keuzehulp

Hoe kies ik een grasmaaier?

Een mooie, dichte grasmat krijg je alleen door regelmatig te maaien. Op jaarbasis komt dit overeen met zo’n dertig maaibeurten! Investeer daarom in een goede grasmachine die past bij jouw gazon. Van handmaaier tot robotmaaier, hier moet je op letten bij een grasmaaier kiezen.

Grasmaaier kiezen

Ga je een grasmaaier kopen? Let dan op de volgende punten:

  • Kies een aandrijving die past bij de grootte van je gazon
  • Let ook op dat de maaimethode bij jouw type gazon past
  • Hoe breder de maaier, hoe minder banen je hoeft te maken
  • Een mulchfunctie is handig; je kunt het gras gewoon op het gazon laten liggen. Een opvangbak is de andere optie.
  • Een grasmachine moet in maaihoogte verstelbaar zijn (minimaal tussen de 3 en 10 cm).

Aandrijving kiezen

Een handmaaier ouderwets? Misschien wel, maar bij een gazonnetje van 3 x 3 meter kun je de klus er makkelijk mee klaren. Bovendien is een handmaaier goedkoop en makkelijk wendbaar. Het kost je wel wat meer kracht want de aandrijving ben je zelf.

Wil je meer gemak of heb je een wat groter gazon, dan kun je voor een elektrische grasmaaier kiezen. De elektrische grasmachine werkt op netstroom dus daartoe moet je wel beschikking hebben. Een nadeel is dat je steeds goed moet opletten dat de kabel achter je blijft, anders bestaat de kans dat je hem doorsnijdt.

Met een accumaaier heb je dit gedoe niet. De accumaaiers van tegenwoordig zijn uitgerust met krachtige lithium-ion-accu’s, waardoor je na één keer opladen tot 300m² gazon kunt maaien. Voor gazons groter dan 250m² kun je het beste voor een benzinemaaier kiezen. Deze zijn vaak wel wat duurder, maar hebben krachtige motoren. En dat hoor je ook: een benzinemaaier is luidruchtiger.

Nog meer gemak: een zitmaaier of robotmaaier

Heb je een echt groot gazon of weiland of ben je in slechte conditie? Wellicht is de zitmaaier dan een optie. Deze manier van maaien werkt alleen als het gazon niet steeds wordt onderbroken door bomen of tegels. Bedenk wel dat een zitmaaier onderhoud vergt en een stalling nodig heeft.

Robotmaaiers zitten in een vergelijkbare prijscategorie. De robotmaaier is de slimste grasmachine waarbij je zelf het minste hoeft te doen. Vooraf installeer je een keer de omlijning van je gazon in en vervolgens kun je achterover leunen: de robotmaaier doet al het werk. Robotmaaiers werken op lithium-ion-accu’s en gaan zelf op zoek naar een oplaadpunt zodra dat nodig is. Door de grote maaifrequentie blijft het maaisel kort, waardoor je het gewoon kunt laten liggen.

Maaimethode kiezen

Ga je een grasmaaier kiezen, let dan naast de aandrijving ook op de maaimethode. De cirkelmaaier is de bekendste soort grasmaaier en werkt met messen die in een horizontaal vlak rondraaien. De meeste cirkelmaaiers zijn uitgerust met wielen en dat maakt ze ook geschikt voor oneffen oppervlakken. Ze zijn gemakkelijk te verrijden naar de juiste plek.

Kantjes knippen of trimmen

Bij een mooi gazon horen strakke graskantjes. Op je knieën om steeds de grasrandjes te knippen is nogal een klus. Gebruik voor het gemak een grastrimmer. Net als grasmaaiers zijn er grastrimmers op benzine, elektriciteit en op accu.

Meer klusadvies

grasmaaier-onderhouden-gamma-app
Hoe onderhoud ik mijn grasmaaier? stappenplan
Choice Help - Tuin - Hoe kies ik een verticuteermachine? - Thumbnail
Hoe kies ik een verticuteermachine? keuzehulp
Choise Help - Tuin - Hoe kies ik het juiste snoeigereedschap? - Thumbnail
Hoe kies ik het juiste snoeigereedschap? keuzehulp
Deze keuzehulp komt voor in