stappenplan

Hoe schilder ik mijn houten ramen en deuren buiten?

Het wisselvallige klimaat in België stelt hoge eisen aan je buitenschilderwerk. Goede bescherming van je houtwerk is daarom erg belangrijk. Door je raamkozijnen en deurkozijnen regelmatig te schilderen, blijven deze in prima conditie.

Houd rekening met de weersomstandigheden als je jouw ramen en deuren gaat lakken. Schilder niet in de volle zon, maar altijd achter de zon aan. Schilder ook niet bij regenachtig weer.

Kozijnen schoonmaken en ontvetten
stap 1

Kozijnen schoonmaken en ontvetten

Het schilderen van een raam- of deurkozijn buiten vraagt om een goede voorbereiding. Maak het kozijn daarom goed schoon. Neem het kozijn af met een vochtige doek. Doe dit daarna nog een keer maar dan met een ontvetter.

Afgebladderde verf verwijderen
stap 2

Afgebladderde verf verwijderen

De oude verflaag kun je verwijderen met een heteluchtpistool, verfkrabber en afbijtmiddel. Het heteluchtpistool is optioneel maar maakt de klus wel wat gemakkelijker. Bovendien heb je zo minder kans op beschadigingen aan het kozijn.

Kozijnen schuren
stap 3

Kozijnen schuren

Schuur het hele kozijn op. Gebruik hiervoor een schuurblok (korrel 120) om zo een egaal oppervlak te creëren. Borstel het kozijn vervolgens schoon met een zachte borstel en neem het af met een vochtige doek.

Tip!

Voor het schuren kan je eventueel ook gebruik maken van een handpalmschuurmachine.

Bekijk alle handpalmschuurmachines
Afplakken
stap 4

Afplakken

Plak de ramen af met schilderstape om te voorkomen dat de verf straks op het venster zit. Gebruik een plamuurmes om de randen scherp af te scheuren. Schilderstape mag je hoogstens twee dagen op de ramen laten zitten. Wacht je langer? Dan loop je het risico dat het tape gaat vastkoeken aan de raam.

Primer aanbrengen
stap 5

Primer aanbrengen

Breng eerst een laag primer met een ronde verfborstel aan op het houten kozijn. Dit doe je omdat de lak dan uiteindelijk beter hecht. Daarnaast zorgt de primer ervoor dat het eindresultaat langer mooi blijft en je minder vaak hoeft te schilderen.

Oneffenheden wegwerken
stap 6

Oneffenheden wegwerken

Wacht tot dat de primer droog is en werk de oneffenheden weg met snelplamuur. Doe dit telkens in laagjes van 1mm. Zo voorkom je dat de plamuur uitzakt.

Werk met een breed en een smal plamuurmes. Breng op brede mes een voorraadje plamuur aan en gebruik het smalle plamuurmes voor het plamuren. Zorg dat de plamuurmessen schoon en vlak zijn. Zet het plamuurmes recht op de ondergrond. Trek de plamuur het met een soepele beweging over de oneffenheid. Zorg ervoor dat de plamuur alleen achterblijft in het gat en niet op het omringende kozijnhout. Laat iedere plamuurlaag telkens geheel uitharden.

Kozijnen opnieuw schuren
stap 7

Kozijnen opnieuw schuren

Breng op de geplamuurde delen een extra laag primer aan en laat dit volledig opdrogen. Schuur het gehele kozijn nogmaals licht op met fijn schuurpapier (korrel 320). Verwijder het stof met de borstel en een vochtige doek.

Kozijnen lakken
stap 8

Kozijnen lakken

Roer de lakverf goed door. Doop de verfborstel een paar keer in de lak. Strijk de borstel elke keer af langs de rand van het blik, net zolang tot deze verzadigd is maar niet druipt. Breng de eerste laag lak met een ronde lakborstel aan. Begin bij de hoeken en randen langs de ramen.

Schilder daarna de lange delen van het kozijn. Strijk de verf met lange halen in de lengte van het kozijn uit. Lak grote delen, zoals houten luiken, vervolgens met verfroller van 10 cm.

Rol het verfwerk na met de smalle roller. Hierdoor wordt de verflaag nog egaler. Breng voor maximale dekking minimaal twee lagen verf aan. Laat de verf tussendoor goed drogen en schuur op met fijn schuurpapier (korrel 320).

Meer klusadvies

houtrot-repareren-stappenplan-gamma
Hoe repareer en bestrijd ik houtrot aan mijn kozijn of deur? stappenplan
Tutorial - Verf - Hoe beits ik de ramen en deuren in mijn huis? - Thumbnail
Hoe beits ik de ramen en deuren in mijn huis? stappenplan
hout-lakken
Hoe lak ik hout? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in