stappenplan

Hoe verwijder ik onkruid in mijn gazon?

Een beetje onkruid in het gazon hoort erbij en is ook helemaal niet erg. Maar doe je er niets aan, dan kunnen de paardenbloemen of klavertjes uiteindelijk de overhand krijgen. Je kunt onkruid in het gras met de hand bestrijden of kiezen voor onkruidbestrijdingsmiddelen.

Onkruid in het gazon met de hand bestrijden

In een kleine tuin kun je onkruid in het gazon met de hand uittrekken of uitsteken met een mesje. Veel onkruiden zoals kleefkruid en netels zijn gemakkelijk met de hand te verwijderen. Trek ook de onkruiden in de omliggende borders op tijd uit want zodra ze gaan bloeien, verspreiden de zaden zich over het gazon.

Jammer genoeg zijn het vaak juist de wortelonkruiden in het gazon die zo hardnekkig zijn, denk maar aan paardenbloemen, kruipende boterbloem en zevenblad. Wortelonkruiden hebben lange, stevige wortels die snel afbreken wanneer je ze probeert uit te trekken. Toch is het belangrijk om ze met wortel en al uit te steken; de stukjes die achterblijven in de grond groeien namelijk weer uit tot een nieuwe plant. Gebruik hiervoor een mesje, een handschopje of een onkruidsteker. Voor de borders is er ook een speciale onkruidhak te koop met lange steel, die voorkomt dat je steeds moet bukken tijdens de klus.

Tip: Na het uitsteken van onkruid in het gazon kunnen er gaten ontstaan. Vul deze op het tuinaarde of potgrond en zaai ze opnieuw in met herstellende gazonzaad.

Voorkomen is beter dan genezen

In een gezond gazon komt onkruid nauwelijks voor, of verdwijnt het vanzelf door regelmatig te maaien. Zorg ervoor dat het groeiklimaat zo optimaal mogelijk is voor grasplanten. Zo krijgen onkruiden niet eens de kans om dominant te worden.

Een optimaal klimaat creëer je onder meer door het gazon regelmatig te beluchten, te bemesten en kalk te strooien. Om maar een voorbeeld te geven: de ideale PH-waarde voor grasplanten ligt tussen de 5,5 en 6,5, die van klaverplanten rond 4,5. Strooi je geen kalk, dan wordt de grond uiteindelijk zuur en nemen de klavers het gazon over.

Daarnaast kun je door regelmatig te maaien ervoor zorgen dat de graswortels zich goed vertakken. Het gazon groeit zo mooi dicht en onkruiden krijgen minder ruimte om te wortelen. Het opkomende onkruid wordt ook steeds weer afgemaaid. Veel onkruidplanten raken hierdoor uiteindelijk uitgeput.

Meer klusadvies

gras zaaien
Hoe zaai ik gras? stappenplan
gazon-verticuteren-gamma-app
Je gazon verticuteren? Bekijk de volledige verticuteergids stappenplan
gazon-herstellen
Hoe herstel ik mijn gazon? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in