inspiratie

Tuinonderhoud maart: Hoe zorg ik in maart voor de tuin?

De overgang van de winter naar de lente is een drukke periode. Het terras kan wel een schoonmaakbeurt gebruiken, er groeit mos in het gazon en heel veel planten zijn aan een snoeibeurt toe. Tegelijkertijd maken we ons klaar voor een nieuw tuinseizoen en kunnen we aan de slag met bloemen en groenten zaaien, een composthoop maken en nog veel meer!

Siergrassen en vaste planten afknippen

Heb je in februari de vaste planten en siergrassen nog niet afgeknipt? Ga dan begint maart nog aan de slag met siergrassen snoeien en knip het bruine loof van de vaste planten weg. Wacht daar niet te lang mee, anders beschadig je misschien de jonge, groene scheuten die tussen de dorre stengels opkomen.

Bomen en struiken snoeien

Vanaf half maart kun je aan de slag met de olijfboom snoeien. Je kan nu ook klimplanten en heesters snoeien die in de zomer op de jonge takken bloeien, zoals de vlinderstruik en hortensia ‘Annabelle’. De snoeiwijze bij de diverse soorten hortensia’s verschilt, lees je daarom goed in bij hortensia snoeien.

Veel rozen hebben ook baat bij een flinke snoeibeurt, maar niet alle soorten rozen hoeven elk voorjaar gesnoeid te worden. Meer hierover lees je bij rozen snoeien. Om de kroon vol hartvormige bladeren compact te houden, moet je ook de bolcatalpa snoeien in de late winter.

Snoeien doet groeien!

Gardena Classic snoeischaar B/S Gardena Classic snoeischaar B/S ecoCheque
Uitstekend beoordeeld
17 klantreviews
De Gardena Classic snoeischaar heeft een antikleefcoating op het bovenmes en een ondermes van roestvrij staal. Hierdoor is de snoeischaar ideaal om bloemen en jonge scheuten te ... De Gardena Classic snoeischaar heeft een antikleefcoating op het bovenmes en een ondermes van roe...
18.
89
Met GAMMAplus
20% korting vanaf 40.-
Promo nog 3 dagen geldig
Bekijk alles in snoeischaar
GAMMA snoeischaar voor takken tot 20 mm dik GAMMA snoeischaar voor takken tot 20 mm dik ecoCheque
16 klantreviews
De Gamma snoeischaar is geschikt om levende takken tot 20 mm dik te knippen. Het mes van de snoeischaar is gemaakt van SK5 koolstofstaal van hoge kwaliteit en zorgt voor een moo... De Gamma snoeischaar is geschikt om levende takken tot 20 mm dik te knippen. Het mes van de snoei...
6.
49
Met GAMMAplus
20% korting vanaf 40.-
Promo nog 3 dagen geldig
Alleen ophalen in de winkel
Bekijk alles in snoeischaar
GAMMA rozenschaar GAMMA rozenschaar ecoCheque
Uitstekend beoordeeld
9 klantreviews
De Gamma rozenschaar is geschikt voor het snoeien van bloemen en takken tot 6 mm dik. De messen van de tuinschaar zijn gemaakt van Sk5 koolstofstaal van hoge kwaliteit en zorgen... De Gamma rozenschaar is geschikt voor het snoeien van bloemen en takken tot 6 mm dik. De messen v...
10.
79
Met GAMMAplus
20% korting vanaf 40.-
Promo nog 3 dagen geldig
Alleen ophalen in de winkel
Bekijk alles in snoeischaar
GAMMA takkenschaar GAMMA takkenschaar ecoCheque
15 klantreviews
De Gamma takkenschaar is geschikt om dikkere takken te snoeien tot een doorsnede van 42 mm. De messen hebben een tefloncoating wat het snijden en reinigen makkelijker maakt. De ... De Gamma takkenschaar is geschikt om dikkere takken te snoeien tot een doorsnede van 42 mm. De me...
21.
59
26.99
Met GAMMAplus
20% korting vanaf 20.-
Promo alleen vandaag nog geldig
Alleen ophalen in de winkel
Bekijk alles in snoeischaar
Gardena Comfort snoeischaar B/M Gardena Comfort snoeischaar B/M ecoCheque
Uitstekend beoordeeld
33 klantreviews
Deze Classic snoeischaar van Gardena is ideaal om bloemen en jonge scheuten te snoeien. De schaar is voorzien van een antikleefcoating op het bovenmes en een ondermes van roestv... Deze Classic snoeischaar van Gardena is ideaal om bloemen en jonge scheuten te snoeien. De schaar...
25.
59
31.99
Met GAMMAplus
20% korting vanaf 20.-
Promo alleen vandaag nog geldig
Bekijk alles in snoeischaar

