stappenplan

Hoe snoei ik een klimop en wanneer kan ik dit het beste doen?

Een klimophaag biedt jaarrond privacy, daarnaast blijft deze haag lekker smal. Om hem mooi te houden, moet je regelmatig de klimop snoeien. Wij leggen uit waarom en hoe je dat doet!

Waarom klimop snoeien?

Door regelmatig te snoeien, houd je een volgroeide klimophaag mooi in model. Anders gaan de lange ranken afhangen en wordt de haag steeds breder. Een verwaarloosde klimophaag oogt al snel erg lelijk! Wat veel mensen niet weten, is dat ook bij een jonge haag snoeien al nodig is. Alleen dan krijg je een strakke, groene wand die helemaal is dichtgegroeid. Hoe dat kan? Hoe meer zijscheuten de klimop planten krijgt, hoe dichter de klimophaag wordt. Dit stimuleer je door de klimop al te gaan snoeien wanneer de ranken tot boven in de tuingaas zijn gegroeid.

Wanneer klimop snoeien?

Klimop is ongelooflijk sterk, eigenlijk kun je klimop snoeien wanneer het jou uitkomt maar liever niet tijdens vorst. Toch is de beste snoeitijd tussen april en oktober. Meestal volstaan twee snoeibeurten; een in het voorjaar en een in de nazomer. Wil je een extra volle en strakke haag, knip dan de klimop ook nog eens in de zomer. Voorkom zonnebrand van de bladeren door dit klusje uit te voeren op een bewolkte dag. Door felle zon kan het blad na het snoeien anders bruin worden.

Snoeien van klimop: zo ga je te werk

Is de klimophaag nog niet dichtgegroeid? Knip dan steeds alle ranken af die boven het hekwerk uitkomen, net zolang tot de haag mooi vol is. Snoei bij een jonge haag ook de zijkanten. Vlecht zo nodig eerst wat zijranken door het draadgaas heen.

Knip bij een volgroeide klimophaag alle uitstekende en afhangende ranken af. Snoei ranken die over de grond groeien weg. Knip ranken die tegen de gevel van de woning of berging groeien af.

Snoeigereedschap voor klimop

Klimop snoeien is het makkelijkst met een heggenschaar. Dit kan met een hand heggenschaar maar bij een lange haag is een elektrische heggenschaar of een accu heggenschaar efficiënter. Voor het verwijderen van klimop die over de grond of tegen een gevel groeit, is een gewone snoeischaar onmisbaar.

Wanneer klimop planten?

Klimop is een makkelijke plant, je kunt deze het hele jaar door aanplanten maar liever niet tijdens droogte of vorst. De beste tijd om klimop te planten is maart-april en september-oktober, de planten slaan dan het makkelijkst aan. Houd er wel rekening mee dat het voorjaar meer kans op droogte geeft dan de nazomer. Extra water geven kan dan nodig zijn. Geef de planten sowieso direct na aanplant altijd flink water, de grond komt dan goed rondom de wortels terecht. Plaats eerst een degelijk hekwerk van palen en draadgaas voordat je de klimop gaat planten.

Nodig voor deze klus:

Heggenscharen
Heggenscharen

Benodigdheden

Materialen (0)

Meer klusadvies

siergrassen-snoeien-gamma
Hoe snoei ik siergras? stappenplan
Tutorial - Tuin - Hoe snoei ik een catalpa? - Thumbnail
Hoe snoei ik een catalpa? stappenplan
olijfboom-snoeien-gamma-app-1
Hoe snoei ik een olijfboom? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in