stappenplan

Hoe plaats ik een vrijstaande pergola?

Een pergola brengt veel gezelligheid op je terras. Met verbindstukken plaats je gemakkelijk een pergola zelf. De verbindstukken zijn in verzinkte varianten te verkrijgen en in een zwarte uitvoering. Gebruik 9 x 9 cm tuinpalen met de bijbehorende verbindstukken.

Houd er wel rekening mee dat de kopmaat altijd kleiner is. Zo blijft er ruimte over voor het hout om te gaan werken. Deze zullen namelijk gaan uitzetten bij regen.

Grond voorbereiden
stap 1

Grond voorbereiden

Bepaal de plaats en lengte van de pergola. Voor een pergola van groter dan 2 x 2 meter is het verstandig om extra staanders toe te voegen om de stevigheid te garanderen. Maak de grond proper en vlak zodat je straks makkelijk te werk kunt gaan.

Tuinpalen voorbereiden
stap 2

Tuinpalen voorbereiden

Bij een verharde ondergrond kan je een paalhouder met plaat gebruiken. Wil je de tuinpalen in een losse ondergrond plaatsen? Dan kan je de palen 1/3 in de grond plaatsen of kan je een puntpaalhouder gebruiken. Zorg er voor dat de paal beschermd is tegen houtrot met een houtbeschermingsmiddel.

Bepaal het gedeelte van de tuinpaal dat je onder de grond plaatst en tel hier enkele centimeter bij op. Dit is het in te smeren oppervlak. Breng met een blokborstel een laag schimmelwerend middel aan op alle zijden en de onderkant van de tuinpaal. Laat deze vervolgens goed drogen.

Tuinpalen verankeren
stap 3

Tuinpalen verankeren

Maak met een grondboor 4 gaten, waar de palen moeten komen. De gaten moeten iets minder diep zijn dan de lengte van de paal dat uiteindelijk de grond in moet. Houdt de paal zo recht mogelijk; en sla deze de laatste 10 tot 15 cm met een palenrammer de grond in. Controleer of alle 4 de palen waterpas staan.

Giet de gaten halfvol met water en strooi er snelcement erbij. Snelcement is in 15 minuten hard. Gebruik altijd rubberen handschoenen, want het is een agressief middel.

Plaats je de pergola op een terras? Bevestig dan platte paalhouders met roestvrijstalen vijzen en pluggen of ankerbouten in de bestrating. Plaats de tuinpalen in de paalhouders en schroef ze vast.

Bovenwerk monteren
stap 4

Bovenwerk monteren

Monteer op de grond het bovenwerk van de 4 balken. Maak de 4 balken aan elkaar vast met de bijhorende verbindstukken.

stap 5

Bovenwerk plaatsen

Plaats met minimaal 2 personen het bovenwerk op de geplaatste tuinpalen. Schroef vervolgens de bovenframe vast aan de tuinpalen.

stap 6

Pergola afwerken

Werk de bovenkant van de pergola af met een (bijgeleverde) schaduwdoek. Je kan ook kiezen voor een natuurrol zoals een rietenscherm of een bamboerol. Is het hout van je pergola onbehandeld? Dan behandel je het hout best met olie of beits voor kleurbehoud en een langere levensduur.

Meer klusadvies

Tutorial - Tuin - Hoe plaats ik een tuinhuisje? - Thumbnail
Hoe plaats ik een tuinhuisje? stappenplan
aanbouw-overkapping-plaatsen-gamma
Hoe plaats ik een pergola of overkapping aan mijn huis? stappenplan
carport-maken-gamma-app
Hoe plaats ik een carport? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in