stappenplan

Hoe schilder ik een plafond?

Je plafond egaal en zonder strepen schilderen, hoeft geen lastige klus te zijn. In dit stappenplan laat GAMMA je zien hoe je een plafond van gipsplaten schildert. Wij maken gebruik van ‘GAMMA 1x dekkend perfect streeploos’; een uitstekend dekkende en extra matte verf die langzaam droogt waardoor je geen strepen krijgt.

Plaats maken en afdekken
stap 1

Plaats maken en afdekken

Zorg dat je voldoende ruimte hebt om te werken. Plak de vloer zorgvuldig af met afdekfolie en bedek ook de meubels die je niet kunt verplaatsen. Gebruik aan de randen van de vloer duct tape, zodat de afdekfolie niet gaat verschuiven. Zorg dat de lichtschakelaars uit staan en verwijder de plafondlampen.

Tip!

Let op je veiligheid en gebruik geen dun plasticfolie. Binnen de kortste keren raak je tijdens het lopen verstrikt in het voortdurend opbollende plastic en kun je gemakkelijk vallen.

Plafond ontvetten
stap 2

Plafond ontvetten

Ontvet het plafond met een doek met water, waarin een ontvetter is opgelost. Verwijder eventueel oude loszittende stukjes met een verfkrabber. Krab ook de scheuren uit.

Het kan zijn dat het plafond wit poeder afgeeft. In het verleden is er dan witkalk op het plafond aangebracht. Verwijder in dat geval zoveel mogelijk kalk van het plafond met vochtige doeken. Breng vervolgens een laag fixerende primer aan. Ook wanneer je gips nog niet eerder is behandeld gebruik je best een primer.

Scheuren en gaten dichtmaken
stap 3

Scheuren en gaten dichtmaken

Plamuur scheuren en gaten dicht. Afhankelijk van de diepte van de gaten en scheuren kies je een geschikte muurvuller. Werk altijd met een breed en een smal plamuurmes. Het brede mes gebruik je als spatel waar een voorraad plamuur op ligt. Het smalle mes gebruik je voor het echte plamuurwerk. Zorg dat het plamuurmes helemaal schoon en vlak is. Werk vanaf het midden van de scheur naar de zijkanten toe. Trek de plamuur uiteindelijk met een soepele beweging over de beschadiging. Zorg ervoor dat de plamuur alleen achterblijft in het gat en niet op het omringende muur. Laat iedere plamuurlaag telkens geheel uitharden.

Bekijk het plamuren stappenplan
Primer aanbrengen op plafond
stap 4

Primer aanbrengen op plafond

Omdat een bepleisterd plafond een zuigende werking heeft, moet je eerst een primer aanbrengen. Dit is ook nodig wanneer je al fixerende primer hebt gebruikt, want die zet alleen de poederende ondergrond vast. Gebruik voor de randen een kleine blokborstel en voor de grote oppervlakten een vachtroller.

Randen plafond schilderen
stap 5

Randen plafond schilderen

Wacht met schilderen tot de primer droog is. Schilder eerst de randen van het plafond met een ronde verfborstel. Doop de borstel een paar keer in de verf en strijk hem elke keer af langs de rand van de verfpot, tot de borstel wel verzadigd is maar niet druipt. Strijk de verf met lange halen uit, maar wees niet te zuinig anders treden er verschillen op.

Het rolwerk
stap 6

Het rolwerk

Begin het rolwerk aan de kant van het raam dat grenst aan de lengterichting van de kamer. Schilder in de lengterichting en zoveel mogelijk met het licht mee. Verdeel de aangebrachte verf in de lengte- en de breedte richting. Eindig met de rolbeweging steeds in de lengterichting van het plafond.

Schilder nu de volgende vierkante meter op dezelfde manier en overlap hierbij het vorige vlak met ongeveer een rolbreedte. Werk in denkbeeldige vlakken van ongeveer 1m2.

Tip!

Voor een perfect streeploos resultaat dien je de verf altijd in 2 lagen aanbrengen.

Schilderstape verwijderen
stap 7

Schilderstape verwijderen

Verwijder na het schilderen direct de schilderstape. Als de tape blijft zitten tot de verf droog is, zal deze moeilijk te verwijderen zijn.

Roller en verfborstel opbergen
stap 8

Roller en verfborstel opbergen

Bewaar de roller en verfborstel in een gesloten plastic zak of rol ze in aluminiumfolie. Zo blijven ze dagen goed om weer gebruikt te worden.

Meer klusadvies

muur-reinigen
Hoe reinig ik muren en plafond voor het schilderen? stappenplan
muur-plamuren
Hoe plamuur ik mijn muren en plafond? stappenplan
deur-schilderen
Hoe schilder ik een binnendeur? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in