stappenplan

Hoe isoleer ik mijn zoldervloer?

Hoe je jouw zoldervloer isoleert, hangt af van de constructie en of je jouw zolder actief gebruikt. Een zoldervloer die je niet gebruikt, isoleer je heel eenvoudig met PIR-platen of glaswol. Bestaat jouw zoldervloer uit houten balken en kan je daartussen isoleren? Plaats dan glaswol van minimaal 16 cm dik, afgewerkt met een dampscherm.

Wil je bovenop isoleren en jouw zolder gebruiken? Kies dan voor beloopbare PIR-platen die je waterpas vastlijmt. Of maak een nieuwe constructie met houten balken, waartussen je jouw zoldervloer isoleert en afwerkt met stevige OSB-platen.

Leg een ondervloer
stap 1

Leg een ondervloer

De isolatie voor de zoldervloer verwerk je, net als je dakisolatie, tussen een houten lattenstructuur, die je vervolgens afwerkt met bijvoorbeeld OSB-platen (Oriented Strand Board). Uiteraard kan je ook laminaat of parket op het lattenwerk aanbrengen. Tussen de latten verwerk je eventueel elektriciteitsleidingen en andere voorzieningen.

Zorg voor een zuivere, vlakke en droge ondergrond. Bevestig de houten balkjes (4 x 4 cm) met slagpluggen op de vloer. Doe dit over de gehele lengte van de ruimte en laat telkens een hartafstand van maximaal 30 cm tussen de balkjes.

Tip!

Controleer met een waterpas of de ondergrond volledig recht is. Is dat niet het geval? Dan ondersteun je de houten balken eventueel met een spie.

Vloerisolatie aanbrengen
stap 2

Breng vloerisolatie aan

Zoldervloer isoleren met glaswol

Het is aanbevolen om jouw zoldervloer te isoleren met glaswol:

  • als jouw zolder niet beloopbaar is; dan leg je eenvoudig de glaswol bovenop de zoldervloer.
  • als het mogelijk is om tussen de zolderbalken van jouw zoldervloer te isoleren.

Hoe isoleer ik mijn zoldervloer met glaswol?
Vul elke ruimte helemaal op met glaswol om warmteverlies te vermijden en plaats altijd een dampscherm aan de warme kant van de isolatie. Zo voorkom je condens.

Hoe dik moet mijn glaswol zijn?
We adviseren je om glaswol te gebruiken die minimaal 16 cm dik is.


Zoldervloer isoleren met PIR-platen

Met PIR-platen isoleer je heel eenvoudig jouw zoldervloer. Deze platen zijn erg makkelijk te versnijden. Wil je jouw zoldervloer isoleren en gebruiken? Zoek dan eerst uit of de zoldervloer (zowel hout als beton) waterpas is. Als de vloer waterpas is, mag je erbovenop isoleren met PIR-platen en deze platen belopen.

Hoe isoleer ik mijn zoldervloer met PIR-platen?
Versnijd de platen op maat en maak ze vast met schuimlijm, over de volledige lengte van de zoldervloer. Werk altijd af met isolatietape en spuit PU-schuim in de niet-geïsoleerde spleten.

Hoe dik moeten mijn PIR-platen zijn?
We adviseren je om PIR-platen te kiezen die minimaal 10 cm dik zijn, zodat jouw zoldervloer optimaal geïsoleerd is.


Betonnen zoldervloer isoleren

Bestaat je zoldervloer uit beton? Bij een betonnen zoldervloer gaat het isolatiemateriaal erbovenop. Hiervoor gebruik je drukvaste isolatieplaten: deze zijn dun en hebben een hoge isolatiewaarde. Daarbovenop komt een beloopbare zoldervloer, zoals een OSB-plaat of een budgetvriendelijke plankenvloer.

Nadat je de drukvaste isolatie en de beloopbare vloer hebt geplaatst, hoef je de grondoppervlakte niet meer af te werken. En dat betekent minder kosten!

Dampscherm aanbrengen
stap 3

Dampscherm aanbrengen

Om je zoldervloer te isoleren, heb je een dampscherm nodig. In elke woning hangt er altijd een bepaalde hoeveelheid vocht in de lucht. En dan komt een dampscherm goed van pas. Dit scherm is een luchtdichte laag die de vochtige lucht aan de warme kant tegenhoudt. Dat is bijvoorbeeld het geval met vocht uit de badkamer. En voorzie je een dampscherm? Dan komt er geen condens op de andere zijde. Gebruik bij voorkeur een polyethyleen dampscherm, dat koop je eenvoudig op rol.

Hoe plaats ik mijn dampscherm?
Je plaatst het dampscherm altijd aan de warme kant. Bij dakisolatie breng je het als laatste aan. Tijdens het isoleren van de zoldervloer, plaats je het dampscherm als eerste zodat het in contact staat met de warme kant eronder.

Plak de naden van het dampscherm met aluminiumtape af. Zo dringt de vochtige lucht niet door tot in het isolatiemateriaal. Denk er – naast het goed isoleren – ook aan om voldoende te ventileren, vooral in vochtige ruimtes.

Zoldervloer afwerken
stap 4

Zoldervloer afwerken

Werk de zoldervloer handig af met OSB-platen. Deze platen bestaan uit houtschilfers en vormen een duurzame onderlaag. Nadien bekleed je de OSB-platen eventueel met laminaat of kurklaminaat, massief parket, verf of een andere vloerbekleding.

Schroef de OSB-platen vast op de houten ondervloer en zaag ze op maat met een decoupeerzaag, als dat nodig is.

Zoldervloer isoleren: prijs en materialen

De prijs voor het isoleren van jouw zoldervloer hangt af van de oppervlakte en de gekozen materialen. Wil je jouw prijs op voorhand inschatten en alle materialen op één plaats bestellen? Bereken dan eerst de te isoleren oppervlakte, kies jouw materialen en selecteer jouw benodigdheden via de GAMMA-webshop.

Je vloer liever laten isoleren door de GAMMA Klusservice?

Heb jij hulp nodig bij het isoleren van je vloer? Of heb je zelf geen tijd? Laat je klus dan gemakkelijk uitvoeren door jouw vakman bij GAMMA.

Vloer laten isoleren

Meer klusadvies

schuin-dak-isoleren-glaswol-gamma
Hoe isoleer ik een schuin dak met glaswol? stappenplan
Klusadvies - isolatie - Vloer isoleren - Kruipkelder - Afbeelding
Hoe isoleer ik mijn kruipkelder? stappenplan
Klusadvies - isolatie - PUR-schuim aanbrengen - Afbeelding
Hoe breng ik purschuim aan? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in