stappenplan

Hoe natuurlijk bestrijden in de tuin?

Een tuin deel je samen met de natuur, een fijne ecologische benadering die past bij de dag van vandaag. Maar zodra slakken en luizen, meeldauw en emelten de overhand krijgen, wil je wellicht toch ingrijpen. Natuurlijk bestrijden is dan het devies: pak ziektes en plagen aan door natuurlijke bondgenoten in te zetten of gebruik natuurlijke middelen zonder gif. Maar om te beginnen: zorg voor een goed biologisch evenwicht in je tuin.

Biologisch evenwicht in je tuin

Door de juiste balans te vinden tussen planten en hun natuurlijke bondgenoten, kun je een gezonde en bloeiende tuin creëren. Natuurlijk bestrijden is dan nauwelijks nog nodig, want een gezonde, goed onderhouden tuin is veel minder vatbaar voor ziektes en plagen. Zorg daarom om te beginnen voor een goed biologisch evenwicht in je tuin. Plant voldoende bomen en struiken aan samen met (inheemse) bloemen, die veel insecten aantrekken die plaagdieren op hun menu hebben staan. Zorg ook voor voldoende nest- en schuilgelegenheid voor vogels. Zo vergroot je de biodiversiteit in je tuin en ontstaat er een balans.

Biologisch bladluizen bestrijden

Bladluizen zijn kleine insecten die plantensappen zuigen en een kleverige substantie achterlaten, beter bekend als honingdauw. Bij plakkerige bladeren in je plant weet je dus: het is tijd om bladluizen te bestrijden. Spuit met een harde waterstraal zoveel mogelijk bladluizen van de plant en zet natuurlijke bestrijding in. Compo Bio insecticide bijvoorbeeld, bevat enkel natuurlijke ingrediënten maar werkt doeltreffend tegen bladluizen, rupsen, kevers en witte vliegen.

Natuurlijke bestrijders bij bladluizen

Om bladluizen in de toekomst te voorkomen, kun je het beste schermbloemen en afrikaantjes aanplanten rond de planten die geteisterd worden door bladluizen. Ze trekken veel natuurlijke vijanden aan, denk maar aan sluipwespen, lieveheersbeestjes, gaasvliegen, loopkevers en roofwantsen. Allemaal groot liefhebbers van luizen! Ook sterk geurende planten zoals lavendel, salie, knoflook en tijm zijn goede natuurlijke bestrijders. Plant ze tussen jouw planten en bladluizen blijven op gepaste afstand.

Tip!

Wist je dat je bladluizen kunt bestrijden met azijn? Waarschijnlijk zal je hiermee de bladluizen niet volledig uitroeien, maar het is het proberen waard.

Lees meer over bladluizen bestrijden.

Slakken natuurlijk bestrijden

Je ziet slakken maar zelden, omdat ze vooral 's nachts actief zijn, maar waarschijnlijk herken je ze wel aan de onregelmatige gaten die ze achterlaten in bladeren en stengels. Met name Hosta’s, lupines, riddersporen en jonge moestuinplanten zijn vaak de dupe. Je kunt slakken natuurlijk bestrijden door bij schemer slakken te gaan rapen, maar veel makkelijker is het plaatsen van herbruikbare slakkenvallen. De gevangen slakken laat je weer vrij op een plek ver van huis. Wat ook helpt om slakken op afstand te houden, zijn sterk geurende planten zoals knoflook, bieslook en tijm. Mocht niets baten, dan kun je nog biologische slakkenkorrels strooien: deze bevatten enkel natuurlijke ingrediënten, maar doden de slakken wel, iets wat natuurlijk minder goed past bij een ecologische aanpak.

Tip!

Een belangrijk onderdeel van het natuurlijk slakken bestrijden, is vogels lokken naar je tuin. Lees hieronder de tips, want vogels zijn de beste natuurlijke bestrijders.

Vogels inzetten tegen rupsen, slakken én luizen

Rupsen groeien uit tot prachtige, dartelende vlinders. Die zien we vaak een stuk liever dan de rupsen zelf. Die knagen namelijk aan gewassen in de moestuin en ook de malse blaadjes van sierplanten lusten ze graag. De rupsen van de buxusmot zijn hier een goed voorbeeld van. Natuurlijk is een enkele rups welkom in je tuin, maar erger wordt het wanneer de vraatlustige bladeters de overhand krijgen. Een rupsenplaag voorkom je door vogels te lokken naar je tuin. Vogels eten heel wat rupsen op een dag, net als slakken. Koolmezen, mussen en merels zijn ook nog echte bladluizeneters. Maak je tuin daarom zo vogelvriendelijk mogelijk en nodig ze uit. Hang een nestkastje op, plaats een vogeldrinkschaal en bied vogelvoer aan op een voedertafel. Lees meer tips om vogels en andere dieren te lokken naar je tuin.

Echte meeldauw natuurlijk bestrijden

Meeldauw op je tuinplanten ontstaat vaak doordat bladeren lang vochtig blijven. Je ziet deze zogenoemde echte meeldauw vaker bij sierplanten, zoals rozen en kamperfoelie en herkent echte meeldauw aan de witte, poederachtige vlekken op het blad. Eenmaal verder ontwikkeld, verandert de witte schimmel in donkere vlekken. Echte meeldauw kun je natuurlijk bestrijden met een oplossing van water (60%) en melk (40%), maar een nadeel van melk is dat het slakken aantrekt. Een zeer effectief en snelwerkend, ecologisch middel voor de bestrijding van echte meeldauw is Edialux Fungecol.

Valse meeldauw bestrijden

Bevindt de witte schimmel zich vooral aan de onderkant van het blad en zie je aan de bovenkant gele vlekken? Dan heb je te maken met valse meeldauw. Vaak zie je dit bij druiven, komkommers, tomatenplanten en sla. Je kunt valse meeldauw natuurlijk bestrijden met Edialux Cuprex Garden.

Mieren in de tuin bestrijden

Mieren zijn niet direct schadelijk voor je planten, maar ze kunnen bladluizen beschermen en door je tuin verspreiden. Daarnaast bouwen ze flinke mierenhopen en door de verplaatsing van zand zorgen ze soms voor veel schade op het terras. Je kunt de mieren natuurlijk bestrijden door geuren in te zetten: plant munt aan rond de mierenhoop of strooi kaneel of sprenkel citroensap rond de hoop, de geuren zullen de mieren verjagen. Lees al onze toptips bij mieren bestrijden.

Tip!

Tenslotte gaat het in een ecologische tuin om de juiste balans. Vergeet niet dat enkele luizen of rupsen onderdeel zijn van het ecosysteem in jouw tuin. Controleer je planten geregeld en ga pas natuurlijk bestrijden als het echt nodig is.

Meer klusadvies

schaduw-tuin-gamma-app
Meer schaduw creëren in je tuin? Ontdek onze tips! inspiratie
japanse-tuin-gamma-app
De Japanse tuin, een oase van rust! inspiratie
Tutorial - Tuin - Hoe verwijder ik onkruid in mijn gazon? - Thumbnail
Hoe verwijder ik onkruid in mijn gazon? stappenplan
privacy-tuin-gamma-app
Tips voor meer privacy in je tuin stappenplan
Dit stappenplan komt voor in