stappenplan

Hoe beits ik mijn houten tuinmeubelen?

Tuinmeubelen beitsen is een snelle en gemakkelijke manier om het hout te beschermen en op te frissen. Zowel voor houten tuinmeubelen als voor het terras is beits een ideaal product. Het is erg makkelijk aan te brengen en beschermt je houten tuintafel of tuinstoelen tegen verschillende weersomstandigheden. Beits trekt diep in het hout, vloeit goed uit en is weersbestendig en vochtregulerend. In dit handige stappenplan van GAMMA lees je hoe je jouw houten tuinmeubels beitst.

Stap 1 - Kies de juiste beits
stap 1

Kies de juiste beits

Er zijn twee soorten beits waar je uit kunt kiezen. Zo kun je kiezen voor een dekkende beits. Deze beits geeft dezelfde aanblik als verf: de houtstructuur van je houten tafel of tuinstoelen is niet langer zichtbaar. Als je de houtstructuur zichtbaar wilt houden, kun je kiezen voor transparante beits.

Kies juist de beits
stap 2

Reinig de tuinmeubelen

Vertrek steeds van een goed voorbereide ondergrond. Nieuwe tuinmeubelen moeten eerst ontvet worden. Verweerde meubels reinig je met een harde borstel en verdunde tuinmeubelreiniger. Neem je meubels na het ontvetten of reinigen af met water en een spons en laat deze vervolgens 24 uur drogen.

stap 3

Dek de grond af

Leg afdekfolie onder de tuinmeubelen om vervuiling van de grond te voorkomen. Zo kun je bovendien je verfborstels en ander verfgereedschap op een schoon oppervlak leggen.

stap 4

Beits de tuinmeubelen

Roer de beits goed om voor en tijdens het gebruik. Breng de beits aan met een langharige verfborstel. Beits trekt snel in het hout. Werk daarom in hoog tempo en schilder zoveel mogelijk ‘nat in nat’. Doordat de natte, gebeitste delen elkaar overlappen, voorkom je kleurverschil. Veeg ook eventuele ‘druipers’ meteen weg. Zo zijn deze druppels beits na droging straks niet zichtbaar in je schilderwerk.

Laat de met beits geverfde tuinmeubelen 24 uur drogen en schuur het hout licht op. Breng vervolgens de tweede laag onverdunde beits aan. Laat de meubelen voldoende lang drogen voor je ze in gebruik neemt.

Meer klusadvies

welke-beits-kiezen
Welke beits heb ik nodig voor mijn verfklus? keuzehulp
tuinhuis-schutting-beitsen
Hoe beits ik mijn tuinhuis? stappenplan
schutting-schilderen-gamma
Hoe beits ik mijn schutting of tuinhek? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in