stappenplan

Hoe maak ik een houten terras of vlonder op piketpalen?

Wil jij een houten terras of vlonder maken die lang meegaat en nauwelijks kans heeft op verzakkingen? Ga dan aan de slag met een oerdegelijke houten vlonderterras op hardhouten piketpalen. Aan de hand van dit stappenplan kan het niet mislukken!

stap 1

Bepaal de plaats van het terras

Waarschijnlijk weet jij al waar je je nieuwe houten terras wilt maken. Baken deze plaats af met paaltjes en draad of lint.

stap 2

Gat uitgraven en vullen

De ruimte binnen de paaltjes graaf je tot 15 cm diep uit. Vul de kuil met zand, stamp dit goed aan en egaliseer de oppervlakte.

stap 3

Piketpalen plaatsen

Wil je een houten vlonder maken die het minste kans heeft op verzakkingen? Plaats de houten terrasplanken dan op hardhouten piketpalen. Gebruik hardhouten piketpalen van 1 meter lang. Plaats de palen minimaal 70 cm in de grond. Dieper kan ook, maar houd minimaal 7 cm bovengronds aan, zodat er straks nog een balk tegenaan gemonteerd kan worden. Om diezelfde reden plaats je de eerste piketpaal 4 cm van de rand van je terras.

Houd 40 cm tussen de verschillende hardhouten piketpalen, zowel in de lengte als in de breedte. Het plaatsen van de piketpalen gaat het makkelijkst met een grondboor en paalhamer.

Tip!

Wil je je houten vlonder maken op een ondergrond van betontegels? Bekijk dan dit stappenplan.

Bekijk het stappenplan
stap 4

Worteldoek over de piketpalen leggen

Over de hardhouten piketpalen voor de vlonder plaats je een anti-worteldoek. Dit voorkomt dat onkruid straks tussen de planken door groeit. Als je meerdere stukken doek gebruikt, moeten die elkaar minimaal 15 cm overlappen. Het is de bedoeling dat de piketpalen straks door het doek heen steken, zodat het worteldoek de grond raakt. Daarvoor snijd je een kruis op de plaatsen waar de hardhouten piketpalen het doek raken.

stap 5

Plaats balken

Monteer aan de zijkanten een 6,8 x 4 cm balk (b x d) die je op zijn kant (b) tegen de palen aanzet. Voor het bevestigen van de balken gebruik je M8 12cm slotbouten.

stap 6

Leg de houten terrasplanken

Leg de houten vlonderplanken haaks op de balken en houd 0,5-1 cm tussen iedere balk. De juiste afstand is afhankelijk van de dikte, breedte en de houtsoort. Bij planken van volledig gedroogd hout, houd je minimaal 1 cm aan. Grenst je terras aan een muur, leg de eerste plank dan altijd 2 cm daar vandaan.

Tip!

Ga je voor een strak ontwerp, gebruik dan houten vlonderplanken van dezelfde lengte. Voor een speels effect wissel je planken van verschillende lengtes af.

stap 7

Bevestig de terrasplanken

De houten vlonderplanken bevestig je met speciale vlonderschroeven, die kunnen de werking van het hout opvangen. Gebruik 2 schroeven op ieder contactpunt met een balk en plaats die op 3 cm van de rand van een plank. Boor de gaten voor en verzink deze eventueel.

stap 8

De vlonder nalopen

Bij deze stap van een houten vlonder maken, ga je na of de planken niet te ver over de balk uitkomen, in ieder geval niet meer dan 4 cm. Uitstekende houten vlonderplanken zaag je af, zodat de rand een strakke lijn wordt.

stap 9

Plaats de kantplank

Op de kopse kant van de balken monteer je een kantplank om de vlonder extra tegen vocht te beschermen. Hiervoor gebruik je bij voorkeur een hardhouten plank; die zijn het meest duurzaam.

stap 10

Houten terras afwerken en onderhouden

Je bent nu klaar met je houten vlonderterras te maken. Natuurlijk wil je de houten planken zo lang mogelijk mooi houden. Bewerk de vlonderplanken daarom met beits of olie. Daarmee behoud je de kleur en gaan ze langer mee. Verder veeg je de vlonder regelmatig schoon.

Meer klusadvies

Houten terras op betonnen tegels aanleggen
Hoe maak ik een houten terras of vlonder op betonnen tegels? stappenplan
Tutorial - Tuin - Hoe maak ik een terras met keramische tegels? - Thumbnail
Hoe maak ik een terras met keramische tegels? stappenplan
hkc-terras-maken-gamma
Hoe maak ik een terras met kunststof planken? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in