keuzehulp

Hoe kies ik een verticuteermachine?

Met een verticuteermachine trek je niet alleen de mos- en viltlaag uit het gazon, maar snijd je ook de bodem open voor licht en lucht. Verticuteren doe je twee keer per jaar: een keer in het voorjaar en een keer in het najaar. Daarom mag een verticuteerder tussen je tuingereedschap niet ontbreken. Hier moet je op letten als je een verticuteermachine gaat kiezen.

Verticuteermachine kiezen

Ga je een verticuteermachine kopen? Let dan op de volgende punten:

  • Kies een aandrijving die past bij de grootte van je gazon; handgedreven, elektrisch of op benzine.
  • Let ook op de capaciteit die het apparaat aan kan: 300 m2 gazon bijvoorbeeld.
  • Test de verticuteermachine eens uit: heeft hij een goede wendbaarheid?
  • Let op de maaibreedte (wordt bij een verticuteermachines ook zo genoemd): een grotere maaibreedte betekent minder vaak heen en weer.
  • Handig als hij traploos op verschillende niveaus instelbaar is.
  • Heb je de keuze uit holle messen en massieve messen? Kies dan voor de holle variant; ze scheppen de aarde weg waardoor de bodem beter belucht wordt.
  • Een inklapbare handgreep is ideaal bij een gebrek aan bergruimte.
  • Bij sommige verticuteermachines is de verticuteerrol te verwisselen voor een beluchterrol. Bij dichtgeslagen gronden heeft dit meerwaarde: door eens per maand te beluchten, verbeter je de drainage.

Aandrijving kiezen

Je kunt een verticuteermachine kiezen die met de hand aangedreven moeten worden, maar dat vergt nogal wat geduld en kracht. Zeker bij een wat grotere tuin kun je beter een verticuteermachine kiezen die op elektriciteit of benzine werkt. Deze verticuteermachines kosten je geen kracht, zijn op diverse dieptes in te stellen en zorgen voor een gelijkmatig resultaat. Elektrische verticuteermachines zijn vooral geschikt voor een klein tot middelgroot gazon.

Verticuteermachine kopen of huren?

Een verticuteermachine gebruik je maar twee keer per jaar, vandaar dat veel mensen geneigd zijn om een verticuteermachine te huren. Kopen lijkt duur, maar eigenlijk heb je dit bedrag snel terugverdiend. Een elektrische verticuteermachine gaat namelijk jarenlang mee. Eventueel kun je de kosten delen door samen met de buurman een machine aan te schaffen.

Verticuteerhark

In een kleine tuin kun je ook voor de goedkope oplossing gaan: een verticuteerhark. Door de verticuteerhark door het gras te halen, snijd je het mos eruit. Dit vergt wel behoorlijk wat van je kracht. Voor het beste resultaat moet elke vierkante meter namelijk kruislings aangepakt te worden. Kies bij voorkeur een type met holle messen: dit zorgt voor een betere beluchting van de bodem.

Meer klusadvies

Tutorial - Tuin - Hoe onderhoud ik mijn verticuteermachine? - Thumbnail
Hoe onderhoud ik mijn verticuteermachine? stappenplan
Choice Help - Tuin - Hoe kies ik een grasmaaier? - Thumbnail
Hoe kies ik een grasmaaier? keuzehulp
Choise Help - Tuin - Hoe kies ik het juiste snoeigereedschap? - Thumbnail
Hoe kies ik het juiste snoeigereedschap? keuzehulp
Deze keuzehulp komt voor in