stappenplan

Hoe maak ik een terras met kunststof planken?

Een terras van hout kunstof composiet planken is onderhoudsvriendelijk, duurzaam en gemakkelijk te monteren. Je legt het terras gemakkelijk zelf aan: grondvlak voorbereiden, fundering plaatsen, composiet planken monteren en de afwerking. HKC planken zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar.

stap 1

Stap 1 - Grondvlak voorbereiden

Bepaal de plaats van het terras en baken de oppervlakte af met piketpaaltjes en draad. De ondergrond moet volledig vlak en stabiel zijn. Verwijder eventuele oneffenheden van de plaats waar je het terras wilt aanleggen.

Voor een goede afwatering is het belangrijk dat de ondergrond van het terras een beetje afloopt: 1 tot 2 centimeter lopende meter te hebben in de lengterichting van de terrasplank, bij voorkeur in de richting weg van het huis. Deze helling moet behouden blijven op de terrasplank zodat de waterafvoer optimaal verloopt en er geen water op, in of onder de plank kan blijven staan. Controleer dit met een waterpas.

stap 2

Stap 2 - Plaats de draagbalken

De HKC terrasplanken plaats je op bijbehorende draagbalken. Plaats alle draagbalken op 1 lijn, zodat de startclips op de kop van iedere draagbalk kan bevestigd worden. De afstand tussen de balken mag niet meer dan 50 cm zijn. Op 20 cm van het begin en einde van het terras plaats je een extra draagbalk.

Bevestig de draagbalken iedere 50 cm op een betonnen ondergrond of op een dragende structuur. Gebruik een verzinkboor of safrijn om de gaten in de draagbalken conisch te maken, zodat de vijzen en pluggen verzonken zitten.

stap 3

Stap 3 - Plaats de eerste HKC plank

Voor je de HKC planken gaat monteren, is het verstandig deze eerst uit te leggen. Zo weet je of je de planken op maat moet zagen.

Zorg ervoor dat je alle planken in dezelfde richting legt (aan de binnenkant van iedere plank is hiervoor een merkteken voorzien). Een uitzettingsvoeg van 5 mm per lopende meter is noodzakelijk, met een minimum van 15 mm tegen een muur. De eerste en de laatste terrasplank maak je vast met de start- en eindclips.

stap 4

Stap 4 - Plaats de volgende HKC planken

De volgende plank schuif je in de vorige standaardclipsen en bevestig je met standaardclipsen op iedere draagbalk. Dit herhaal je tot de laatste terrasplank. Deze maak je dan opnieuw met de start- en eindclips vast. Plaats bij voorkeur een draagbalk op het einde van je terrasplanken, zoniet mag de oversteek maximaal 50 mm zijn zonder ondersteuning.

Tip

Indien je meerdere lengtes na elkaar plaatst, verbindt je deze planken met een verbindingsclips. De uitzettingsvoeg tussen de kopse kanten van de planken moet 10mm bedragen. Bij de bevestiging van de clips is het steeds noodzakelijk om voor te boren.

stap 5

Stap 5 - Afwerking

Werk het terras af met een houtcomposiet plint of L-profiel.

Meer klusadvies

Houten terras op betonnen tegels aanleggen
Hoe maak ik een houten terras of vlonder op betonnen tegels? stappenplan
terras-tegels-aanleggen-gamma-app
Hoe maak ik een terras met keramische tegels? stappenplan
terras klinker
Hoe maak ik een terras met klinkers? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in