stappenplan

Hoe isoleer ik mijn kruipkelder?

Je kruipruimte isoleren is een makkelijkere en goedkopere manier om een vloer te isoleren dan je gehele vloer te vervangen voor een nieuwe geïsoleerde vloer, of vloerisolatie aan te brengen op een bestaande vloer.

Let op!

Check van tevoren of je kruipruimte hoog genoeg is om te isoleren. Je hebt minimaal 50 cm nodig. Is de kruipruimte niet hoog genoeg? Overweeg dan een vakman in te schakelen via de GAMMA montageservice.

Veiligheidsvoorschriften

Het is belangrijk bij werken met rots- en glaswol beschermingsmiddelen draagt zoals een stofmasker, een veiligheidsbril en kleding met lange mouwen en pijpen.

Stap 1 - De hoeveelheid isolatiemateriaal en houten latten berekenen
stap 1

De hoeveelheid isolatiemateriaal en houten latten berekenen

Bereken eerst hoeveel isolatiemateriaal en hoeveel houten latten je nodig hebt. Kies bij voorkeur een zo dik mogelijke isolatieplaat voor optimale isolatie.
Meet de ruimte op tussen de vloerbalken. De houten latten komen hier straks loodrecht op te staan. Meet de lengte op van deze balken en deel deze door 40 cm. Dit is namelijk de hart-op-hartafstand die je aanhoudt. Bepaal vervolgens de lengte van de latten die je nodig hebt. Gebruik latten die op de balken passen.

Tip!

Koop liever te veel in dan te weinig. Ongeopende verpakkingen kun je met de aankoopbon binnen 30 dagen retourneren.

Stap 2 - De vloer herstellen
stap 2

De vloer herstellen

Zitten er kieren in de vloer? Bekleed de vloer dan eerst met triplex van 3 tot 4 mm dik. Zet dit met korte schroeven vast en kit het geheel rondom af met acrylaatkit. Maak ook gaten, waar bijvoorbeeld leidingen door de vloer gaan en andere luchtlekken, dicht met pur.

Tip!

Ventilatie in de buitenmuren van de kruipruimte is erg belangrijk. Monteer een nieuw rooster als het huidige ventilatierooster wordt geblokkeerd door het isolatiemateriaal. Dit zorgt voor een betere luchtcirculatie en kan vochtproblemen helpen voorkomen.

Tip!

Isoleer cv-leidingen die in de kruipruimte lopen als dit nog niet gedaan is. Ontdek hoe je buisisolatie aanbrengt!

Stap 3 - De isolatieplaten op maat maken en vastklemmen
stap 3

De isolatieplaten op maat maken en vastklemmen

Snijd de isolatieplaten op maat met een isolatiemes of een handzaag met een kleine overmaat van 1 cm. Hoe nauwkeuriger je snijdt, hoe beter de platen blijven hangen en hoe beter de isolatiewerking.
Klem vervolgens de flexibele isolatieplaten tussen de vloerdelen. Werk ongeveer twee platen vooruit.

Stap 4 - De houten latten monteren
stap 4

De houten latten monteren

Schroef de houten latten (22 x 50 mm) dwars op de vloerbalken. Houd hierbij een hart-op-hartafstand aan van 40 cm. Hart-op-hart is de afstand tussen het midden (hart) van de ene lat tot het midden van de volgende lat.

Stap 5 - De bodem van de kruipruimte afdekken
stap 5

De bodem van de kruipruimte afdekken

Verwijder eventuele rommel uit de kruipruimte en dek de bodem van de kruipruimte af met dampdichte PE-folie: daarmee houd je vocht uit de bodem tegen.

Je vloer liever laten isoleren door de GAMMA Klusservice?

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het isoleren van je vloer? Of heb je zelf geen tijd? Laat je klus dan gemakkelijk uitvoeren door een vakman van de GAMMA Klusservice.

Vloer laten isoleren

Meer klusadvies

Klusadvies - isolatie - Vloer isoleren - Zoldervloer isoleren - Afbeelding
Hoe isoleer ik mijn zoldervloer? stappenplan
Klusadvies - isolatie - PUR-schuim aanbrengen - Afbeelding
Hoe breng ik purschuim aan? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in