Hoe isoleer ik mijn vloer?

Een bestaande grondvloer die niet geïsoleerd is, verliest warmte naar de kruipruimte of de bodem onder het huis. Dankzij vloerisolatie voelt de vloer niet meer koud aan en bespaar je op energiekosten.

Wil je de vloer isoleren bij renovatie? Dan heb je twee opties: ofwel breek je de vloer op, ofwel isoleer je de vloer langs onder. Dit laatste kan enkel als je een (kruip)kelder hebt. Houten vloeren op de verdieping isoleren? Zo zorg je voor een betere geluidsisolatie. Ook de zoldervloer isoleren is een goed idee. Klussen maar, met GAMMA!

Vloer isoleren: Ga aan de slag!

Zoldervloer isoleren

Gebruik je jouw zolder uitsluitend als bergruimte? Of is je dak zelf niet geschikt om te isoleren? Dan is het verstandig om je zoldervloer te isoleren – en heb je meteen een budgetvriendelijke oplossing voor dakisolatie. Een zoldervloer heeft meestal een houten onderconstructie. Na het isoleren van de zoldervloer met bijvoorbeeld minerale wol, werk je de vloer eventueel af met OSB-platen of vezelplaten.

Tip: ontdek de isolatiepremies voor zoldervloerisolatie!

Bekijk het stappenplan

Kruipkelder isoleren met bodemfolie

Vanuit de kruipkelder komt koude en vocht naar boven. Daar bestaat gelukkig een preventieve oplossing voor en dat is: bodemfolie. Zo bespaar je energie en voorkom je muffe geuren in huis.

Bodemfolie is ook geschikt wanneer je kruipkelder niet toegankelijk of te laag is om te isoleren met plaatmateriaal. Een andere optie is om jouw kruipkelder op te vullen met isolatiekorrels of -schelpen.

Bekijk het stappenplan

Kruipkelder isoleren met glaswol

Je kruipkelder isoleren is de makkelijkste en meest goedkope manier om een benedenvloer te isoleren. Heb je geen kruipruimte? Dan vervang je de hele vloer door een nieuwe geïsoleerde vloer, of je brengt vloerisolatie aan op een bestaande vloer.

Houd er rekening mee dat het plafond lager komt en kies dus voor isolatiemateriaal met een zo laag mogelijke lambda-waarde. Zorg er ook voor dat deze vloerisolatie voldoende draagkracht heeft. Daarom kies je bij voorkeur hard en drukvast plaatmateriaal.

Bekijk het stappenplan

Vloer isoleren: prijs en premies

De prijs voor vloerisolatie hangt af van verschillende factoren:

  • Isolatiewerkwijze: boven of onder de vloer isoleren
  • Totaal te isoleren oppervlakte
  • Materiaalkeuze en isolatiedikte

Verdien sneller je investering terug dankzij isolatiepremies. Bekijk op welke premies je recht hebt!

Prijs en besparingen bij vloerisolatie

Je doet er voordeel mee door je vloer te isoleren. Een geïsoleerde vloer voelt lekker zacht aan je voeten en is geluiddempend. Heb je een koude ondergrond waardoor je momenteel veel warmte verliest? Dan helpen we je om je vloer zelf te isoleren én heel wat kosten te besparen, want zo verdien jij jouw vloerisolatie snel terug.

Bekijk het overzicht

Checklist: je vloer isoleren

Met een goed geïsoleerde vloer bespaar je op termijn heel wat. Je houdt er makkelijk 10% van de warme of frisse lucht mee binnen. Bovendien voelt de vloer zelf ook warmer onder je voeten.

Checklist downloaden

Vloer laten isoleren

Heb je geen tijd om je huis zelf te isoleren? of wil je grote isolatiewerken doorvoeren? Dan kan je steeds beroep doen op de isolatiespecialist van GAMMA.

Boek een vakman