stappenplan

Hoe installeer ik een mengkraan?

Een mengkraan is zowel op warm als koud water aangesloten. Het water kan je naar believen mengen tot het de gewenste temperatuur heeft bereikt. We onderscheiden mengkranen met één en twee grepen, maar de aansluiting is voor beide systemen hetzelfde.

stap 1

Kraan kiezen

Of je nu kiest voor een mengkraan met één greep of een model met twee grepen heeft louter met persoonlijke voorkeur te maken. Beide systemen zijn eenvoudig af te stellen.

Bedenk ook of je misschien geen thermostatische douchemengkraan wilt plaatsen. Die levert een vrijwel constante watertemperatuur die je vooraf kunt instellen. Een veiligheidsknop zorgt ervoor dat de temperatuur nooit zomaar, bijvoorbeeld na het aanstoten van de kraan, te hoog kan worden. Zeker een meerwaarde voor een gezin met kinderen.

stap 2

Leidingen leeg maken

Sluit de hoofdkraan af en draai de kraan die je gaat vervangen open. Wacht tot er geen water meer uit de leiding stroomt.

Dicht de afvoer met een stop of prop papier. Zo komen er geen vuil of onderdeeltjes van de kraan in de afvoer terecht.

stap 3

Oude kraan verwijderen

Draai de aansluitmoeren tussen de oude kraan en de sierrozetten los. Verwijder de oude kraan.

Draai nu de sierrozetten los en schroef de S-koppelingen uit de muurplaat.

stap 4

Nieuwe kraan monteren

Omwikkel de schroefdraad van de S-koppelingen met een paar lagen teflontape, in de draairichting, dus met de klok mee. Schroef de koppelingen terug in de muurplaat tot de hartafstand tussen de koppelingen dezelfde is als de hartafstand van de kraan (in principe 16cm). Controleer of de kraan waterpas zal komen te staan.

Bevestig de sierrozetten en zet de kraan met twee aansluitmoeren vast op de S-koppelingen. Vergeet ook de pakkingringen niet te monteren.

stap 5

Controleer de nieuwe kraan

Zet de hoofdkraan weer open en draai de aftapkraan dicht. Laat vuil en lucht uit de andere kranen ontsnappen. Kijk of de nieuwe kraan goed werkt, draai dan andere tappunten in huis dicht.

Benodigdheden

Meer klusadvies

Tutorial - badkamer - Hoe vervang ik de o-ring van mijn kraan? - Thumbnail
Hoe vervang ik de o-ring van mijn kraan? stappenplan
kraan-kiezen
Welke kraan kies ik voor mijn keuken, badkamer of toilet? keuzehulp
Kraan vervangen
Hoe vervang ik de kraan van mijn wastafel? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in