stappenplan

Hoe bemest ik mijn gazon?

Wist je dat je gazon bemesten bittere noodzaak is? Door het keer op keer te maaien raakt de grasmat uitgeput en is voeding noodzakelijk. Een gazon bemesten levert niet alleen een mooie, diepgroene grasmat op, maar zorgt er ook voor dat onkruid minder kans krijgt. Kies je voor een snelwerkende gazonmest, dan heb je snel resultaat maar moet je ook vaker strooien. Een organische meststof gaat langer mee maar het duurt ook langer voordat je resultaat ziet.

Wanneer moet je je gazon bemesten?

Dat hangt af van de mestsoort die je gebruikt. Organische meststoffen strooi je minimaal twee keer per jaar: de eerste keer in maart of april en de tweede keer in juli of augustus. Strooi bij voorkeur nog een keer in oktober zodat het gazon in het voorjaar goed van start gaat. Kies je voor een snelwerkende kunstmest? Dan zal je tussendoor vaker moeten strooien. De voedingsstoffen van deze gazonmest werken snel uit.

Hoe bemest je je gazon?

Bereken hoeveel mest je nodig hebt

Meet je gazon op en verdeel het in gelijke vlakken. Reken per vlak uit (lengte x breedte) hoe groot dit is en bepaal vervolgens met een maatbeker hoeveel mest je per vlak nodig hebt.

Bemesten met organische meststoffen

Organische meststoffen bestaan uit plantaardige en dierlijke grondstoffen. Verse, volumineuze en vochtige materialen worden gedroogd, gesteriliseerd en geconcentreerd tot organische meststoffen of bodemverbeteraars, zoals de veel gebruikte gedroogde koemestkorrel. Je gazon bemesten met organische meststoffen heeft veel voordelen. Het is niet alleen een goede voedingsbron voor de plant maar het verbetert ook de structuur van de bodem. Zeker op zandgrond is deze mestsoort een goede aanvulling. In tegenstelling tot kunstmest duurt het wel langer voordat je resultaat ziet. Maar organische meststoffen werken 100 dagen of langer door.

Bemesten met kunstmest

Kunstmest is een anorganische meststof die oplosbaar is in water. Eenmaal opgelost, neemt het gras deze meststof direct op. Na het toedienen van kunstmest krijgt je gazon een groeispurt. Vlak na het strooien van kunstmest zal je dus vaker moeten maaien. Dat klinkt ongunstig, maar het is goed voor de dichtheid van de grasmat; door de maaibeurten wortelt het mooi dicht en krijgt onkruid minder kans. De nadelen van kunstmest? Het werkt hooguit een maandlang en levert geen bijdrage aan bodemverbetering.

Kalk strooien tegen mos

Enkel het gazon bemesten is niet voldoende om een mooi en gezond gazon te krijgen. Kalk strooi je om de verzuring van de grond - en daarmee de groei van mos – tegen te gaan. Op zure grond groeit gras minder goed omdat het bodemleven niet optimaal is en er minder voedingsstoffen beschikbaar zijn. Mos daarentegen voelt zich wel thuis in zure grond. Kalk strooien zorgt ervoor dat de zuurgraad verlaagt en het klimaat weer gunstig wordt. Daarnaast maakt het de grond ook luchtig. Strooi jaarlijks kalk in de late winter, bijvoorbeeld in januari of februari. Tussen het strooien van kalk en mest moet minimaal zes weken tussen zitten, anders zullen ze elkaar tegenwerken. Je kan ook kiezen voor een milde gazonmest waar kalk al aan toegevoegd is.

Tip!

Kies voor kalk met magnesium. Dit geeft je gazon een mooie, diepgroene kleur.

Besproei je gazon

Besproei, na het bemesten, je gazon met voldoende water. Gebruik hiervoor een tuinslang die je naar boven richt. Zo lijkt het op vallend regenwater. Besproei het gras na ongeveer een halfuur nog een keer.

Tip!

Bemest niet op een zonnige dag want dan is de kans op verbranding groot. Beter is het om het gazon vlak voor een regenbui te bemesten, maar de natuur laat zich natuurlijk niet dwingen. In plaats daarvan kun je na het gazon bemesten ook sproeien.

Benodigdheden

Materialen (2)
Gereedschappen (1)

Meer tuinadvies

Tutorial - Tuin - Hoe verwijder ik mos in mijn gazon? - Thumbnail
Hoe verwijder ik mos in mijn gazon? stappenplan
gazon verticuteren
Hoe verticuteer ik mijn gazon? stappenplan
Hoe kalk ik mijn gazon?
Hoe kalk ik mijn gazon? stappenplan