stappenplan

Hoe maak ik zelf stabilisé?

Je terras, oprit of tuinpad aanleggen is een hele klus. Je wilt er achteraf dan ook liefst zo lang mogelijk plezier van hebben. Een goede voorbereiding en een degelijke fundering zijn daarom een echte must. Zo voorkom je dat je klinkers of tegels verzakken. De sleutel tot succes? Zelfgemaakte stabilisé.

Gestabiliseerd zand

Met stabilisé, of gestabiliseerd zand, creëer je eenvoudig een waterdoorlatende ondergrond voor de aanleg van je oprit, terras of tuinpad. Het is de tegenhanger van chape, dat vooral binnen wordt gelegd, bijvoorbeeld bij het plaatsen van een vloer of in combinatie met vloerverwarming. Beiden zijn een mengeling van zand, cement en water, maar de verhoudingen van de bestanddelen verschillen. Zo zit er in stabilisé meer zand en minder cement, waardoor je ook minder water moet toevoegen.

Klaargemaakt vs. zelfgemaakt

Voor grotere oppervlaktes gebruik je eerder klaargemaakte stabilisé omdat deze vaak in grote hoeveelheden beschikbaar is. Zo werk je jouw oppervlakte in één keer af zonder dat je telkens stabilisé moet bijmaken. Bekijk hier de video om stap voor stap kant en klare stabilisé te maken. Voor kleinere afmetingen maak je best zelf je stabilisé aan.

Zelf stabilisé maken

Zelf stabilisé maken met een betonmolen? Met onderstaand stappenplan is je stabilisé zo klaar!

Bekijk de benodigdheden
Strooi het zand in de betonmolen
stap 1

Strooi het zand in de betonmolen

De aanbevolen cement/zand-verhouding om zelf stabilisé te maken is ongeveer 1 op 8. Je schept de bestanddelen met een schop door elkaar of gebruikt hiervoor een betonmolen.

Voeg het cement toe
stap 2

Voeg het cement toe

Laat de betonmolen het zand en cement mengen
stap 3

Laat de betonmolen het zand en cement mengen

Voeg in eerste instantie nog geen water toe, maar neem eerst een handvol van het gemengde zand en cement en maak een vuist. Klit de materie mooi samen? Dan hoef je niks meer toe te voegen. Als het daarentegen openvalt in je hand, moet je water toevoegen.

Voeg indien nodig water toe
stap 4

Voeg indien nodig water toe

Let op!

Voeg het water niet toe met een emmer. Sproei het water om klontering te vermijden.

Zelf klaargemaakte stabilisé maken

Fundering

Wanneer je de ondergrond hebt voorbereid voor de aanleg van je terras of oprit, heb je stabilisé nodig om een goede fundering te maken met een verstevigde ondergrond en een kantopsluiting. Weet je niet zeker hoeveel materiaal je precies nodig hebt voor jouw klus? Gebruik dan de handige stabilisé-calculator die je op basis van de afmetingen precies vertelt hoeveel rijnzand, cement en water je nodig hebt voor de ruimte die je wilt bedekken.

Bereken hoeveel stabilisé je nodig hebt

Precisie en geduld

Is de ondergrond van je terras, oprit of tuinpad verstevigd? Stort dan een laag stabilisé van 12 tot 15 cm dik in het uitgegraven bed en ga er met een mechanische trilplaat over. Om je kantopsluiting te maken, meet je eerst of de uitgegraven sleuf diep genoeg is. Als dat het geval is, maak je in de sleuf een bed van ongeveer 7 cm stabilisé waarin je vervolgens de boordstenen of opsluitbanden zet. Controleer wel regelmatig of de stenen zowel horizontaal als verticaal waterpas staan en laat de stabilisé voldoende uitharden voor je begint met het plaatsen van je tegels of klinkers.

Benodigdheden

Meer klusadvies

terras-tegels-aanleggen-gamma-app
Hoe maak ik een terras met keramische tegels? stappenplan
Tutorial - Tuin - Hoe maak ik een oprit met klinkers? - Thumbnail
Hoe maak ik een oprit met klinkers? stappenplan
Tutorial - Hoe maak ik een tuinpad met klinkers?
Hoe maak ik een tuinpad met klinkers? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in