stappenplan

Hoe breng ik siliconenkit aan?

Siliconen gebruik je bij de meest uiteenlopende klussen om kieren en naden te dichten en gaten op te vullen. Siliconenkit vind je ook in verschillende uitvoeringen. Om bewegende onderdelen met elkaar te verbinden is het belangrijk dat je over een elastisch product beschikt, terwijl je voor sanitaire doeleinden vooral een waterbestendig middel nodig hebt. In dit stappenplan van GAMMA lees je hoe je precies met siliconenproducten moet omgaan.

Juiste siliconenkit kiezen
stap 1

Juiste siliconenkit kiezen

Een siliconenkit moet maximaal vasthechten aan de ondergrond waarop je hem gebruikt. Daarom is het belangrijk dat je voor elke toepassing de juiste siliconenkit kiest.

  • Universele siliconenkit is erg ruim inzetbaar, maar op permanent natte plaatsen gebruik je toch best siliconenkit voor sanitair.
  • Voor glastoepassingen zijn er ook speciale siliconenkits op basis van azijnzuur. Deze zijn niet alleen blijvend elastisch en waterbestendig, maar ook UV- en weersbestendig waardoor ze zeer geschikt zijn voor toepassingen buitenshuis.
  • Voor het afdichten van kunststof elementen bestaat er zuurstofvrije siliconenkit, met 100% siliconen zodat de kit zelfs op zeer gladde plaatsen niet loslaat.
  • MS polymeer is een speciale siliconensoort waarmee je zowel kan lijmen als kitten.
  • Als je van plan bent om siliconenkit achteraf te overschilderen, kijk je vooraf op de verpakking of dit al dan niet mogelijk is.
Bekijk het assortiment
Ondergrond voorbereiden
stap 2

Ondergrond voorbereiden

Maak de ondergrond vet- en stofvrij. Oude kit verwijder je eerst met speciale kitverwijderaar. Om een voeg netjes af te werken, plak je vooraleer je de siliconenkit aanbrengt schilderstape aan beide zijden van de voeg. Meer advies nodig voor het verwijderen van kit? Wij hebben raad!

Gereedschap voorbereiden
stap 3

Gereedschap voorbereiden

Snij met een breekmes het topje van de kitkoker af. Plaats de koker in het kitpistool. De spuitmond van het kitpistool snij je schuin af op de gewenste breedte van de te dichten voeg, kier of naad.

Siliconenkit aanbrengen
stap 4

Siliconenkit aanbrengen

Spuit de siliconenkit in een gelijkmatige beweging op het oppervlak. Probeer de kit aan te brengen zonder lucht in te sluiten en spuit de kit zeker niet te dik. Een voeg met elastische kit mag maximaal 35mm breed zijn. Druk de ontspanklem van het kitpistool in zodra je stopt met kit te spuiten. Zo voorkom je dat er siliconenkit uit het pistool blijft spuiten vanwege de opgebouwde druk.

Om constant dezelfde hoeveelheid siliconenkit te spuiten, kan je ook een elektrisch kitpistool gebruiken.

De kit gladstrijken
stap 5

De siliconenkit gladstrijken

Maak je vinger nat met een zeepsopje om de siliconenkit glad te strijken. Of gebruik een speciale kitlepel, die je ook nat maakt met een zeepsopje. Daarmee kan je een gelijkmatigere druk uitoefenen voor een strakkere naad. Vooral bij badkamertoepassingen, zoals baden en douches is het gebruik van een kitlepel aan te raden.

Wacht tot de siliconenkit wat gedroogd is om eventuele schilderstape te verwijderen. Strijk de kitranden daarna nog een keer glad met een natte vinger.

Tip!

Vergeet niet na iedere siliconenklus de spuitmond van de siliconenbus luchtdicht af te sluiten. Zo kan je het product later nog gebruiken.

Soudal schilderskit wit 290 ml
Uitstekend beoordeeld
36 klantreviews
Soudal heeft afdichtingskitten en voegkitten voor elke klus in huis, zodat jij jouw huis kan perfectioneren. Gebruik Soudal Schilderskit op basis van acrylaat voor het afdichten... Soudal heeft afdichtingskitten en voegkitten voor elke klus in huis, zodat jij jouw huis kan perf...
5.
59
Bekijk alles in voegkit
Tec7 professioneel kitpistool
Uitstekend beoordeeld
9 klantreviews
Breng je kit makkelijk aan met het professionele kitpistool van Tec 7. Het pistool is even makkelijk in gebruik als de kits zelf. Breng je kit makkelijk aan met het professionele kitpistool van Tec 7. Het pistool is even makkel...
27.
99
Bekijk alles in kitpistool

Benodigdheden

Meer klusadvies

Choise Help - gereedschap - Welke lijm kies ik voor mijn klus? - Thumbnail
Welke lijm kies ik voor mijn klus? keuzehulp
Choise Help - gereedschap - Hoe gebruik ik een decoupeerzaag? - Thumbnail
Hoe gebruik ik een decoupeerzaag? keuzehulp
Choise Help - gereedschap - Welke soldeertechniek kies ik voor mijn klus? - Thumbnail
Welke soldeertechniek kies ik voor mijn klus? keuzehulp
Dit stappenplan komt voor in