stappenplan

Hoe gebruik ik een verfspuitpistool?

Leer in 6 stappen hoe je een muur verft met een verfspuit. Je verft sneller, zonder zichtbare borstelvegen én je houdt er geen spierpijn aan over. Met de tips & tricks van GAMMA breng je je verfklus tot een goed einde.

Ruimte afdekken voor het schilderen
stap 1

Plak de ruimte volledig af

Zorg er eerst voor dat de ruimte waarin je gaat schilderen volledig afgeplakt is. Gebruik hiervoor stevige afdekfolie of stucloper om de vloer te beschermen. Dek ook de aangrenzende muren en het plafond af met folie.

Plamuren
stap 2

Vul gaten en scheuren op

Vul eerst de gaten en scheuren in de muur op met vulmiddel en een plamuurmes. Muurvuller gebruik je voor gaten van ongeveer 1 cm.

Hoe plamuur ik mijn muur?
Muur reinigen en ontvetten
stap 3

Reinig en ontvet de muur

Voordat je begint met schilderen, is het aan te raden om zachtjes met een doek en ontvettingsmiddel over de muur te gaan om deze te ontvetten. Dit zorgt voor een schone ondergrond en helpt de verf beter te hechten.

Verfspuit voorbereiden
stap 4

Bereid de verfspuit voor

Plaats de trechter in het reservoir van het verfspuitpistool en vul het met verf. Indien nodig, verdun de muurverf met water. Sluit daarna het reservoir opnieuw af en installeer de spuitmond op de verfspuit.

Maak je gebruik van een Wagner verfspuit? Verdun dan zeker eerste de verf. Plaats de roerstaaf op de bodem van het gevulde reservoir. De afstand tussen de inkepingen op de roerstaaf staat voor een verdunning van 10 procent. De meeste muurverven (bijv. Histor of Levis) dienen met 10% water verdund te worden. Giet er water bij (in stappen van 5 procent) en roer het door.

Verfspuit testen
stap 5

Test de verfspuit

Voordat je begint met schilderen, test je eerst de verfspuit op een teststrook, zoals een oud stuk karton of een plaat. Hang de verfspuit om je arm en zet het toestel aan. Houd het pistool loodrecht op de teststrook op een afstand van ongeveer 20 cm van het oppervlak.

Te veel of te weinig verf

  • Bij te veel verf op het spuitoppervlak, kan de verf gaan druipen. Verlaag in dat geval de instellingen bij de mond van de verfspuit.
  • Bij te weinig verf op het spuitoppervlak ontstaan er niet-dekkende vlekken. Verhoog in dat geval de instellingen bij de mond van de verfspuit.

Luchttoevoer

  • Te sterke verfnevel: Verminder de luchthoeveelheid bij de basisunit.
  • Te grove verstuiving: Verhoog de luchthoeveelheid bij de basisunit.

Spuitrichtingen

  • Horizontaal spuiten (het mondstuk staat verticaal).
  • Verticaal spuiten (het mondstuk staat horizontaal).
  • In bochten en met een kleine straal spuiten (het mondstuk is een kwart gedraaid).
Tip!

Draag beschermende kledij, stofmasker en veiligheidsbril

Spuit een eerste laag verf op de muur
stap 6

Spuit een eerste laag verf op de muur

Begin nu met het aanbrengen van de eerste laag verf op de muur, bij voorkeur in verticale richting. Zorg ervoor dat je geen plotselinge bewegingen maakt en houd de verfspuit stabiel voor een optimaal resultaat.

Verfspuit schoonmaken
stap 7

Maak de verfspuit schoon

Het is zeer belangrijk om de verfspuit te reinigen na elk gebruik. Dit doe je door het reservoir met water te vullen en volledig schoon te spuiten. Maak ook de losse onderdelen schoon met water.

Let op!

Reinig de basiseenheid die de luchttoevoer regelt uitsluitend met een droge doek.

Tweede laag verven met een verfspuit
stap 8

Breng een tweede laag aan

Breng vervolgens de tweede laag aan met de verfspuit, op dezelfde manier als in stap 6. Verwijder het afplakmateriaal nadat de laatste laag is gespoten en voordat de verf volledig droog is.

Benodigdheden

Meer klusadvies

Tutorial - Verf - Wat plak ik af voor het schilderen in mijn huis? - Thumbnail
Wat plak ik af voor het schilderen in mijn huis? keuzehulp
welke-muurverf-kiezen
De juiste verf kiezen: hoe doe je dit? keuzehulp
rechte-lijn-schilderen
Hoe schilder ik een rechte lijn op een muur? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in