stappenplan

Hoe lak ik mijn radiator?

Een radiator heeft een grote invloed op de totale uitstraling van je interieur. Het is dus belangrijk dat hij perfect in het 'plaatje' past, en daarvoor is een nieuwe kleur soms noodzakelijk. Hiervoor gebruik je een speciale hittebestendige radiatorlak.

Stap 1 - Radiatoroppervlak voorbereiden

Eerste vereiste voor deze klus is dat je de radiator helemaal schoonmaakt. Doe dit pas als de radiator uitstaat en helemaal afgekoeld is. Vergeet de omgeving niet af te schermen met folie of krantenpapier.

Als de originele laklaag nog in orde is, gebruik je best een metaalontvetter (of een ammoniakoplossing) om het oppervlak te reinigen. Is de basislaag in slechte staat, met afbladderende verf en/of roestplekken, dan schuur je het radiatoroppervlak helemaal op met schuurpapier of een stalen borstel. Reinig het geschuurde oppervlak met een droge doek en breng een laag grondverf (anti-roest) aan om het oppervlak te beschermen.

Schuur het oppervlak (zowel de originele laklaag als een eventuele nieuwe grondlaag) lichtjes op met middelgrof schuurpapier (P60 - P80), zodat de nieuwe laag straks goed zal hechten. Moeilijk bereikbare plekken, kan je misschien beter bereiken met een schuurdoekje. Verwijder de schuurresten met een droge doek.

Stap 2 - Nieuwe laklaag aanbrengen

Radiatorlak kan je aanbrengen met een kwast, een roller en een spuitbus.

Aanbrengen met kwast of roller

Voor je de lak aanbrengt goed doorroeren met een roerhoutje. Strijk de lak gelijkmatig van boven naar beneden over het radiatoroppervlak. Meestal is het nodig om 2 lagen aan te brengen. Raadpleeg de verpakking voor de wachttijd tussen de lagen. Als je de lak aanbrengt met een roller, gebruik dan een roller voor acrylverf voor het beste resultaat.

Laat de lak drogen en wacht 24 uur om de radiator in gebruik te nemen. Reinig borstels en kwasten achteraf grondig met water en zeep.

Aanbrengen met spuitbus

Deze methode is erg geschikt voor het lakken van dubbele radiatoren. Gemiddeld heb je 1 spuitbus per vierkante meter nodig. Bescherm niet alleen de grond, maar ook de omgeving achter de radiator.

Schud 2 tot 3 minuten met de spuitbus (raadpleeg verpakking voor de zekerheid) en hou bij het spuiten minstens 25 cm afstand ten opzichte van het radiatoroppervlak. Hou de spuitbus ook voortdurend op dezelfde afstand, zodat er geen kleurverschillen ontstaan.

Klus geklaard? Hou de spuitbus dan ondersteboven om de laatste resten uit de spuitkop te spuiten voor je de spuitbus opbergt. Wacht 24 uur om de radiator in gebruik te nemen

Benodigdheden

Materialen (4)

Meer klusadvies

hout-lakken
Hoe lak ik hout? stappenplan
welke-lak-of-vernis-kiezen
Welke vernis of lak heb ik nodig voor mijn klus? keuzehulp
Tutorial - Verf - Hoe lak ik een metalen hek of tuinbank? - Thumbnail
Hoe lak ik een metalen hek of tuinbank? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in