De overgang van de winter naar de lente is een drukke periode. Het terras kan wel een schoonmaakbeurt gebruiken, er groeit mos in het gazon en heel veel planten zijn aan een snoeibeurt toe. Tegelijkertijd maken we ons klaar voor een nieuw tuinseizoen en kunnen we aan de slag met bloemen en groenten zaaien, een composthoop maken en nog veel meer!
Heb je in februari de vaste planten en siergrassen nog niet afgeknipt? Ga dan begint maart nog aan de slag met siergrassen snoeien en knip het bruine loof van de vaste planten weg. Wacht daar niet te lang mee, anders beschadig je misschien de jonge, groene scheuten die tussen de dorre stengels opkomen.
Vanaf half maart kun je aan de slag met de olijfboom snoeien. Je kan nu ook klimplanten en heesters snoeien die in de zomer op de jonge takken bloeien, zoals de vlinderstruik en hortensia ‘Annabelle’. De snoeiwijze bij de diverse soorten hortensia’s verschilt, lees je daarom goed in bij hortensia snoeien.
Veel rozen hebben ook baat bij een flinke snoeibeurt, maar niet alle soorten rozen hoeven elk voorjaar gesnoeid te worden. Meer hierover lees je bij rozen snoeien. Om de kroon vol hartvormige bladeren compact te houden, moet je ook de bolcatalpa snoeien in de late winter.
Geef je paden en terrassen een schoonmaakbeurt, dat kunnen ze na de winter wel gebruiken. Haal het opkomende onkruid tussen de voegen snel weg, zodat het onkruid de kans niet krijgt om zich uit te zaaien. Dit kun je handmatig doen of met een handige accu-onkruidborstel, zoals de SKIL 20V onkruidverwijderaar, waarmee je moeiteloos én milieuvriendelijk het onkruid verwijdert.
Met name op schaduwplekken zullen tegels en klinkers in paden en terrassen groen uitgeslagen zijn. Je kunt groene aanslag verwijderen door het gebruik van een harde bezem en een groene aanslagreiniger (kies een reiniger die niet schadelijk is voor je tuinplanten). Groene aanslag verwijderen doe je gemakkelijk volgens dit stappenplan.
Het is nog wat vroeg, maar soms begint rond eind maart het gras al te groeien en mag je het gras al gaan maaien. Zorg er wel voor dat de maailengte van je grasmaaier de eerste weken wat hoger is afgesteld.
Zit er veel mos of een viltige laag in je gazon? Dan kan je je gazon verticuteren na de derde keer gras maaien. Bij een klein gazon kun je een verticuteerhark gebruiken. Met een groot gazon biedt een verticuteermachine meer gemak. Wil je er geen kopen, dan kun je in onze winkels ook een verticuteermachine huren. Aan het eind van de maand kun je het gazon ook al bemesten, al kun je daarmee ook wachten tot in april.
Het nare van onkruid is dat het vaak eerder opkomt dan de gewenste tuinplanten. Ga dus nu al aan de slag met onkruid wiede;, zo zorg je ervoor dat de opkomende vaste planten alle ruimte krijgen om te groeien. Verdeel daarna een dikke laag compost over je border, het is de ideale manier om je tuingrond te verbeteren en het bevat voedingsstoffen, die gedurende het tuinseizoen langzaam worden afgegeven.
Staan je vaste planten al drie jaar of langer in je tuin? Geef ze dan hun bloeikracht terug door de planten te verjongen. Dit doe je door de plant uit te graven en in stukken te verdelen. Haal de dode delen uit de kluit en plant de gezonde delen met uitlopers terug. Voeg nadien wat verse potgrond toe. Bloei gegarandeerd!
Nog even en de kuipplanten kunnen weer uit de stalling worden gehaald! Exotische planten die binnen overwinteren, maar ook tuinplanten die in te kleine potten staan, leven helemaal op als ze verse grond krijgen. Precies wat ze nodig hebben voor een nieuw groeiseizoen! Geef ze een grotere pot en vul aan met verse potgrond. Haal ook alvast roze korrel in huis, want zodra kuipplanten naar buiten gaan en het groeiseizoen begint, hebben ze meststoffen nodig.
De maand maart is zaaimand en dat betekent dat je binnenshuis aan de slag kunt met voorzaaien. Vooral gewassen die van warmte houden, zaai je nu binnen voor in kweekbakjes op de vensterbank. Er is heel veel lekkers te zaaien, zoals de zoete kerstomaat ‘Sweetie’ of zoete puntpaprika ‘Corno Di Torre Rosso’, de favoriet van Wim Lybaert! Wil je bloemen plukken uit eigen tuin? Ga dan aan de slag met het voorzaaien van cosmea of de zalig geurende reukerwt.
Heb je al een plekje waar je jouw moestuinplanten straks gaat uitplanten? Ga op een mooie, zonnige lentedag aan de slag met deze moestuinbak op poten, die je neerzet op een zonnig plekje in je tuin of op een balkon. Ideaal om op werkhoogte je kruiden, pepers en paprika’s te verzorgen. Het maken is een eenvoudige klus, bijna iedereen kan het!