stappenplan

Hoe plaats ik een pergola of overkapping aan mijn huis?

stap 1

Stap 1 - Grond voorbereiden

Bepaal de plaats en lengte van de pergola. Verdeel de lengte in gelijke delen. Zet op iedere plaats waar een paal moet komen een piketpaaltje of een merkteken. (bijvoorbeeld op 1,20 m afstand van elkaar). Span hiertussen een draad.

Maak de afgebakende grond proper en vlak.

Kies voor een pergola bestaande uit geïmpregneerd hout of behandel onbewerkt hout zelf met schimmelwerend middel en/of beits.

stap 2

Stap 2 - Verankering plaatsen

Veranker de pergola met palen in de grond. De palen moeten 2 tot 2,25 meter boven de grond uitsteken. Plaats je de palen in de grond, let er dan op dat de palen minimaal 2,80 meter lang zijn. Er zijn drie manieren om de palen te plaatsen:

1. Plaatsing palen op bestrating

Bevestig platte paalhouders met roestvrijstalen vijzen en pluggen of ankerbouten in de bestrating. Plaats de palen in de paalhouders. Schroef de palen vast in de paalhouders. Zaag alle palen op gelijke hoogte af.

2. Puntpaalhouders en palen plaatsen

Om rotting te voorkomen kun je de palen vastzetten in de grond met puntpaalhouders. Boor of graaf een gat op de plaatsen van de piketpaaltjes. De gaten moeten minstens 40 bij 40 cm breed en 50 cm diep zijn. Plaats de puntpaalhouders in de gaten.

Zet in de paalhouders een blokje hout en sla hierop met een hamer zodat de paalhouders nog ongeveer 30 cm in de grond zakken. Let op dat de schroefgaatjes net boven de grond uitkomen! Controleer of de paalhouders waterpas staan.

Zet de paalhouders vast met snelcement of stabilisé (1 deel cement op 7 delen zand en water). Gebruik je snelcement? Giet dan het gat halfvol met water en strooi het snelcement erbij. Snelcement is in 15 minuten hard. Gebruik altijd rubberen handschoenen, want het is een agressief middel. Controleer nogmaals of de paalhouders waterpas staan.

Plaats vervolgens de palen in de paalhouders, schroef deze vast met roestvrijstalen vijzen. Controleer of de palen waterpas staan. Zaag alle palen op gelijke hoogte af. Maak met een schop gaten van circa 80 cm diep en zet de palen vast in snelcement. Let er dus op dat de steunpalen minimaal 2,80 meter lang zijn.

3. Palen zonder paalhouders plaatsen

Giet het gat halfvol met water en strooi het snelcement erbij. Snelcement is in 15 minuten hard. Gebruik altijd rubberen handschoenen, want het is een agressief middel. Controleer of de palen waterpas staan. Zaag alle palen op gelijke hoogte af.

stap 3

Stap 3 - Aanbouw overkapping plaatsen

De overkapping bestaat naast de steunpalen uit twee onderdelen, dwarsbalken en rijlatten. Plaats eerst de dwarsbalken en daarna de rijlatten:

1. Dwarsbalk monteren

Houd de dwarsbalk gelijk aan de bovenkant van een van de palen. Controleer met een waterpas of de dwarsbalk precies horizontaal ligt, voordat je hem bevestigt.

Boor in het midden van iedere paal een gat en bevestig met schroeven de dwarsbalk aan alle steunpalen. Houd de dwarsbalk tegen de muur op de plaats waar deze moet komen. Controleer met een waterpas of de dwarsbalk waterpas ligt. Boor gaten in de dwarsbalk tot tegen de muur, doe dit om de circa 60 cm.

Haal de balk weg en boor op de hoeken en in het midden, op de plaats waar de dwarsbalk tegen de muur wordt bevestigd, drie gaten in de muur. Let op dat de gaten op precies dezelfde plaats zitten als in de balk. Maak van deze gaten een chemisch anker: spuit er twee componenten hars in en steek er draadstangen in. Raadpleeg onze klus voor een uitgebreide uitleg.

Laat de draadstangen 20 tot 30 minuten uitharden. Wanneer de hars is uitgehard, schuif je de dwarsbalk over de draadstangen en zet je de balk stevig vast met rondel en moer.

3. Rijlatten monteren

Als je kiest voor een schuin aflopende overkapping, zaag je de rijlatten aan de kant waar je ze monteert tegen de dwarsbalk tegen muur schuin af. Zo sluiten deze mooi aan op de dwarsbalk tegen de muur. Dit is uiteraard niet nodig als je een pergola maakt met recht dak.

Bevestig eerst alle rijlatten aan de dwarsbalk aan de muur en vervolgens aan de dwarsbalk aan de overzijde. Bevestig de rijlatten om de circa 60 cm met roestvrijstalen vijzen aan de dwarsbalken.

stap 4

Stap 4 - Afwerking

Zaag alle eventueel uitstekende rijlatten op een rechte lijn af met een cirkelzaag. Behandel het geïmpregneerde hout ongeveer om de twee jaar met schimmelwerend middel of beits.

Meer klusadvies

pergola-plaatsen
Hoe plaats ik een vrijstaande pergola? stappenplan
carport-maken-gamma-app
Hoe plaats ik een carport? stappenplan
schutting-sleufpalen-plaatsen
Hoe bouw ik zelf een schutting met sleufpalen? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in