stappenplan

Hoe leg ik een tuinborder aan?

De beplanting bepaalt voor een groot deel de sfeer in een tuin. Ga je een nieuwe tuinborder aanleggen, maak dan om te beginnen een beplantingsplan. Hier moet je op letten bij een tuinborder kiezen, samenstellen en aanplanten.

Stap 1: Tuinborder kiezen

Het leuke van een nieuwe tuinborder aanleggen, is dat je alle kanten op kunt. Houd je van een romantische sfeer? Kies dan voor een Engelse cottageborder waarin de vaste planten kriskras door elkaar groeien. Houd je meer van een strakke tuin of heb je weinig tijd voor onderhoud? Dan is vakbeplanting misschien meer wat voor jou. Bij vakbeplanting groeit er in één tuinborder maar één soort beplanting. Alles bloeit tegelijk, het oogt heel rustig en je snoeit de gehele tuinborder in één beweging. Natuurlijk zitten daartussen nog tal van variaties.

Waar je ook voor kiest, koop niet lukraak wat planten die er op het moment van aankoop mooi uitzien. Bedenk eerst goed wat je wilt met de planten. Heb je een kleine tuin die er twaalf maanden van het jaar aantrekkelijk uit moet zien, kies dan voldoende groenblijvers die voor een groen geraamte zorgen. Dit geraamte vul je aan met voorjaarsbloeiende bloembollen en eenjarige zomerbloeiers. Bij een grotere tuin is het minder erg als er op een plek even niets te zien is.

Stap 2: Tuinborder samenstellen

  • Maak op papier een beplantingsplan. Teken de tuinborder uit op schaal en geef de planten weer in de vorm van cirkels. Probeer de cirkels de breedte te geven die de plant in volgroeide vorm zal aannemen (op schaal).
  • De kunst is om de tuinborder twaalf maanden per jaar aantrekkelijk te maken. Begin met het indelen van de groenblijvende planten, struiken en lage haagjes. Dit groene geraamte zorgt ervoor dat de tuinborder ook in de winter overeind blijft. Kies de verdere beplanting uit op de gespreide bloeitijden. Let ook op bladvormen en –kleuren: de bladeren zitten immers langer aan de plant dan de bloemen.
  • Ligt de tuinborder in de volle zon, in de halfschaduw of in de schaduw? Een echte schaduwborder komt niet zo vaak voor, in halfschaduw kunnen bijna alle planten groeien. Let op dat je geen schaduwminnende planten in een zonnige tuinborder zet – en omgekeerd.
  • Bouw de beplanting naar achteren toe steeds hoger op zodat alle planten goed in het zicht staan. Hoge maar luchtige bloemschermen zoals die van de Verbena kunnen wel voorin.
  • Om de rust te bewaren kun je planten in groepjes van drie tegelijk aanplanten. Herhaal deze groepje verderop nog eens in de tuinborder, of laat dezelfde kleurgroep terugkomen.
  • Plant in de herfst voorjaarsbloeiende bloembollen om het seizoen te verlengen.

Stap 3: Tuinborder aanplanten

Het beste moment om een nieuwe tuinborder aan te planten, is in het voorjaar of in het najaar. Komt dit niet uit en wil je in de zomer al aan de slag, zorg dan dat je de periode na de aanleg ruimschoots water blijft geven. Zo leg je een tuinborder aan:

  1. Spit de wortelonkruiden uit de tuinborder en hark de grond om stenen en andere ‘rommel’ te verwijderen.
  2. Zet de planten in je tuinborder uit volgens het beplantingsplan. Als het goed is heb je genoeg ruimte ingecalculeerd voor de groei. Het eerste jaar ziet de tuinborder er nog wat kaal uit, maar dit is in het tweede jaar al beter.
  3. Knip eventuele uitgebloeide bloemen uit de planten om de bloei te verlengen.
  4. Maak voor elke plant een ruim plantgat zodat de wortels de kans krijgen om snel buiten de potkluit te gaan groeien. Als de wortelkluit erg dichtgegroeid is, kun je de wortels een beetje loswrikken voor het aanplanten.Voeg aan elk plantgat een handvol compost toe.
  5. Geef na het planten ruimschoots water zodat de aarde goed rond de wortels komt te zitten.

Meer tuinadvies

gazon-bemesten-gamma-app
Alles over gazon bemesten stappenplan
Tutorial - Tuin - Hoe verbeter ik de grond in mijn tuin? - Thumbnail
Hoe verbeter ik de grond in mijn tuin? stappenplan
composteren-gamma-app
Hoe moet ik composteren? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in