stappenplan

Hoe leg ik een vinyl vloer met kliksysteem?

Een vinyl vloer met klikverbinding is een populaire vloerbekleding bij doe-het-zelvers. De vloer wordt zwevend geplaatst en in elkaar geklikt. Eenvoudig toch? Wil je zelf aan de slag gaan? Dit stappenplan van GAMMA helpt je op weg.

Kies je vloer
stap 1

Kies je vloer

Wil je graag de look van een authentieke houten vloer of liever de moderne uitstraling van een tegel? Met een vinylvloer is alles mogelijk. Je hebt een ruime keuze aan dessins in tal van kleuren. Van een visgraatparketlook, over een donkere eiken vloer tot een lichtgrijze tegel. Laat je bij GAMMA verrassen door meer dan 80 vinyltegels en -planken.

Bekijk het assortiment vinyl vloeren
Bereid de ruimte voor
stap 2

Bereid de ruimte voor

Heb je jouw favoriete vinylvloer gekozen? Laat je nieuwe vloer minstens 48 uur acclimatiseren. In tussentijd kan je de ondergrond voorbereiden. Die moet droog, vlak en stofvrij zijn. Is de ondergrond niet egaal? Dan moet je de vloer eerst egaliseren. Ligt er nog een oude vloer in de kamer? Deze kan eventueel blijven liggen op voorwaarde dat de vloer egaal en stabiel is. Losse planken kunnen zorgen voor gesprongen klikverbindingen. Let er wel op dat je vloeropbouw in zijn geheel niet te hoog wordt.

Ontdek hoe je een vloer egaliseert
Plaats de ondervloer
stap 3

Plaats de ondervloer

Sommige vinylvloeren zijn al voorzien van een ondervloer. Is dit nog niet het geval? Plaats dan eerst een PVC click ondervloer alvorens je vinylvloer te installeren. Een juiste ondervloer zorgt voor onder andere warmte-isolatie, geluiddemping en een lange levensduur van je vloer.

Ontdek hoe je een ondervloer plaatst
Leg de eerste rij
stap 4

Leg de eerste rij

Het plaatsen van klikvinyl is vergelijkbaar met laminaat:

  • Stel om te beginnen een legplan op en bepaal waar je gaat beginnen. Je plaatst de planken best in de richting van de langste muur voor een optimaal visueel effect.
  • Begin met de eerste rij: leg de eerste plank in de hoek van de kamer en verwijder zowel aan de lange als korte zijde het klikprofiel. Hiervoor kan je een zaag gebruiken. Respecteer de afstand tot de wand met behulp van afstandsblokjes. Verwijder bij de volgende plank het klikprofiel en klik de plank in de eerste. Met een rubberen hamer sla je de verbinding voorzichtig dicht. Werk zo de eerste rij af. Zorg dat je bij elke plank die aan de muur grenst het klikprofiel verwijdert om de vereiste uitzettingsopening te respecteren.
  • Ben je aangekomen bij de laatste plank van de rij? Zaag dan deze op maat. Meet de plank en teken een rechte lijn met potlood. Daarna kan je een diepe snede maken met een vinylmes en de plank versnijden met de zaag. Let erop dat alle planken recht liggen.
stap 5

Werk de kamer rij voor rij af

Werk nu de volgende rijen af. Zorg ervoor dat de eindverbindingen van de planken nooit op dezelfde lijn liggen als bij de vorige plank. Controleer regelmatig of de vloer recht ligt en vergeet langs de kanten de afstandsblokjes niet.

Tip!

Heb je geen ervaring met vloeren leggen? Er bestaan ook zelfklevende vinyl vloeren in hout- en natuursteenlook. Deze vloeren zijn aan de onderzijde voorzien van een zelfklevende laag, waardoor je ze rechtstreeks op de ondergrond kan kleven.

Zo leg je een zelfklevende vinyl vloer

Meer klusadvies

zelfklevende-vinyl-vloer-leggen
Hoe leg ik een zelfklevende vinyl vloer? stappenplan
thumb ondervloer leggen
Hoe leg ik een ondervloer? stappenplan
Tutorial - Hoe egaliseer ik een vloer?
Hoe egaliseer ik een vloer? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in