stappenplan

Tips voor het verticuteren van een gazon

Na de winter is het vaak even schrikken: de voorheen zo strakke grasmat zit opeens vol met mos. Dit probleem is snel verholpen als je het gras gaat verticuteren. Met een verticuteermachine trek je het mos en de viltlaag uit de grasmat. Het gazon verticuteren doe je een keer in het voorjaar en een keer in het najaar. Het voorjaar is het belangrijkste moment: het gras begint dan weer met groeien en zo geef je je gazon een frisse start.

Ontvang rechtstreeks onze nieuwste tuintips. Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief!

Waarom het gazon verticuteren?

In de winter en het vroege voorjaar kan het mos in een gazon flink gaan woekeren. Zeker wanneer er veel regen valt en het gazon intensief belopen wordt, verandert de bovenlaag in een dichte, vaste massa. De wortels van het gras krijgen ademnood en onkruid en mossen krijgen de overhand. Door het gazon te verticuteren, kam je niet alleen mos en oude restjes uit de grasmat, maar snijd je ook de bodem iets open waardoor er weer lucht en voeding bij de graswortels kan komen.

Gazon beluchten

Blijft er veel water op het gazon staan? Dan is het raadzaam om het gazon naast het verticuteren ook nog te beluchten. Dit doe je door met een riek gaatjes in het gazon te prikken. Beluchten doe je bij voorkeur eens per maand. Strooi daarna wat grof zand over de bewerkte plekken, dit verbetert de afwatering.

Wanneer verticuteren?

Verticuteren kun je het beste doen in maart of april, als het gras flink aan het groeien is. Een tweede keer verticuteren in het najaar wordt door veel mensen overgeslagen maar is wel aan te raden. Het gazon gaat dan namelijk mosvrij de winter in. In het najaar het gazon verticuteren kan het beste in september gebeuren omdat je de kale plekken dan nog prima kunt bijzaaien. Laat het gras bij de laatste maaibeurt rond eind oktober zes centimeter hoog staan, zodat het gazon beschermd de winter in gaat.

Verticuteermachine kiezen

Verticuteren kun je handmatig doen met een verticuteerhark maar dit is zwaar werk. Gemakkelijker gaat het met een verticuteermachine. Een verticuteermachine kost je geen kracht, is op diverse dieptes in te stellen en zorgt voor een gelijkmatig resultaat. Er zijn verticuteermachines te koop die met de hand aangedreven moeten worden, maar je kunt ook een verticuteermachine kiezen die op elektriciteit of benzine werkt.

Gazon herstellen na verticuteren

Na het verticuteren kunnen er opeens kale plekken tevoorschijn komen of blijkt dat er wel erg weinig gras overblijft. Deze kale plekken kun je snel herstellen door bijzaaien of doorzaaien. Meestal ontkiemt het nieuwe gras al binnen veertien dagen:

  • Vul eventuele gaten op met tuinaarde of potgrond en voeg een bodemverbeteraar toe.
  • Zaai de kale plekken in met een graszaad die speciaal bedoeld is voor gazonherstel. Let erop dat je het juiste soort kiest dat aansluit bij de rest van je grasmat: schaduwgazon, speelgazon of siergazon. Graszaad voor gazonherstel ontkiemt extra snel en is voorzien van een speciale coating zodat de vogels er vanaf blijven.
  • Hark het graszaad lichtjes in en trap het zaad voorzichtig aan.

Meer klusadvies

Tutorial - Tuin - Hoe kan ik een gazon zaaien? - Thumbnail
Hoe kan ik een gazon zaaien? stappenplan
Tutorial - Tuin - Hoe leg ik een gazon aan? - Thumbnail
Hoe leg ik een gazon aan? stappenplan
Tutorial - Tuin - Hoe verwijder ik mos in mijn gazon? - Thumbnail
Hoe verwijder ik mos in mijn gazon? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in