stappenplan

Hoe beits ik mijn tuinhuis of schutting?

Je tuinhuis of schutting beitsen is altijd een goed idee. Beits zorgt voor een frisse uitstraling, en zorgt er ook voor dat je tuinhuis of schutting langer meegaat. Met twee of drie lagen beits bescherm je je tuinhuis en schutting tegen weersinvloeden. Dankzij de vochtregulerende werking zorgt beits er voor dat nat hout niet gaat rotten. In dit GAMMA stappenplan lees je hoe je een tuinhuis of schutting beitst.

Stap 1 – Reinig en ontvet het tuinhuis of schutting

Nieuw tuinhout moet je afstoffen en daarna goed ontvetten. Je kan het preventief behandelen met een aangepast beschermingsproduct tegen houtrot, houtworm en schimmels.

Verweerd tuinhout moet je grondiger reinigen met water en een reinigingsmiddel. Gebruik een spons of - indien nodig - eerst een tuinslang om het hout met water te reinigen. Sterk vervuild hout kan je best eerst reinigen met een aangepast reinigingsmiddel voor buitenhout en een schuurborstel of harde spons.

Laat het hout vervolgens volledig drogen (minstens 24u) voor je het opschuurt en/of verder behandelt.

Stap 2 – Herstel, egaliseer en plak af waar nodig

Aangetast of beschadigd hout dien je eerst te herstellen of te behandelen met een aangepast middel. Oude beitslagen mogen in principe blijven zitten: een lichte schuurbeurt volstaat in dit geval.

Nieuw, verweerd of vergrijsd hout heeft wel een aangepaste schuurbeurt nodig. Beits je een tuinhuis? Plak ramen, regenpijpen en andere delen die niet behandeld moeten worden af met tape en plasticfolie.

Stap 3 – De juiste beits en het juiste gereedschap kiezen

  • Borstels: Beits wordt meestal aangebracht met een platte borstel. Voor dekkende beits kan je ook kiezen voor een ronde borstel voor hoeken en kanten, en een rol voor de grotere oppervlakken.
  • Beits: Kies een beits specifiek voor tuinhuizen of schuttingen en aangepast aan je houtsoort. Je kan kiezen voor beits met een dekkende of een kleurloze afwerking.

Stap 4 – Breng indien nodig een primer aan

Bij beitsen van houtwerk buiten is het gebruik van een primer over het algemeen niet nodig. Toch is in sommige gevallen een primer wel nuttig. Bij nieuw, onbehandeld hout is een voorbehandeling met een geschikte primer aangewezen om houtrot, blauwschimmels en houtworm te vermijden. Bij tropische houtsoorten die makkelijk doorbloeden zorgt een primer voor een mooi egaal resultaat.

Stap 5 – Beits het tuinhuis of schutting

Roer de beits goed om voor en tijdens het gebruik. Breng de beits aan en laat goed drogen. Breng op dezelfde manier een tweede en een derde laag beits aan. Op hout dat al eens gebeitst was en waarvan de eindlagen nog in goede staat zijn of wanneer je dekkende beits gebruikt volstaan twee lagen.

Behandel een tuinhuis altijd zowel langs de buitenkant als de binnenkant. Op die manier kan het hout niet uitzetten en zal je houtrot voorkomen.

Tip

Nieuw tuinhuis plaatsen? Behandel het met beits voor je het monteert. Zo kan je makkelijk overal bij en ben je zeker dat het hout optimaal beschermd is.

Meer klusadvies

welke-beits-kiezen
Welke beits heb ik nodig voor mijn verfklus? keuzehulp
Tutorial - Verf - Hoe beits ik de ramen en deuren in mijn huis? - Thumbnail
Hoe beits ik de ramen en deuren in mijn huis? stappenplan
Tutorial - Verf - Hoe beits ik mijn houten tuinmeubelen? - Thumbnail
Hoe beits ik mijn houten tuinmeubelen? stappenplan