Spantendak isoleren met glaswol

0 stemmen

Klusniveau: Gemiddeld

Benodigheden

Een goede dakisolatie zorgt voor een forse besparing op de energierekening, want door een slecht geïsoleerd dak kan tot een kwart van de warmte binnenshuis verloren gaan. Reden te meer om je dak te isoleren, zijn de premies die zowel de overheid als de distributiebeheerders toekennen.

Een spantendak heeft een draagstructuur die bestaat uit verticale balken of spanten. Glaswol is ideaal om een spantendak te isoleren: het laat zich makkelijk op maat snijden, is eenvoudig te plaatsen en wordt perfect passend tussen de spanten geklemd. ISOVER glaswol is optimaal geluidsisolerend en perfect brandveilig. Hierop komt het lucht-/dampscherm dat goed lucht- en dampdicht wordt gemaakt met de tape en de afdichtingsmastiek. In tegenstelling tot klassieke lucht- en dampschermen is Vario KM duplex vochtregulerend. Voorgoed gedaan dus met schimmel, houtrot en condensatieproblemen!

1.

De juiste dikte van de isolatie kiezen

Kies de dikte van de Isoconfort 35 in functie van de beschikbare ruimte tot tegen het onderdak.

tip!

Door te isoleren met 16cm Isoconfort 35, heb je 89% minder warmteverlies dan bij een niet-geïsoleerd dak.

2.

Isolatie aanbrengen

Snij de Isoconfort 35 1 à 2 cm breder dan de afstand tussen de spanten. Klem de isolatie tussen de spanten tot ze goed vastzit. Isoleer tot aan de onderste voet van het dak.

tip!

Bij renovatie: let op de staat van het onderdak en herstel dit waar nodig.

3.

Dampscherm aanbrengen

Bedek alles homogeen en goed aansluitend met Vario KM duplex en niet dit vast op de spanten. Voorzie 10 cm overlapping van de dampschermbanen.

tip!

Bij renovatie: let op de staat van het onderdak en herstel dit waar nodig.

4.

Dampscherm afplakken

Kleef de voegen van het dampscherm dicht met kleefband Vario KB 1.

5.

Afdichten met dichtingsmastiek

Maak de buitenranden luchtdicht met Vario DoubleFit dichtingsmastiek, toepasbaar op poreuze oppervlakken zoals hout, beton, baksteen.

3.

Afwerken

Plaats een afwerking op de spanten. Metal Stud- profielen of een houten lattenstructuur zijn ook toepasbaar en kunnen dienen als kabelgeleidingen. Doorboor het dampscherm niet of dicht doorboringen goed af. Bevestig de Gyproc-platen.

tip!

Aangezien hout geen sterk geleidend materiaal is, worden de houten spanten niet aanzien als koudebruggen.

Dit heb je nodig

  • Materialen (4)

  • Gereedschappen (7)