keuzehulp

Welke kraan kies ik voor mijn keuken, badkamer of toilet?

Een nieuwe kraan kiezen voor de keuken, badkamer of het toilet, doe je op basis van het uitzicht (vorm en materiaal) en de functionaliteit (gebruikscomfort en bediening).

Soorten kranen

Qua uitzicht zijn de verschillen enorm. Welke vorm (rond, recht of gebogen) en welk materiaal (RVS of chroom) je kiest voor de kraan hangt vooral af van je eigen voorkeur en woonsmaak.

Qua functionaliteit zijn er wel een aantal punten waar je rekening mee kan houden, met name de hoogte van de kraan en de bediening.

De hoogte van de kraan bepaal je aan de hand van de gekozen spoelbak of lavabo. Bij een ondiepe lavabo kies je best voor een lage kraan om opspattend water te vermijden. Bij een hoge of net diepe spoelbak, lavabo of wastafel zorgt een hoge kraan voor extra bewegingsruimte.

Tip

Was je bijvoorbeeld graag je haar aan de lavabo of vul je regelmatig emmers of grote kookpotten onder de keukenkraan, kies dan voor een hoge kraan met hoge uitloop!

De bediening van je kraan

De bediening van de kraan bepaalt het gebruiksgemak, maar ook de uitstraling van de kraan. Zo onderscheiden we:

Eengreepsmengkranen

Eén kraan, één bedieningshendel. Met die hendel stel je zowel de temperatuur als de kracht van de waterstraal in. Een populaire keuze voor aan de lavabo. Hou bij je keuze wel rekening dat het hendeloppervlakte groot genoeg moet zijn. Anders is een precieze regeling van temperatuur en kracht niet eenvoudig.

Tweegreepsmengkranen

Eén kraan, twee knoppen: één voor het warm, één voor het koud. Vroeger was dit de meest voorkomende kraan, nu – omwille van het lagere gebruiksgemak – minder in gebruik, tenzij specifiek voor een retrolook wordt gekozen.

Thermostatische kranen

Eerst de temperatuur instellen, dan pas het water laten lopen. Dankzij dit type kraan is een precieze instelling van de watertemperatuur mogelijk. Populaire keuze in de douche en het bad. Een veiligheidsslot verhindert te hoge temperaturen. Comfortabel, veilig en energiebesparend.

Meer klusadvies

Kraan vervangen
Hoe vervang ik de kraan van mijn wastafel? stappenplan
Tutorial - badkamer - Hoe installeer ik een mengkraan? - Thumbnail
Hoe installeer ik een mengkraan? stappenplan
Tutorial - badkamer - Hoe vervang ik de o-ring van mijn kraan? - Thumbnail
Hoe vervang ik de o-ring van mijn kraan? stappenplan
Deze keuzehulp komt voor in