stappenplan

Hoe metsel ik een muur met betonblokken?

Betonblokken zijn een populair bouwmateriaal bij doe-het-zelvers. Een muurtje metselen uit betonblokken is een haalbare klus. Ook als je nog nooit een truweel in je handen hebt gehad. Dit stappenplan helpt je op weg.

stap 1

Stap 1 - Kies het juiste betonblok

Er bestaan volle en holle betonblokken in verschillende formaten en afmetingen. Sommige betonblokken zijn vorstbestendig, andere brandwerend. Er bestaan zelfs blokken met beide eigenschappen. Wil je een tuinmuur metselen? Of een volwaardige garage optrekken? Kies afhankelijk van de toepassing voor de juiste betonblokken.

Bekijk het assortiment
stap 2

Stap 2 - Verzamel alle benodigdheden

Naast betonblokken heb je ook betonmortel en metselmortel nodig om een muurtje uit betonblokken te metselen. Bereken op voorhand hoeveel betonblokken en mortel je nodig hebt. Per vierkante meter muur moet je tellen op zo’n 20 liter mortel. Leg ook alvast een spade, waterpas, metselkoord, schietlood, speciekuip, hamer en truweel klaar.

stap 3

Stap 3 - Maak een fundering

In de meeste gevallen moet je eerst een fundering voorzien die de muur zal dragen. Begin met een geul te graven voor de bekisting. Zodra je de bekisting geplaatst hebt, kan je beton maken. Ben je niet zo handig? Voorzie dan kant-en-klaar beton en stort het in de bekisting. Zorg tot slot dat je fundering volledig glad is en laat het enkele dagen uitharden.

Lees hoe je beton maakt
stap 4

Stap 4 - Metsel de eerste rij betonblokken

Om te beginnen stel je aan het uiteinde van de fundering aluminium profielen of houten balken op. Tussen deze profielen kan je een metselkoord spannen dat je afstelt op de eerste laag betonblokken. Maak daarna de mortel klaar en breng met je truweel een laag aan op de fundering. Nu kan je het eerste betonblok in de mortel plaatsen en aankloppen met de hamer. Strijk hierbij mortel aan de zijkant van de steen en plaats de volgende steen ertegen. Schraap de overtollige mortel weg en controleer of je waterpas werkt. Op deze manier werk je de eerste rij blokken af.

stap 5

Stap 5 - Begin aan de volgende laag

Wil je aan de volgende laag betonblokken beginnen? Stel je metselkoord dan op deze hoogte af. De nieuwe rij blokken wordt in verzet geplaatst. Je hebt dus een half betonblok nodig. Teken met de waterpas een streep waar je het betonblok doormidden gaat klieven met een beitel en hamer. Het is niet erg als de halve blokken onregelmatig zijn van vorm: de mortelvoeg vangt dit op. Controleer tijdens het metselen regelmatig of de blokken waterpas zijn. Zowel verticaal als horizontaal. Werk zo laag per laag verder.

stap 6

Stap 6 - Werk je muur af

Is je muur volledig af? Laat deze dan eerst drogen. Het grote voordeel van betonblokken is dat je ze zichtbaar kan laten en niet per sé hoeft af te werken. Wil je de betonblokken toch verbergen? Dan kan je de muur eerst pleisteren en later verven of behangen. Maar ook afwerken met gipsplaten is een optie. Aan jou de keuze!

Benodigdheden

Gereedschappen (3)

Meer klusadvies

beton-of-mortel-maken
Hoe maak ik zelf beton? stappenplan
gevel-cementeren
Je gevel cementeren? Zo pak je het aan stappenplan
Tutorial - Wanden - Hoe maak ik een muur in cellenbeton? - Thumbnail
Hoe maak ik een muur in cellenbeton? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in