stappenplan

Hoe onderhoud ik mijn verticuteermachine?

Door een verticuteermachine goed te onderhouden, kun je de levensduur flink verlengen. Reinig hem daarom na de verticuteerbeurt en controleer de messen geregeld op slijtage.

Veilig een verticuteermachine onderhouden

Gebruik werkhandschoenen als je een verticuteermachine gaat onderhouden zodat je jezelf niet snijdt aan de scherpe messen. Trek bij elektrische verticuteermachines de stekker uit het stopcontact.

Onderhoud na de verticuteerbeurt

Een verticuteermachine onderhouden is vergelijkbaar met het onderhoud van een grasmaaier. Reinig de onderkant grondig na het verticuteren om roestvorming te voorkomen. Verwijder het mos, vilt, zand en ander afgezet vuil van de wielen, de verticuteerwals en de behuizing. Gebruik hierbij nooit water! Droog de onderkant na met een oude vod.

Draai na het verticuteren de schroeven of bouten aan als dat nodig is en vet de scharnieren in om ze weer soepel te laten werken. Controleer de machine ook op loszittende of beschadigde onderdelen, zoals een beschadiging in de kabels. Moet er een onderdeel vervangen worden? Let erop dat sommige fabrikanten alleen garantie geven als je daarbij hun onderdelen gebruikt. Zet de verticuteermachine weg op een droge en koele plaats.

Messen van de verticuteermachine vervangen

Bij het onderhouden van een verticuteermachine hoort ook het geregeld controleren van de messen. Algemeen geldt: hoe intensiever het gebruik, hoe groter de slijtage van de messen. Een verticuteermachine wordt door hobbytuiniers meestal maar twee keer per jaar gebruikt (tenzij je hem uitleent) dus de messen slijten ook minder snel.

Een harde of droge grond kan de slijtage wat versnellen. Zie je dat het resultaat terugloopt? Controleer de messen op slijtage. Bij slijtage kan de verticuteerwals vaak tweemaal worden bijgesteld (lager gezet). Heb je de laatste afstelpositie bereikt, dan moet de verticuteerwals vervangen worden. Hiervoor heb je specifieke onderdelen van de fabrikant nodig.

Meer klusadvies

Choice Help - Tuin - Hoe kies ik een verticuteermachine? - Thumbnail
Hoe kies ik een verticuteermachine? keuzehulp
gazon-verticuteren-gamma-app
Je gazon verticuteren? Bekijk de volledige verticuteergids stappenplan
Choice Help - Tuin - Hoe kies ik een grasmaaier? - Thumbnail
Hoe kies ik een grasmaaier? keuzehulp
Dit stappenplan komt voor in