Terras schoonmaken

Geef je paden en terrassen een schoonmaakbeurt, dat kunnen ze na de winter wel gebruiken. Haal het opkomende onkruid tussen de voegen snel weg, zodat het onkruid de kans niet krijgt om zich uit te zaaien. Dit kun je handmatig doen of met een handige accu-onkruidborstel, zoals de SKIL 20V onkruidverwijderaar, waarmee je moeiteloos én milieuvriendelijk het onkruid verwijdert.

Groene aanslag verwijderen

Met name op schaduwplekken zullen tegels en klinkers in paden en terrassen groen uitgeslagen zijn. Je kunt groene aanslag verwijderen door het gebruik van een harde bezem en een groene aanslagreiniger (kies een reiniger die niet schadelijk is voor je tuinplanten). Groene aanslag verwijderen doe je gemakkelijk volgens dit stappenplan.

Het gazon: gras maaien en verticuteren

Het is nog wat vroeg, maar soms begint rond eind maart het gras al te groeien en mag je het gras al gaan maaien. Zorg er wel voor dat de maailengte van je grasmaaier de eerste weken wat hoger is afgesteld.

Zit er veel mos of een viltige laag in je gazon? Dan kan je je gazon verticuteren na de derde keer gras maaien. Bij een klein gazon kun je een verticuteerhark gebruiken. Met een groot gazon biedt een verticuteermachine meer gemak. Wil je er geen kopen, dan kun je in onze winkels ook een verticuteermachine huren. Aan het eind van de maand kun je het gazon ook al bemesten, al kun je daarmee ook wachten tot in april.

Alles voor je gazon!

Gardena grasmaaier 1200W Powermax 1200/32 32 cm Gardena grasmaaier 1200W Powermax 1200/32 32 cm ecoCheque
163 klantreviews
De PowerMax grasmaaier van Gardena is een elektrisch duwmodel van 1.200 watt met een maaibreedte van 32 centimeter en grasopvang tot 30 liter. De maaihoogte van deze compacte do... De PowerMax grasmaaier van Gardena is een elektrisch duwmodel van 1.200 watt met een maaibreedte ...
103.
20
129.00
Met GAMMAplus
20% korting vanaf 40.-
Promo nog 3 dagen geldig
Alleen ophalen in de winkel
Bekijk alles in elektrische grasmaaier
Gardena Combisystem verticuteerhark Gardena Combisystem verticuteerhark ecoCheque
Uitstekend beoordeeld
19 klantreviews
Met de Gardena combisystem éénzijdige verticuteerhark ontdoe je de grasmat van onkruid en mos. Hierdoor verbeter je ook de gezondheid van jouw gazon omdat lucht, water en voedse... Met de Gardena combisystem éénzijdige verticuteerhark ontdoe je de grasmat van onkruid en mos. Hi...
29.
59
36.99
Met GAMMAplus
20% korting vanaf 20.-
Promo alleen vandaag nog geldig
Bekijk alles in verticuteerhark
DCM meststof Gazon All-In-One 10 kg DCM meststof Gazon All-In-One 10 kg ecoCheque
Uitstekend beoordeeld
22 klantreviews
De Gazon all-in-one van DCM is een complete, stikstofrijke meststof die zorgt voor een vol, dicht gazon. Een vol gazon laat namelijk minder mos- en onkruidgroei toe. De meststof... De Gazon all-in-one van DCM is een complete, stikstofrijke meststof die zorgt voor een vol, dicht...
28.
39
35.49
Met GAMMAplus
20% korting vanaf 20.-
Promo alleen vandaag nog geldig
Bekijk alles in mest

