stappenplan

Maak je eigen kruidenrek

Een trendy rek om bloempotten met verse kruiden in te hangen kun je gemakkelijk zelf maken met wat plankjes van geschaafd vuren en een plaat betonmultiplex. Een stappenplan…

Een rek met verse kruiden in de keuken, of op het terras of balkon, is altijd een goed idee. De groene en geurige kruiden maken niet alleen de maaltijden een stuk lekkerder, ook de keuken wordt een pak gezelliger met zo’n trendy rek waar je de bloempotten gewoon in kunt hangen. Zin om zelf aan de slag te gaan? Met dit stappenplan lukt het zo.

Onderaan de pagina vind je een overzicht van de benodigde materialen en gereedschap.

Print het volledige stappenplan
stap 1

Zaag de plankjes op maat

Zaag drie rechte plankjes van 50 cm lang uit het geschaafd vuren.

stap 2

Boor 3 gaten in elk plankje

Gebruik de klokboor om in elke plank drie gaten te boren. Begin in het midden van de plank (middelpunt van het gat op 250 mm van de zijkant) en boor de twee overige gaten op gelijke afstand van het eerste (middelpunt telkens op 125 mm van zijkant). In deze gaten komen later de bloempotten te hangen. Boor vervolgens met een boor twee kleinere gaten, telkens op 50 mm van de zijkant. Hier komt later de draadstang door. Bekijk de werktekening.

Grotere of kleinere potten

Wil je grotere of kleinere potten in het rek hangen? Pas dan ook de diameter van de gaten aan. Gebruik steeds een klokboor waarvan de diameter iets kleiner is dan de diameter van de bovenkant van de bloempotten. Zo blijven de potten netjes op hun plaats hangen.

stap 3

Schuur het hout op

Schuur de planken en de randen van de geboorde gaten licht op met schuurpapier. Wil je het kruidenrek buiten gebruiken, geef de planken dan nu meteen een laagje verf of vernis.

stap 4

Zaag en bevestig de latjes

Zaag de hoeklatjes op maat van de plaat betonmultiplex, onder een hoek van 45° om de stukken mooi te laten aansluiten.
Bevestig de latten met lijm op de betonmultiplex. Fixeer ze eventueel met een paar nageltjes.

Een likje verf

Eventueel kan je de hoeklatten een laagje kleur geven met verf, of ze vernissen. Als je het kruidenrek buiten, op het balkon of terras wilt gebruiken is dit zelfs aangeraden!

stap 5

Boor gaatjes in de drempelhoeken

Boor bij de twee drempelhoeken het buitenste gaatje uit met een metaalboor van 8mm, zodat het draadeind erdoor kan. Klem hierbij de drempelhoek vast op een werkblad, het metaal kan door de wrijving erg warm worden!

stap 6

Schroef de drempelhoeken vast

Schroef de drempelhoeken ten slotte vast tegen het bord, op 5 cm onder de rand en 40 cm uit elkaar.

stap 7

Plaats het plankje over de draadeinden

Schuif het onderste plankje over de twee draadeinden en zet het vast met behulp van twee borgmoeren en sluitringen.

stap 8

Schuif de andere plankjes over de draadeinden

Draai vervolgens op elk draadeinde een zeskantmoer en een sluitring, op 30 cm van het onderste plankje. Schuif het tweede plankje op de draadeinden tot tegen de moeren. Doe hetzelfde met het derde plankje.

stap 9

Bevestig de draadeinden

Bevestig de draadeinden ten slotte aan de twee ophanghoeken met twee borgmoeren en sluitringen. Hang het kruidenrek op aan de muur en kies daarbij voor een bevestigingssysteem dat is aangepast aan de ondergrond. Vraag eventueel raad aan een GAMMA medewerker.

stap 10

Vul het rekje met kruiden

Vul de bloempotjes met potgrond en plant er verschillende soorten kruiden (bijvoorbeeld tijm, rozemarijn, munt, bieslook, peterselie, basilicum, …) in. Hang de potten in het rek en schrijf met krijtstift de namen van de kruiden op de achterwand.

Het eindresultaat

Dit stappenplan komt voor in