stappenplan

Hoe plaats ik een pergola?

Een pergola, en dan vooral een begroeide pergola, brengt veel gezelligheid op je terras. Laat bijvoorbeeld een mooie clematis, roos of druif in je pergola klimmen. Plaats je pergola in vier stappen: grond voorbereiden, verankering plaatsen, pergola plaatsen en de afwerking.

1. Grond voorbereiden voor het plaatsen van een pergola

stap 1

Bepaal de plaats en lengte van de pergola.

stap 2

Verdeel de lengte in gelijke delen.

stap 3

Zet op iedere plaats waar een paal moet komen een piketpaaltje of een merkteken.

stap 4

(bijvoorbeeld op 1,20 m afstand van elkaar). Span hiertussen een draad.

stap 5

Maak de afgebakende grond proper en vlak.

stap 6

Kies voor een pergola bestaande uit geïmpregneerd hout of behandel onbewerkt hout zelf met schimmelwerend middel en/of beits.

2. Verankering plaatsen

Veranker de pergola met palen in de grond. De palen moeten 2 tot 2,25 meter boven de grond uitsteken. Plaats je de palen in de grond, let er dan op dat de palen minimaal 2,80 meter lang zijn. Er zijn drie manieren om de palen te plaatsen:

Plaatsing palen op bestrating

stap 7

Bevestig platte paalhouders met roestvrijstalen vijzen en pluggen of ankerbouten in de bestrating.

stap 8

Plaats de palen in de paalhouders.

stap 9

Schroef de palen vast in de paalhouders.

stap 10

Zaag alle palen op gelijke hoogte af.

Puntpaalhouders en palen plaatsen

Om rotting te voorkomen kun je de palen vastzetten in de grond met puntpaalhouders.

stap 11

Boor of graaf een gat op de plaatsen van de piketpaaltjes. De gaten moeten minstens 40 bij 40 cm breed en 50 cm diep zijn.

stap 12

Plaats de puntpaalhouders in de gaten.

stap 13

Zet in de paalhouders een blokje hout en sla hierop met een hamer zodat de paalhouders nog ongeveer 30 cm in de grond zakken. Let op dat de schroefgaatjes net boven de grond uitkomen!

stap 14

Controleer of de paalhouders waterpas staan.

stap 15

Zet de paalhouders vast met snelcement of stabilisé (1 deel cement op 7 delen zand en water). Gebruik je snelcement? Giet dan het gat halfvol met water en strooi het snelcement erbij. Snelcement is in 15 minuten hard. Gebruik altijd rubberen handschoenen, want het is een agressief middel.

stap 16

Controleer nogmaals of de paalhouders waterpas staan.

stap 17

Plaats vervolgens de palen in de paalhouders, schroef deze vast met roestvrijstalen vijzen.

stap 18

Controleer of de palen waterpas staan.

stap 19

Zaag alle palen op gelijke hoogte af.

Tip

Zet je de puntpaalhouders vast met stabilisé? Ga dan naar stabilisé calculator . Hier kun je precies uitrekenen hoeveel zand, cement en water je nodig hebt voor de ruimte die je wilt bedekken.

stap 20

Maak met een schop gaten van circa 80 cm diep en zet de palen vast in snelcement. Let er dus op dat de steunpalen minimaal 2,80 meter lang zijn.

Palen zonder paalhouders plaatsen

stap 21

Giet het gat halfvol met water en strooi het snelcement erbij. Snelcement is in 15 minuten hard. Gebruik altijd rubberen handschoenen, want het is een agressief middel.

stap 22

Controleer of de palen waterpas staan.

stap 23

Zaag alle palen op gelijke hoogte af.

3. Pergola plaatsen

De pergola bestaat naast de steunpalen uit twee onderdelen, dwarsbalken en rijlatten. Plaats eerst de dwarsbalken en daarna de rijlatten:

Dwarsbalk monteren

Houd de dwarsbalk gelijk aan de bovenkant van een van de palen. Controleer met een waterpas of de dwarsbalk precies horizontaal ligt, voordat je hem bevestigt.

Boor in het midden van iedere paal een gat en bevestig met schroeven de dwarsbalk aan alle steunpalen.

stap 24

Houd de dwarsbalk tegen de muur op de plaats waar deze moet komen. Controleer met een waterpas of de dwarsbalk waterpas ligt.

stap 25

Boor gaten in de dwarsbalk tot tegen de muur, doe dit om de circa 60 cm.

stap 26

Haal de balk weg en boor op de hoeken en in het midden, op de plaats waar de dwarsbalk tegen de muur wordt bevestigd, drie gaten in de muur. Let op dat de gaten op precies dezelfde plaats zitten als in de balk. Maak van deze gaten een chemisch anker: spuit er twee componenten hars in en steek er draadstangen in. Raadpleeg onze klus voor een uitgebreide uitleg.

stap 27

Laat de draadstangen 20 tot 30 minuten uitharden. Wanneer de hars is uitgehard, schuif je de dwarsbalk over de draadstangen en zet je de balk stevig vast met rondel en moer.

Rijlatten monteren

stap 28

Als je kiest voor een schuin aflopende pergola, zaag je de rijlatten aan de kant waar je ze monteert tegen de dwarsbalk tegen muur schuin af. Zo sluiten deze mooi aan op de dwarsbalk tegen de muur. Dit is uiteraard niet nodig als je een pergola maakt met recht dak.

stap 29

Bevestig eerst alle rijlatten aan de dwarsbalk aan de muur en vervolgens aan de dwarsbalk aan de overzijde. Bevestig de rijlatten om de circa 60 cm met roestvrijstalen vijzen aan de dwarsbalken.

4. Afwerking

stap 30

Zaag alle eventueel uitstekende rijlatten op een rechte lijn af met een cirkelzaag.

stap 31

Behandel het geïmpregneerde hout ongeveer om de twee jaar met schimmelwerend middel of beits.

Meer klusadvies

Tutorial - Tuin - Hoe plaats ik een tuinhuisje? - Thumbnail
Hoe plaats ik een tuinhuisje? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in