stappenplan

Hoe moet ik mijn tuin onderhouden?

Wat moet er allemaal aan tuinonderhoud gebeuren? Van snoeien tot je gazon verzorgen en groene aanslag verwijderen, wij hebben de belangrijkste tuinklussen voor je op een rij gezet. Zo hoef je geen hovenier of vakman in te schakelen, want je kunt zelf aan de slag met het tuinonderhoud!

Tuinonderhoud met resultaat: het terras schoonmaken

Eén van de meest dankbare klussen als het om tuinonderhoud gaat, is toch wel het schoonmaken van je terras. Even de stoep aanvegen of schoon blazen met de bladblazer, zorgt ervoor dat je terras er weer tiptop bij ligt, en dat komt de hele uitstraling van je tuin ten goede.

In het voorjaar is alleen vegen waarschijnlijk niet voldoende. De grote hoeveelheid vocht, in combinatie met een gebrek aan zonlicht in de wintermaanden, heeft gezorgd voor groene aanslag op je terrastegels of houten terras. Je kunt groene aanslag van een vlonderterras verwijderen met behulp van een sopje op basis van 5 eetlepels groene zeep. Dit laat je een uur intrekken, om het er vervolgens met een zachte bezem af te vegen. Groene aanslag verwijderen van terrastegels of klinkers? Dat pak je zó aan.

Bomen en struiken snoeien

Tot één van de belangrijkste pijlers van het tuinonderhoud behoort het snoeien van bomen en struiken. Vind jij het lastig om te bepalen wanneer je welke boom of struik mag snoeien? Onthoud dan dat dat bij struiken meestal afhankelijk is van de bloeitijd. Voorjaarsbloeiers zoals forsythia en ribes snoei je meteen na de bloei. Rozen, de vlinderstruik en hortensia’s bloeien in de zomer en deze snoei je juist in maart of april.

Voor een goede oogst hebben fruitbomen ook een jaarlijkse snoei nodig. Fruitbomen, zoals appels en peren, kunnen het beste in januari-februari gesnoeid worden. Gebruik hiervoor een takkenzaag of een takkenschaar. Om schimmelziekten te voorkomen, snoei je kersen en pruimen beter in de zomer. Een druif snoei je het liefst in november of december, omdat de sapstroom al vroeg op gang komt.

Tip!

Wel eens van de ABC-bomen gehoord? Dit handige ezelsbruggetje helpt je om te onthouden welke bomen niet in de winter gesnoeid mogen worden. Dit om bloeden te voorkomen, want al rond de kortste dag komt hun sapstroom op gang. Dit geldt voor de Acer (esdoorn), Betulus (berk) en de Carpinus (haagbeuk). Ook de walnoot (Juglans) hoort hierbij.

Hagen snoeien

Tijdens het groeiseizoen, ga je aan de slag met de heggenschaar om de hagen te scheren. Nog zo’n heerlijk klusje van tuinonderhoud, want je ziet direct resultaat. Na het snoeien van de hagen oogt je tuin namelijk meteen opgeruimd. Vanaf april kun je aan de slag met het snoeien van hagen, maar een beter moment voor de eerste snoeibeurt is vlak voor 21 juni. Meer hierover lees je bij hagen snoeien.

Onkruid wieden

Veel mensen denken bij tuinonderhoud al snel aan onkruid wieden. Niet zo vreemd, want het is een terugkerende klus. De gouden truc die je veel tuinonderhoud kan besparen? Begin op tijd met wieden! Met name in het voorjaar is het zaak om opkomend onkruid zo snel mogelijk uit te trekken. Op deze manier geef je de vaste planten in je tuin de ruimte om groot te groeien, waardoor je later in het seizoen nog nauwelijks iets hoeft te doen! Opkomend onkruid in de zomer wordt in volle borders namelijk al snel overschaduwd door andere planten, waardoor het onkruid geen kans krijgt. Let op dat je bij wortelonkruiden zoals zevenblad en brandnetels zoveel mogelijk de gehele wortel mee uitgraaft!

Tip!

Maak in het voorjaar geregeld een ronde door je tuin om opkomend onkruid uit te trekken. In de zomer is het belangrijk dat je geen bloeiend onkruid over het hoofd ziet, want dit kan in zaad schieten en zo voor nieuwe planten zorgen.

Gazononderhoud

Een gazon dat goed onderhouden wordt, blaakt van gezondheid en dat zie je! Een dichte, groene grasmat waarin onkruid nauwelijks de kans krijgt, is hiervan het resultaat. We zetten de belangrijkste pijlers voor het tuinonderhoud van je gazon op een rij:

  • Verticuteer je gazon in april, om korte metten te maken met de viltige laag, het mos en het onkruid dat na de winter de kop opsteekt.
  • Maai je gazon vanaf april, om te beginnen tweewekelijks, naar gelang meer groei wat vaker, bijvoorbeeld eens in de 5 dagen. Stelregel: maai liever vaker kleine beetjes, dan minder vaak heel veel.
  • Bemest je gazon tijdens het groei- en maaiseizoen ófwel maandelijks met kunstmest, ofwel 2 of 3 keer met organische mest.
  • Strooi kalk in de winter.

Tuinonderhoud bij droogte

In de zomer wordt het wat rustiger op het gebied van tuinonderhoud. Normaal is het voldoende om je tuin op gezette momenten te sproeien, maar er zijn wel een aantal maatregelen die genomen dienen te worden zodra er een echt hete, droge periode aanbreekt. Helaas krijgen we hier in de toekomst steeds vaker mee te maken. Dit kun je eraan doen:

  • Geef dagelijks water, in de ochtend of in de avond. Een plantenborder sproei je bij voorkeur in de ochtend, omdat je hiermee voorkomt dat de bladeren lang nat blijven. Voor planten die gevoelig zijn voor schimmels, zoals rozen en floxen bijvoorbeeld, maakt dit een enorm verschil. Het gazon kan ook prima in de avond gesproeid worden.
  • Bedek de bodem rond de planten met een mulchlaag, zoals boomschors of cacaodoppen, om verdamping tegen te gaan.
  • Zet potplanten bij elkaar in de schaduw.
  • Een automatisch sproeisysteem kan veel tuinonderhoud uit handen nemen.
  • Wacht wat langer met grasmaaien

Tuinonderhoud per maand

De belangrijkste topics binnen het tuinonderhoud hebben we in dit artikel behandeld. Vind jij het lastig om te bepalen welke tuinonderhoud klussen op welk moment moeten gebeuren? Bekijk dan onze tuinkalenders! Hierin staat per maand aangegeven wat er allemaal moet gebeuren. Print ze uit en hang ze op in je tuinhuis of garage, zo vergeet je nooit meer om je gazon te bemesten, de fruitbomen te snoeien of de planten in te pakken tegen de vorst.

Meer klusadvies

groene-aanslag-terras-verwijderen-gamma
Hoe verwijder ik groene aanslag van tegels of klinkers? stappenplan
hagen-recht-snoeien-gamma
Hoe snoei ik een haag recht en wanneer kan ik dit het beste doen? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in