stappenplan

Hoe isoleer ik mijn zoldervloer?

Je gebruikt je zolder uitsluitend als bergruimte? Of is je dak zelf niet geschikt om te isoleren? Dan is je zoldervloer isoleren een goed alternatief. Heel de zolderruimte meeverwarmen is namelijk energieverspilling. Gebruik je je zolder helemaal niet? En hoeft de vloer niet beloopbaar te zijn? Dan rol je gewoon isolatiedekens over de hele oppervlakte uit.

Stap 1 - Ondervloer maken
stap 1

Ondervloer maken

De isolatie voor de zoldervloer verwerk je, net als dakisolatie, tussen een houten lattenstructuur, die je vervolgens afwerkt met bijvoorbeeld OSB-platen. Uiteraard kan je ook laminaat of parket op het lattenwerk aanbrengen. Tussen de latten kan je eventueel elektriciteitsleidingen en andere voorzieningen verwerken.

Zorg voor een zuivere, vlakke en droge ondergrond. Bevestig de houten balkjes (4x4cm) met slagpluggen op de vloer. Doe dit over de gehele lengte van de ruimte en laat telkens een hartafstand van maximaal 30 cm tussen de balkjes.

Tip!

Controleer met een waterpas of de ondergrond volledig recht is. Is dit niet het geval? Dan kan je de houten balken met een spie ondersteunen.

Stap 2 - Vloerisolatie aanbrengen
stap 2

Vloerisolatie aanbrengen

Isoleren met glaswol

Wat het isolatiemateriaal betreft, zijn isolatiedekens uit glas- of steenwol een mogelijke keuze. Wacht met het openen van de opgerolde isolatiebanen tot op zolder, zodat je ze makkelijk tegen de zoldertrap omhoog kan dragen. Snij met een isolatiemes de glas-of steenwol op maat in delen die ongeveer een centimeter breder zijn dan de ruimte tussen de vloerbalkjes en klem de isolatie tussen de balkjes.

Isoleren met pir platen

Een andere optie is werken met harde PIR-isolatie. Plaats de PIR-isolatie boven op de vloerbalken en plak de naden af met speciale tape. Er bestaan ook PIR-isolatieplaten met een spaanplaat of OS-plaat als toplaag.

Stap 3 - Vloer afwerken
stap 3

Vloer afwerken

Om een zoldervloer af te werken worden OSB-platen (Oriented Strand Board) het vaakst gebruikt. Deze platen van gerichte houtschilfers vormen een duurzame onderlaag om eventueel nog te bekleden met laminaat of kurklaminaat, massief parket, verf of een andere vloerbekleding.

Schroef de OSB-platen vast op de houten ondervloer en zaag op maat met een decoupeerzaag waar nodig.

Benodigdheden

Je vloer liever laten isoleren door de GAMMA Klusservice?

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het isoleren van je vloer? Of heb je zelf geen tijd? Laat je klus dan gemakkelijk uitvoeren door een vakman van de GAMMA Klusservice.

Vloer laten isoleren

Meer klusadvies

schuin-dak-isoleren-glaswol-gamma
Hoe isoleer ik een schuin dak met glaswol? stappenplan
Klusadvies - isolatie - Vloer isoleren - Kruipkelder - Afbeelding
Hoe isoleer ik mijn kruipkelder? stappenplan
Klusadvies - isolatie - PUR-schuim aanbrengen - Afbeelding
Hoe breng ik purschuim aan? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in