stappenplan

Hoe bouw ik zelf een schutting met sleufpalen?

Het voordeel van een schutting te bouwen met sleufpalen (of gleufpalen) is dat de planken niet vastgeschroefd hoeven te worden. Dat maakt het plaatsen extra makkelijk. Bovendien kun je met deze sleufpalen ook een hoek in je schutting maken. Zowel blokhutprofielen als rhombusprofielen van 28 mm dik zijn geschikt voor een schutting die je opbouwt met sleufpalen.

Schutting met sleufpalen plaatsen - Stap 1
stap 1

Grond schoonmaken

Om straks de sleufpalen van je schutting gemakkelijk te kunnen plaatsen, ruim je eerst de grond. Verwijder met een hark alle takken, stenen en eventuele plantenwortels.

Stap 2 - schutting met sleufpalen
stap 2

Bereken de hoogte van de sleufpalen

Voordat de palen de grond in gaan, breng je eerst een beschermlaag met houtbeschermingsproduct aan om houtrot te voorkomen. Bepaal eerst welke lengte sleufpalen je nodig hebt: Lengte sleufpalen = Gewenste hoogte schutting x 1,5

Van de paal plaats je ongeveer 1/3 in de grond. Op dit gedeelte - plus een paar centimeter (voor de speling) - breng je de beschermlaag aan met een blokborstel. Laat de sleufpalen eerst goed drogen voordat je verder gaat.

Schutting met sleufpalen plaatsen - Stap 3
stap 3

Plaats de eerste sleufpaal

Bij een schutting met sleufpalen gebruik je altijd een eindpaal als eerste paal. Die is te onderscheiden van de rest doordat hij slechts aan één zijde een sleuf heeft. Maak met een grondboor een gat dat 10-15 cm minder diep is dan 1/3 van de paal. Het laatste stuk sla je namelijk met een palenrammer in de grond, zodat de sleufpaal stevig staat. Houd de paal hierbij zo recht mogelijk.

Controleer na het plaatsen van de eerste sleufpaal of deze waterpas staat. Dit meet je door de waterpas eerst horizontaal op en daarna verticaal tegen de paal te leggen.

Schutting met sleufpalen - Stap 4
stap 4

Span een touw over de totale lengte van de schutting

Span nu een touw van de eerste sleufpaal tot het eindpunt van je schutting. Langs deze lijn meet je de afstand van één profiel + 1 cm. Markeer deze plek, boor vervolgens ook hier een gat en plaats een tussensleufpaal. Controleer met een lange waterpas of deze en de eerste paal waterpas staan.

Tip!

Een alternatief voor de lange waterpas is het plaatsen van een plank horizontaal op de palen. Leg daar vervolgens een standaard waterpas op.

Schutting met sleufpalen plaatsen - Stap 5
stap 5

Schuif de planken tussen de sleufpalen

Monteer de eerste plank 1 à 2 centimeter boven de grond. Zo vermijd je grondcontact. Schuif de planken 1 voor 1 tussen de sleufpalen tot de gewenste hoogte is bereikt. Wil je een speels effect in je schutting? Gebruik dan planken van verschillende kleuren.

Om het aantal planken voor de gewenste hoogte te bepalen, reken je met de werkende breedte van de planken. Deze breedte vind je op de productpagina van de verschillende planken.

Plaats de palen nooit allemaal in één keer. Het best is om per twee palen en per scherm te werken.

stap 6

Maak een hoek indien nodig

Om een hoek in je schutting te maken plaats je twee eindpalen tegen elkaar. Zorg dat van beide de sleuf in het verlengde van de schutting zit.

stap 7

Afsluiten met een eindpaal

De laatste sleufpaal van je zelfbouwschutting is weer een eindpaal, met alleen een sleuf in het verlengde van de schutting.

stap 8

Plaats de afwerkplank voor blokhutprofielen

Wanneer je blokhutprofielen voor je schutting gebruikt, plaats je als laatste nog een afwerkplank. Voor een rhombusprofiel is dat niet nodig. Voor de afwerkplanken kun je kiezen voor dezelfde houtsoort en kleur als je overige planken, of juist voor andere houtsoort.

stap 9

Schutting met sleufpalen afwerken

Als laatste stap bewerk je het hout van je schuttingsplanken met olie of beits. Op die manier zorg je voor kleurbehoud en een langere levensduur. Hierna is het zelf zetten van de schutting met sleufpalen afgerond en ben je een mooie tuinafscheiding rijker.

Dit geldt voor onbehandeld hout (Douglas hout), onze grenen en vuren rabatdelen zijn geimpregneerd en hoeven pas na ca. 5 jaar behandeld te worden.

Tip!

Aangezien je de planken niet vast schroeft, kunnen er kieren ontstaan in de schutting als de planken gaan krimpen door droog weer in de zomer. Hiervoor kan de bovenkant iets aangeslagen worden.

Meer klusadvies

houten-schutting-zweeds-rabat-plaatsen-gamma-app
Hoe maak ik een schutting met Zweeds rabat tuinplanken? stappenplan
houtbeton-scherm-plaatsen-gamma
Hoe plaats ik een houtbeton tuinscherm? stappenplan
houten schutting
Hoe plaats ik een houten schutting? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in