stappenplan

Hoe schilder ik een binnenmuur of plafond?

Een goede voorbereiding is het halve werk, zeker bij het verven van een binnenmuur. Wat zijn de ideale omstandigheden en hoe krijg je een perfect resultaat?

De ideale omstandigheden om binnen te schilderen

Voor je de verfpotten en borstels bovenhaalt, moet je er voor zorgen dat de omstandigheden in de ruimte ideaal zijn om te schilderen.

Dit wil zeggen:

Voor je de verfpotten en borstels bovenhaalt, moet je er voor zorgen dat de omstandigheden in de ruimte ideaal zijn om te schilderen.

Dit wil zeggen:

 • Zorg voor een temperatuur tussen de 10 en 20°C. Is het warmer dan zal de verf te snel drogen, bij koudere temperaturen droogt de verf te traag of helemaal niet meer. Zet dus indien mogelijk de verwarming aan of uit - of wacht op betere tijden.

 • Zorg voor een goede luchtvochtigheid. Te droge lucht? Zet bakjes water in de kamer. Te veel vocht in de lucht? Zet de verwarming op.

 • Verlucht liever niet tijdens het schilderen om tocht te vermijden, maar zet na de verfklus de ramen zeker wel open. Zo zal de verf sneller drogen. Doe dit niet wanneer het buiten vochtig weer is.

 • Stofzuig de vloer voor de laatste eindlaag en stel andere werken in huis die stof kunnen veroorzaken even uit tot na je schilderklus.

Verf en gereedschap klaarzetten

 • Zorg ervoor dat je alles wat je nodig hebt bij de hand hebt.

 • Vergeet ook jezelf niet te beschermen! Draag handschoenen als je aan de slag moet met chemische producten en denk aan een goed stofmasker wanneer je gaat schuren.

 • Veeg stof en vuil van het deksel voor je een pot opent om te vermijden dat het in de verf valt.

 • Roer de verf altijd grondig op voor een homogene kleur. Doe dit met een roerstokje of gebruik een speciaal opzetstuk op je boormachine.

 • Tenzij het anders vermeld staat op de pot is het niet nodig om de verf te verdunnen. Verdunde verf dekt minder goed en is dus minder duurzaam. Vaak zal een derde laag nodig zijn voor een mooi eindresultaat.

Maak je nieuwe gereedschap klusklaar!

Nieuwe borstel? Haal hem een paar keer over een stukje schuurpapier en rol hem tussen je handen om losse haren te verwijderen. Nieuwe roller? Maak hem eerst goed nat en rol er paar keer mee over een stuk karton.

De juiste volgorde om te schilderen

Als je zowel het plafond als de muren gaat schilderen, begin dan altijd bij het plafond. Werk dit helemaal af (grondlaag en eindlagen) en ga dan verder met de muren. Ben je ook van plan om ramen en deuren te schilderen, zet dit dan boven aan je lijstje. De vloer doe je als laatst.

Het schilderen zelf

De eigenlijke schilderklus bestaat uit twee delen, het (eventueel) __aanbrengen van een __ grondlaag/primer en het aanbrengen van de eindlagen. Breng steeds twee eindlagen aan. Gebruik een borstel voor de hoeken en de randen en een roller voor de grote vlakken. Laat de verf lang genoeg drogen (kijk op de verpakking voor de juiste droogtijd) voor je de tweede laag schildert.

Voor een egaal en streeploos resultaat ga je bij het aanbrengen van de grond- en eindlagen best steeds op dezelfde manier te werk.

Zo schilder je een muur

stap 1

Schilder eerst de hoeken, de randen met de borstel.

stap 2

Dop de roller in de verf en rol een paar keer over het rooster om de verf gelijkmatig te verdelen. Wees niet te zuinig met verf, maar let er ook op dat de verf niet van de rol druipt.

stap 3

Werk in vlakken van +/- 1m2. Zet eerst enkele verticale strepen op de muur.

stap 4

Ga er vervolgens horizontaal over om de verf egaal over het vlak te verdelen.

stap 5

Eindig ten slotte weer in verticale richting.

stap 6

Herhaal de stappen 2 tot en met 5 en overlap daarbij steeds een beetje met het vorige vlak.

Zo schilder je een plafond

stap 7

Schilder eerst met de borstel de hoeken en de randen.

stap 8

Dop de roller in de verf en rol een paar keer over het rooster om de verf gelijkmatig te verdelen.

stap 9

Begin bij het raam en werk mee met de lengte van het plafond. Werk in vlakken van +/- 1m2 die je telkens ongeveer een rolbreedte laat overlappen. Schilder een paar horizontale stroken verf in wisselende richting (links, rechts) op het plafond.

stap 10

Verdeel de verf onmiddellijk door er in verticale richting over te rollen.Peignez d’abord dans le sens transversal.

stap 11

Eindig met horizontale rolbewegingen in de richting van het raam.

stap 12

Herhaal de stappen 2 tot en met 5 tot je een hele strook in de breedte van het plafond hebt geschilderd en begin dan aan de volgende strook.

Praktische tips

-Zo vermijd je vegen en strepen op het plafond: Werk niet met je rug naar het raam toe maar kijk naar de lichtbron zo zie je beter waar je al geschilderd hebt. Werk niet te traag en onderbreek het werk niet tot je klaar bent.

-Verwijder de afplaktape altijd meteen na het verven, wanneer de verf nog nat is. Zo vermijd je beschadigingen aan de verflaag. Doe dit voorzichtig onder een hoek van ongeveer 45°. Heb je de tape toch te lang laten hangen, snij dan de randen voorzichtig los met een scherp mes.

-Matte of extra matte muren kan je nadien overschilderen met een kleurloze, watergedragen muurvernis. Deze geeft de matte muren een vuil- en vochtafstotende laag en zorgt ervoor dat ze optimaal afwasbaar zijn zonder glanzende strepen of vlekken door het boenen.

Kitten

Matte of extra matte muren kan je nadien overschilderen met een kleurloze, watergedragen muurvernis. Deze geeft de matte muren een vuil- en vochtafstotende laag en zorgt ervoor dat ze optimaal afwasbaar zijn zonder glanzende strepen of vlekken door het boenen.

acrylaatkit

Je kan acrylaatkit ook gebruiken als hulpmiddel bij het schilderen van een perfect rechte lijn in een binnenhoek.

Het werk onderbreken

 • Probeer elke laag er in één keer op te zetten. Moet je het werk toch onderbreken, werk dan het vlak waar je aan bezig bent af en eindig in een hoek. Zo zal de nieuwe aanzet het minst opvallen.

 • Tussen twee lagen is het niet nodig om het gereedschap te reinigen. Schraap de meeste verf eraf en stop de roller en borstel in een plastic zak die je stevig dichtbindt.

Meer klusadvies

Tutorial - Verf - Hoe schilder ik de gevel en de buitenmuur van mijn huis? - Thumbnail
Hoe schilder ik de gevel en de buitenmuur van mijn huis? stappenplan
Tutorial - Verf - Wat plak ik af voor het schilderen in mijn huis? - Thumbnail
Wat plak ik af voor het schilderen in mijn huis? stappenplan
Tutorial - Verf - Hoe lak ik een metalen hek of tuinbank? - Thumbnail
Hoe lak ik een metalen hek of tuinbank? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in