inspiratie

Creëer jouw eigen tuinbeleving met een tuinmuur

De zomer is het uitgelezen moment om rust op te zoeken. En met een stralend zonnetje doe je dat liefst in je eigen tuin. Maar merk je dat je wat meer privacy in je tuin wilt? Of dat je gewoonweg verlangt naar een heel rustig plekje om je vakantie door te brengen? Overweeg dan om een stenen tuinmuur te metselen. Hiermee creëer je namelijk jouw eigen vakantieplekje in de tuin.

Een stenen tuinmuur brengt rust en structuur

Een stenen tuinmuur biedt structuur en veel mogelijkheden om jouw tuin in te richten. Vele bakstenen tuinmuren hebben namelijk een belangrijke functie in het ontwerp van een tuin:

  • Hou je bijvoorbeeld van bloemrijke borders? Dan is een muur met cement voldoende stevig om één zijde op te hogen met tuinaarde. Dankzij het metselwerk vangt de muur de druk op van het zand en de aarde.
  • Is er stortregen? Dan vangt de tuinmuur ook het water op, zodat de aarde niet over je gazon of tegels heen spoelt. Daarom is een stenen muur de ideale oplossing om structuur aan te brengen.
  • Hou je van reliëf in je tuin? Met een tuinmuur is het mogelijk om verschillende niveaus aan te brengen in je tuin, waardoor de ruimte in je tuin een stuk groter lijkt.
Bekijk hoe je een muur metselt

Het ideale plekje voor je tuinmuur kiezen

Heb je al een idee waar een stenen muurtje goed van pas komt in je tuin? Goed! De plaats van de tuinmuur heeft een grote invloed op jouw tuinbeleving. Hou er bijvoorbeeld rekening mee of je graag in het zonnetje zit of net niet. Aan de zonnige kant van een stenen muur is het heerlijk om te zonnebaden en aan de schaduwkant geniet je van een heerlijk koel plekje als het je te warm krijgt in de volle zon.

Ook de keuze van jouw beplanting hangt af van de juiste oriëntatie van jouw tuinmuur. Zit je bijvoorbeeld graag te midden van een groene oase? Dan is het mogelijk om een raster te hangen aan je tuinmuur. Er bestaan vele soorten klimplanten die bij jouw tuininterieur passen. En door een raster te hangen, creëer je een groene tuin zonder dat de verticale begroeiing extra plaats inneemt. Let wel op dat je planten kiest die geschikt zijn voor de zonoriëntatie van jouw stenen muur.

Weet je al hoe hoog en breed je tuinmuur zal zijn? Bereken dan hoeveel bakstenen je nodig hebt. En een handige tip vooraleer je aan de slag gaat: je zorgt voor de nodige stabiliteit wanneer je eerst een stevige fundering aanlegt.

Bereken hoeveel bakstenen je nodig hebt

Kies voor jouw eigen tuinbeleving

Een tuinmuur past in elke tuin, zeker omdat een muur vele mogelijkheden biedt. Stel dat je de tuinmuur later nog gebruikt als houtstapelplaats of dat je besluit om een terras of tuinhoek in te richten: alles kan. Je hoeft echt geen grote tuin te hebben om je in alle rust af te zonderen tijdens mooie zomerdagen. Wist je zelfs dat je de muur helemaal zelf kan afwerken met kruidenbakjes of inrichten als een verticale tuin? In de hoogte werken betekent dat je meer ruimtegevoel krijgt zonder dat dit extra plaats in beslag neemt. En als je regelmatig vrienden uitnodigt, dan is het handig om bijvoorbeeld een tuinkast naast je tuinmuur te plaatsen waar je glazen, kussens en andere spullen bewaart.

Nog meer praktische tips voor jouw stenen tuinmuur

Handig bij GAMMA is dat je werkelijk alles bestelt wat je nodig hebt om jouw stenen tuinmuur te metselen. Om ervoor te zorgen dat je meteen goed van start gaat, maak je best een lijstje met alle bouwbenodigdheden. Ga je bijvoorbeeld een klein muurtje bouwen? Kies dan voor kant-en-klare mortel. Metsel je een grote tuinmuur, dan ga je best aan de slag met een betonmolen. We tonen je welke verschillende manieren er bestaan om metselmortel te maken.

Meer klusadvies

Isoleren? Dat doe je best in de zomer!
Isoleren? Dat doe je best in de zomer! inspiratie
buiten-schilderen-vakantieklus-gamma
De meest ideale periode om buiten te schilderen? Deze zomer! inspiratie
muur-metselen-stap5-gamma
Hoe metsel ik een muur met snelbouwstenen? stappenplan
Deze inspiratie komt voor in