stappenplan

Hoe werk ik de voegen van Gyproc® platen af?

Om de voegen van Gyproc® platen af te werken, heb je een voegproduct of voegvuller nodig. Dat is een poeder dat je met water mengt (Gyproc® ABA-Joint) of je gebruikt een kant-en-klare voegpasta (Gyproc® ABA-Joint Mix), aan jou de keuze. Met behulp van de onderstaande 11 stappen leer je de kneepjes van het vak en werk je de voegen perfect af.

stap 1

Meng de voegvuller tot een homogene massa

Meng de voegvuller (het poeder Gyproc® ABA-Joint) met het water tot een homogene massa.

Tip

Maak de mengstaaf eenvoudig schoon in een emmer water.

stap 2

Breng de zelfklevende voegband aan

Zelfklevende voegband is enkel geschikt voor ABA-voegen en wanneer de voegen ook volledig ondersteund zijn, bijvoorbeeld met een Metal Stud® profiel bij een overlangse plaatsing. Is dat het geval? Dan werk je met de Gyproc® zelfklevende voegband. Kleef deze voegband rechtstreeks op de voeg.

stap 3

Breng een laag voegspecie aan

Vul de ABA-voeg volledig op met voegspecie en smeer de specie voldoende breed uit over de voegband. Strijk met het Gyproc® ABA-plamuurmes de voegspecie uit over de hele voegbreedte. Begin bovenaan en werk verder tot op ± 50 cm van de vloer. Voeg daarna het gedeelte vanaf de vloer tot waar je gestopt bent. Let op: druk niet op het midden van het plamuurmes en smeer het voegproduct zo egaal mogelijk uit.

Tip

Begin bovenaan en werk verder tot op ongeveer 50 cm van de vloer. Voeg daarna het onderste gedeelte van de vloer naar boven toe.

stap 4

Verwijder overtollig voegspecie

Verwijder met het ABA-plamuurmes het overtollige voegproduct links en rechts van de voeg. Let erop dat je daarbij niet op de voeg maar op het plaatvlak strijkt. Duw hierbij het linker (of rechter) mespunt van het plamuurmes tegen de plaat (naast de voeg). Begin ook hier eerst van boven en werk verder tot op ± 50 cm van de vloer. Doe daarna het resterende gedeelte vanaf de vloer.

Tip

Strijk niet op de voeg maar op het plaatvlak. Duw hierbij het linker of rechter mespunt van het plamuurmes tegen de plaat.

stap 5

Egaliseer de voeg

Hou het plamuurmes ‘haakser’ op het plaatoppervlak en egaliseer de voeg. Hou je plamuurmes nu vlak en ga zachtjes over de voeg om de luchtbellen dicht te strijken.

Is de voeg nu opgedroogd maar niet voldoende gevuld of nog niet vlak? Dan heb je nog meer voegproduct nodig. Breng dan nog een laag voegspecie aan.

stap 6

Breng de papieren voegband aan

Werk je met een Gyproc® papieren voegband voor binnenhoeken? Breng dan eerst een laag voegspecie aan over de voeg en druk vervolgens de voegband in de specie. De papieren voegband is nu perfect vastgehecht.

Tip

Ga met het plamuurmes over de voegband en oefen een lichte druk uit om de lucht weg te duwen. Zo verwijder je alle overtollige voegspecie en vermijd je blaasvorming.

stap 7

Verwijder eventuele bramen

Nadat de voegen opgedroogd zijn, verwijder je eventuele bramen.

Tip

Voer even de volgende test uit: plaats jouw plamuurmes loodrecht op de voeg. Er mag namelijk geen licht onder het voegmes doorkomen.
Breng indien nodig een bijkomende laag voegspecie aan.

stap 8

Voeg de schroefkoppen

stap 9

Meng het voeg-afwerkproduct

Met het voeg-afwerkproduct tot een homogene massa en vul de schroefkoppen volledig op met specie.

stap 10

Werk de voegen af

Werk de voegen af met een bredere laag voegpasta.

stap 11

Schuur de voegen glad

Is de specie volledig uitgehard? Schuur de voegen dan volledig glad. Mochten er eventueel bramen zijn, schuur ze dan weg na volledige droging van de eindlaag. Gebruik daarvoor het speciale Gyproc® Schuurgaas (gebruik nooit schuurpapier!).

Beperk het schuren tot het strikte minimum en schuur enkel op het voegoppervlak om het opruwen van het kartonoppervlak te vermijden. Gebruik de speciale Gyproc® Handschuurder. Let erop om het stof, afkomstig van het schuren, na afloop goed te verwijderen.

stap 12

Neem het stof weg

Gebruik een vochtige doek om stof en gipsresten van het schuren te verwijderen.

Meer klusadvies

gyproc-binnenhoek-afwerken-gamma
Hoe werk ik Gyproc® binnenhoeken af? stappenplan
gyproc-schilderen
Hoe schilder ik mijn Gyproc® wand of plafond? stappenplan
Tutorial - Wanden - Hoe herstel ik mijn Gyproc wand? - Thumbnail
Hoe herstel ik een gat in mijn Gyproc® wand of plafond? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in