stappenplan

Hoe werk ik de voegen van Gyproc® platen af?

Voegen verloopt in twee fasen: vul de voeg eerst in één of meerdere lagen en werk dan af met een dunnere maar bredere laag. Het voegproduct kan zowel een poeder zijn gemengd met water (Gyproc® ABA-Joint) of een kant-en-klare voegpasta (Gyproc® ABA-Joint Mix).

Stap 1 – Controleer de gipsplaten

Voor een optimale voegafwerking heb je Gyproc® platen met afgeschuinde ABA-langskanten nodig. Controleer daarom steeds of in de productcode op de langskant van de platen ‘ABA’ (code voor afgeschuinde boord) vermeld staat (bv. Gyproc® WR ABA of Gyproc® A ABA).

Stap 2a – Breng de papieren voegband aan

Als je met de Gyproc® papieren voegband voor binnenhoeken werkt, breng dan eerst een laag voegspecie aan over de voeg en bed de voegband in de specie in. Ga met het plamuurmes over de voegband en oefen lichte druk uit om de lucht van achter de voegband weg te duwen (om later blaasvorming te vermijden) en om de overtollige voegspecie te verwijderen. De papieren voegband is nu gekleefd.

Stap 2b – Breng de zelfklevende voegband aan

Werk je met Gyproc® zelfklevende voegband, kleef de voegband dan rechtstreeks op de voeg. Zelfklevende voegband wordt enkel op ABA-voegen toegepast en alleen als de voeg volledig ondersteund wordt (door bv. een Metal Stud® profiel bij overlangse plaatsing).

Stap 3 – Vul de voeg op

Zet de ABA-voeg tussen de platen vol met voegspecie. Smeer de voegspecie voldoende breed uit. Strijk met het Gyproc® ABA-plamuurmes de voegspecie uit over de hele voegbreedte. Begin bovenaan en werk verder tot op ± 50 cm van de vloer. Voeg daarna het gedeelte vanaf de vloer tot waar je gestopt bent. Let op: druk niet op het midden van het plamuurmes en smeer het voegproduct zo egaal mogelijk uit.

Stap 4 – Verwijder overtollig voegproduct links en rechts van de voeg

Verwijder met het ABA-plamuurmes het overtollige voegproduct links en rechts van de voeg. Let erop dat je daarbij niet op de voeg maar op het plaatvlak strijkt. Duw hierbij het linker (of rechter) mespunt van het plamuurmes tegen de plaat (naast de voeg). Begin ook hier eerst van boven en werk verder tot op ± 50 cm van de vloer. Doe daarna het resterende gedeelte vanaf de vloer.

Stap 5 – Egaliseer de voeg

Egaliseer ten slotte de voeg: houd hiervoor het plamuurmes ‘haakser’ op het plaatoppervlak en egaliseer de voeg. Oefen ook hierbij een minimale druk uit zodat de voeg niet terug ‘uitgehold’ wordt.

Hou je plamuurmes vlak en ga zachtjes over de voeg om de luchtbellen dicht te strijken. Is de voeg na droging niet voldoende gevuld en vlak, dan heb je onvoldoende voegproduct aangebracht. Indien nodig breng je een bijkomende laag voegspecie aan.

Stap 6 – Controleer of de voeg recht is

Zet ter controle het plamuurmes loodrecht op de voeg. Er mag geen licht onder het voegmes doorkomen.

Stap 7 – Werk de voeg af met een tweede bredere laag

Klaar? Wacht nu tot de eerste laag uitgehard is. Als er bramen zijn, steek deze dan schuin af met een plamuurmes alvorens de volgende laag voegspecie aan te brengen.

Schuur zeker nooit tussen opeenvolgende lagen. Doe dat enkel nadat het voegen volledig beëindigd is.

Breng na uitharding van de eerste laag met een pleisterspaan de tweede, dunnere laag specie aan over een breedte van 25 à 30 cm. Werk ook hier van boven naar beneden en van onder naar boven. Indien de voeg na droging niet volledig vlak en gevuld is, breng je een bijkomende laag voegmiddel aan.

Stap 8 – Schuur de voeg

Mochten er eventueel bramen zijn, schuur ze dan weg na volledige droging van de eindlaag. Gebruik daarvoor het speciale Gyproc® Schuurgaas (nooit schuurpapier gebruiken!).

Beperk het schuren tot het strikte minimum en schuur enkel op het voegoppervlak om opruwen van het kartonoppervlak te vermijden. Gebruik de speciale Gyproc® Handschuurder. Let erop om het stof, afkomstig van het schuren, na afloop goed te verwijderen. Gebruik een vochtige doek om stof en gipsresten van het schuren te verwijderen.

Meer klusadvies

gyproc-hoeken-afwerken
Hoe werk ik Gyproc® binnen- en buitenhoeken af? stappenplan
gyproc-schilderen
Hoe schilder ik mijn Gyproc® wand of plafond? stappenplan
Tutorial - Wanden - Hoe herstel ik mijn Gyproc wand? - Thumbnail
Hoe herstel ik mijn Gyproc® wand of plafond? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in