stappenplan

Hoe isoleer ik mijn kruipkelder?

Voor het aanbrengen van isolatie in een kruipkelder is een hoogte van de kruipruimte van 50 cm het absolute minimum. Wat isolatiemateriaal betreft zijn er drie opties: harde isolatieplaten, gespoten isolatiematerialen of glaswol.

Hard isolatiemateriaal zoals PIR-isolatie scoort hier veel beter dan minerale wol. Ze isoleren goed en zijn vochtbestendig. De platen zijn licht en makkelijk te verwerken. Niets dan voordelen in een vochtige ruimte waar het vaak moeilijk manoeuvreren is. Je bevestigt de platen tegen de welfsels met een montagekit.

Wat met leidingen tegen het plafond van je kruipkelder? Als er voldoende afstand is tussen de welfsels en de leidingen is er uiteraard geen probleem. Als ze in rechte banen liggen, kan je er makkelijk rondwerken en de tussenruimte eventueel opschuimen.

Zijn er gewoonweg te veel leidingen en lopen ze kriskras door elkaar? Dan is een gespoten isolatiemateriaal zoals PU-schuim vaak de enige oplossing. Laat in dat geval de ruimte dan opvullen met isolatieschuim dan onder druk in de ruimte wordt gespoten. Doe hiervoor beroep op een vakman.

Premies

Voor het isoleren van je kelder kan je van de Vlaamse overheid een premie krijgen. Dankzij die premies verdien je je investeringen nog sneller terug. Welke premies en hoeveel je kan besparen, ontdek je op de website www.energiesparen.be. Voor de premies in Brussel kan je terecht op de website www.leefmilieubrussel.be

Meer klusadvies

Tutorial - Isolatie - Hoe isoleer ik mijn plafond? - Thumbnail
Hoe isoleer ik mijn plafond? stappenplan
Tutorial - Isolatie - Hoe isoleer ik mijn zoldervloer? - Thumbnail
Hoe isoleer ik mijn zoldervloer? stappenplan
Tutorial - Isolatie - Hoe breng ik tochtstrips aan op mijn ramen en deuren? - Thumbnail
Hoe breng ik tochtstrips aan op mijn ramen en deuren? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in