stappenplan

Hoe bemest ik mijn gazon?

Een gazon bemesten is bittere noodzaak. Door het keer op keer te maaien raakt de grasmat uitgeput en is voeding noodzakelijk. Een gazon bemesten levert niet alleen een mooie, diepgroene grasmat op, maar zorgt er ook voor dat onkruid minder kans krijgt. Kies je voor een snelwerkende gazonmest, dan heb je snel resultaat maar moet je ook vaker strooien. Een organische meststof gaat langer mee maar het duurt ook langer voordat je resultaat ziet.

> Ontvang rechtstreeks onze nieuwste tuintips. Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief!

Wanneer een gazon bemesten?

Organische meststoffen strooi je minimaal twee keer per jaar: de eerste keer in maart of april en de tweede keer in juli of augustus. Strooi bij voorkeur nog een keer in oktober zodat het gazon in het voorjaar goed van start gaat. Kies je voor een snelwerkende gazonmest (kunstmest) dan zal je tussendoor nog vaker moeten strooien omdat de voedingsstoffen snel zijn uitgewerkt.

Organische meststoffen

Organische meststoffen zijn samengesteld uit plantaardige en dierlijke grondstoffen en zijn van natuurlijke oorsprong. Verse, volumineuze en vochtige materialen worden gedroogd, gesteriliseerd en geconcentreerd tot organische meststoffen of bodemverbeteraars, zoals de veel gebruikte gedroogde koemestkorrel . De voedingselementen (stikstof, fosfor en kalium) in organische meststoffen komen vrij naarmate bodemorganismen de meststofkorrel afbreken. Door deze geleidelijke vertering komen de voedingsstoffen over een lange periode vrij voor de grasplanten. Een gazon bemesten met organische meststoffen heeft veel voordelen. Het is niet alleen een goede voedingsbron voor de plant maar het verbetert ook de structuur van de bodem. Zeker op zandgrond is dit een welkome aanvulling. In tegenstelling tot kunstmest duurt het wel langer voordat je resultaat ziet. Daar staat tegenover dat het dan ook 100 dagen of langer doorwerkt.

Kunstmest

Kunstmest is een anorganische meststof die oplosbaar is in water. Dat betekent dan ook dat deze meststof, eenmaal opgelost, meteen opneembaar is door het gras. Na het toedienen van kunstmest krijgt het gras direct een groeispurt. Vlak na het strooien van kunstmest zal je ook vaker moeten maaien. Dat klinkt ongunstig, maar het is juist heel goed voor de dichtheid van de grasmat; door de maaibeurten wortelt het mooi dicht en krijgt onkruid minder kans. Een nadeel van kunstmest is dat het hooguit een maandlang werkt. Ook levert het geen bijdrage aan bodemverbetering.

Kalk strooien tegen mos

Hoewel kalk geen meststof is, noemen we hem hier toch. Enkel het gazon bemesten is namelijk niet voldoende om een mooi en gezond gazon te krijgen. Kalk wordt gestrooid om de verzuring van de grond - en daarmee ook mos – tegen te gaan. Op zure grond gedijt gras minder goed omdat het bodemleven niet optimaal is en er minder voedingsstoffen beschikbaar zijn. Mos daarentegen voelt zich wel thuis in zure grond. Kalk strooienzorgt ervoor dat de zuurgraad verlaagt en het klimaat weer gunstig wordt. Daarnaast maakt het de grond ook luchtig. Strooi jaarlijks kalk in de late winter, bijvoorbeeld in januari of februari. Deze klus komt ieder jaar weer terug omdat zure regen en andere invloeden van buitenaf ervoor zorgen dat de grond langzaam weer verzuurt. Tussen het strooien van kalk en mest moet minimaal zes weken tussen zitten, anders zullen ze elkaar tegenwerken. Er bestaan ook milde kalksoorten die wel samen met organische mest toegediend mogen worden. Sommige worden zelfs gecombineerd in één pak. Ook kun je kiezen voor een kalk waaraan magnesium is toegevoegd. Magnesium zorgt voor een mooie, diepgroene kleur.

Tips voor gazon bemesten

  • Kies voor meststoffen en kalk in korrelvorm om stuiven te voorkomen.

  • Bemest niet op een zonnige dag want dan is de kans op verbranding groot. Beter is het om het gazon vlak voor een regenbui te bemesten, maar de natuur laat zich natuurlijk niet dwingen. In plaats daarvan kun je na het gazon bemesten ook sproeien.

Meer klusadvies

Tutorial - Tuin - Hoe kan ik een gazon zaaien? - Thumbnail
Hoe kan ik een gazon zaaien? stappenplan
Tutorial - Tuin - Hoe verwijder ik mos in mijn gazon? - Thumbnail
Hoe verwijder ik mos in mijn gazon? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in