Een frisse start voor je border

Het nare van onkruid is dat het vaak eerder opkomt dan de gewenste tuinplanten. Ga dus nu al aan de slag met onkruid wiede;, zo zorg je ervoor dat de opkomende vaste planten alle ruimte krijgen om te groeien. Verdeel daarna een dikke laag compost over je border, het is de ideale manier om je tuingrond te verbeteren en het bevat voedingsstoffen, die gedurende het tuinseizoen langzaam worden afgegeven.

Planten delen en verjongen

Staan je vaste planten al drie jaar of langer in je tuin? Geef ze dan hun bloeikracht terug door de planten te verjongen. Dit doe je door de plant uit te graven en in stukken te verdelen. Haal de dode delen uit de kluit en plant de gezonde delen met uitlopers terug. Voeg nadien wat verse potgrond toe. Bloei gegarandeerd!

Planten verpotten

Nog even en de kuipplanten kunnen weer uit de stalling worden gehaald! Exotische planten die binnen overwinteren, maar ook tuinplanten die in te kleine potten staan, leven helemaal op als ze verse grond krijgen. Precies wat ze nodig hebben voor een nieuw groeiseizoen! Geef ze een grotere pot en vul aan met verse potgrond. Haal ook alvast roze korrel in huis, want zodra kuipplanten naar buiten gaan en het groeiseizoen begint, hebben ze meststoffen nodig.

Groenten en bloemen zaaien

De maand maart is zaaimand en dat betekent dat je binnenshuis aan de slag kunt met voorzaaien. Vooral gewassen die van warmte houden, zaai je nu binnen voor in kweekbakjes op de vensterbank. Er is heel veel lekkers te zaaien, zoals de zoete kerstomaat ‘Sweetie’ of zoete puntpaprika ‘Corno Di Torre Rosso’, de favoriet van Wim Lybaert! Wil je bloemen plukken uit eigen tuin? Ga dan aan de slag met het voorzaaien van cosmea of de zalig geurende reukerwt.

Bekijk alle groentezaden

Moestuinbak op poten maken

Heb je al een plekje waar je jouw moestuinplanten straks gaat uitplanten? Ga op een mooie, zonnige lentedag aan de slag met deze moestuinbak op poten, die je neerzet op een zonnig plekje in je tuin of op een balkon. Ideaal om op werkhoogte je kruiden, pepers en paprika’s te verzorgen. Het maken is een eenvoudige klus, bijna iedereen kan het!

Meer tuinonderhoud in maart:

  • De lente is het ideale moment om een composthoop te maken. Grasmaaisel en snoeiafval hoef je dan niet meer af te voeren en je houdt de kringloop in eigen tuin.
  • Sop je tuinmeubelen maar af, we kunnen weer buiten zitten! Zet houten tuinmeubelen ook meteen in de olie, zo gaan ze beschermd het nieuwe tuinseizoen in.
  • Leg nu tuinverlichting aan, zo kun je straks, als de dagen weer lengen, profiteren van lange avonden buiten.
  • Heb je kunstgras liggen? Je kunt mos en groene aanslag verwijderen met een biologisch mosmiddel. Meer lees je bij kunstgras onderhouden.

Bekijk de tuinkalender van alle maanden:

Tuinklussen in maart

gras-maaien-gamma-app
Je gras maaien? Bekijk de volledige maaigids stappenplan
gazon-verticuteren-gamma-app
Je gazon verticuteren? Bekijk de volledige verticuteergids stappenplan
gazon-bemesten-gamma-app
Alles over gazon bemesten stappenplan
Deze inspiratie komt voor in