stappenplan

Hoe plaats ik een carport?

Onder een carport kun je je auto op een afgebakende en veilige plaats zetten. Er zijn veel verschillende carportkits verkrijgbaar, kies voor een systeem wat helemaal aan jouw eisen voldoet. De plaatsingsmethode is voor de meeste systemen hetzelfde.

Bij een carport groter dan 40 m² en hoger dan 3,5 m, of een totaal aan 40 m² vrijstaande bijgebouwen (vrijstaande garage, serre, tuinhuis, carport etc.) is het nodig een vergunning aan te vragen. Ook in ruimtelijk kwetsbaar gebied, een oeverzone of 5 m brede strook langs waterlopen mag je niet zomaar een carport plaatsen. Twijfel je? Raadpleeg dan je eigen gemeente of het nodig is een vergunning aan te vragen voor het plaatsen van je carport.

Grondvoorbereiding voor een carport

Carports kunnen uit duurzaam (bv. teak) of verduurzaamd (bv. grenen) hout worden gemaakt. Onbehandeld zacht hout kun je beter niet gebruiken of je moet het hout vooraf zelf behandelen met schimmelwerend middel of beits. Kies ook altijd voor een stevige constructie met steunpalen van minimaal 9 bij 12 cm dik.

Bedenk waar de carport moet komen. Bedenk ook hoe hoog de carport moet worden. Houd er rekening mee dat, als er nog een bestrating onder moet komen, er enkele centimeters van de hoogte afgaan wanneer de bestrating er eenmaal ligt.

Baken de ruimte waar de carport komt af met piketpaaltjes en draad. Maak de grond proper en vlak. Controleer of de grond waterpas is.

Wil je elektriciteit of verlichting in je carport? Leg dan voor je de carport gaat plaatsen eerst een ondergrondse elektriciteitsleiding aan.

Fundering plaatsen

Wil je de carport of overkapping op de bestrating plaatsen? Gebruik dan de bestrating als fundering. Veranker de voetsteunen in de bestrating, bevestig de voetsteunen met roestvrijstalen vijzen en ankerbouten. Gebruik hiervoor een betonboor.

Nog geen bestrating? Graaf dan een sleuf van minstens 25 cm breed en 35 cm diep (afhankelijk van de dikte van de steunpalen). Houd rekening met de bestrating die nog gaat komen. Zorg dat de fundering van de carport altijd dieper ligt. Plaats aan de rand van de sleuf de houten of kunststof bekisting. Ondersteun de bekisting eventueel met geïmpregneerde houten piketpaaltjes. Bekleed de grond aan de binnenkant van de bekisting eventueel met folie, dit voorkomt dat het beton zich met aarde mengt.

Giet het beton in de sleuf. Plaats op de hoeken in het beton funderingsankers, hier bevestig je later de startprofielen aan. Dit geeft veel stevigheid. Let op dat je de funderingsankers precies op de goede plaats meestort in het beton.

Sla met een rubberen hamer op de bekisting, zo ontlucht je de massa. Strijk de fundering glad met een spaan, controleer of de fundering waterpas is en laat het enkele dagen uitharden. Als je kant-en-klare beton gebruikt, raadpleeg dan de verpakking voor de juiste droogtijden. Verwijder de houten bekisting wanneer het beton volledig is uitgehard. Kunststof bekisting hoef je niet te verwijderen.

Carport plaatsen

  • Bevestig de startprofielen aan de funderingsankers.
  • Bij ieder bouwpakket zit een werkbeschrijving, volg deze werkbeschrijving voor het monteren van de onderdelen.
  • Voor het dak kun je verschillende materialen kiezen; indien deze niet bij het bouwpakket zitten, koop je deze los. Kies bijvoorbeeld voor riet, dakpannen of dakplaten.
  • Vaak zijn aan de bovenkant van de steunpalen uitsparingen aangebracht om de dwarsbalken aan vast te maken. Bevestig deze met de meegeleverde bouten.
  • Schroef daarna de kruisende gordingen/balken vast aan de geplaatste dwarsbalken zo ontstaat er een soort rooster waarop je de boordplanken kan bevestigen.
  • Verbind de boordplanken met de meegeleverde houtverbinders.
  • Schroef alle boordplanken aan de uiteinden vast, behalve de boordplanken aan de afwateringskant.
  • Controleer regelmatig met een waterpas of alles precies goed staat.
  • Schroef de boordplanken vast op alle plaatsen waar ze de gordingen raken.
  • Gebruik de meegeleverde schroeven om de dakplaten mee te bevestigingen. Laat de platen overlappen. Let op: de platen kunnen erg scherp zijn, draag dus altijd handschoenen.
Vlotte afwatering

Om de afwatering zo vlot mogelijk te laten gebeuren, schroef je de platen vast waar ze het hoogst zijn.

4. Afwerking: afwatering monteren

stap 1

Monteer de dakgoot met bevestigingsbeugels aan het dak.

stap 2

Zorg voor een goede hellingsgraad van de goot. Hang de eerste bevestigingsbeugel net onder de dakplaat en plaats de volgende beugels telkens wat lager. In het beste geval daalt de goot 1 cm per meter. Meet dit na met een waterpas.

stap 3

Indien er een gat voorzien is voor de afvoer, plaats je daar de regenpijp. In het andere geval gebruik je een klokboor om op de gewenste plaats een gat te maken.

stap 4

Schroef een bladvanger (normaal meegeleverd) vast in het gat en hang de dakgoot in de beugels. Plooi de beugels over de rand van de dakgoot.

stap 5

Meet hoeveel regenpijp je nodig hebt en zaag de buis op maat met een handzaag.

stap 6

Lijm de bocht die de dakgoot met de regenpijp verbindt vast met pvc-lijm en bevestig de bocht (ook met pvc-lijm) op de afgezaagde regenpijp.

stap 7

Bevestig de regenpijp met behulp van beugels aan een van de steunpalen en zorg dat de bocht bovenaan goed verbonden is met de dakgoot.

stap 8

Ten slotte schroef je de laatste boordplank voor de dakgoot vast.

Meer klusadvies

Tutorial - Tuin - Hoe maak ik een oprit met klinkers? - Thumbnail
Hoe maak ik een oprit met klinkers? stappenplan
Tutorial - Tuin - Hoe plaats ik een tuinhuisje? - Thumbnail
Hoe plaats ik een tuinhuisje? stappenplan
pergola-plaatsen-gamma
Hoe plaats ik een vrijstaande pergola? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in