spantendak-isoleren-640x360.jpg

Spantendak isoleren

0 stemmen

Klusniveau: Gemiddeld

Benodigheden

De meest gangbare methode is de binnenkant van je dak isoleren met rotswol of glaswol. Je kiest voor minerale wol omdat het akoestisch goed isoleert én makkelijk zelf te plaatsen is. Hoe je deze klus het best aanpakt? Dat hangt af van welk soort dak je hebt: een spantendak of gordingendak. Een spantendak bestaat enkel uit verticale planken, een gordingendak uit verticale kepers én horizontale draagbalken.

Voordelen

  • Glaswol laat zich makkelijk op maat snijden, is eenvoudig te plaatsen en wordt perfect passend tussen de spanten geklemd. Voorzie hier een minimumdikte van 160mm, maar hoe dikker, hoe beter.
  • Hierop komt het lucht-/dampscherm dat goed lucht- en dampdicht wordt gemaakt met de tape en de afdichtingsmastiek. In tegenstelling tot klassieke lucht- en dampschermen zijn Vario KM duplec en Vario XtraSafe vochtregulerend. Voorgoed gedaan dus met schimmel, houtrot en condensatieproblemen.
  • ISOVER-glaswol is optimaal geluidsisolerend en perfect brandveilig.

Hoe plaats je het?

1

De juiste dikte van de isolatie kiezen

Kies de dikte van de Isoconfort 35 in functie van de beschikbare ruimte tot tegen het onderdak.

tip!

Door te isoleren met 16cm Isoconfort 35, heb je 89% minder warmteverlies dan bij een niet-geïsoleerd dak.

 

2

Isolatie aanbrengen

Snij de Isoconfort 35 1 à 2 cm breder dan de afstand tussen de spanten. Klem de isolatie tussen de spanten tot ze goed vastzit. Isoleer tot aan de onderste voet van het dak.

tip!

Bij renovatie: let op de staat van het onderdak en herstel dit waar nodig.

 

3

Dampscherm aanbrengen

Bedek alles homogeen en goed aansluitend met Vario KM duplex en niet dit vast op de spanten. Voorzie 10 cm overlapping van de dampschermbanen.

tip!

Voor elk hellend dak, ook bij onregelmatige spantenafstanden (onregelmatige afstand tussen de houten structuur)

 

4

Dampscherm afplakken

Kleef de voegen van het dampscherm dicht met kleefband Vario KB 1.

tip!

Volledige vulling tot tegen het onderdak

 

5

Afdichten met dichtingsmastiek

Maak de buitenranden luchtdicht met Vario DoubleFit dichtingsmastiek, toepasbaar op poreuze oppervlakken zoals hout, beton, baksteen.

tip!

Als je dak al geïsoleerd is of als je een tweede isolatielaag wil aanbrengen bovenop de spanten, gebruik dan de Suspente Integra. Dat is zeker aan te bevelen als de diepte van je spanten kleiner dan 16 cm is.

 

6

Afwerken

Plaats een afwerking op de spanten. Metal Stud- profielen of een houten lattenstructuur zijn ook toepasbaar en kunnen dienen als kabelgeleidingen. Doorboor het dampscherm niet of dicht doorboringen goed af. Bevestig de Gyproc-platen.

tip!

Aangezien hout geen sterk geleidend materiaal is, worden de houten spanten niet aanzien als koudebruggen.

 


Spantendak isoleren? Altijd nodig