Koudebruggen

Koudebruggen

Een koudebrug is een zwakke schakel in je isolatie. Het is een figuurlijke brug tussen het binnenklimaat in je woning en de buitenlucht.

Een efficiënte isolatie vormt één doorlopend geheel. Overal waar dat niet het geval is, is er een koudebrug. De typische pijnpunten zijn de aansluitingen tussen verschillende constructieonderdelen. Raam en binnenmuur, bijvoorbeeld. Een gebrekkige isolatie rond de rolluikkast. De overgang van dakisolatie naar muurisolatie.

Maar ook in ongeïsoleerde delen van je huis kunnen koudebruggen zitten. Je muren, bijvoorbeeld. Als een metselaar mortel in de spouw liet vallen, dan bestaat het risico dat die mortel een verbinding vormt tussen binnen- en buitenmuur. Ook een koudebrug: een steunbalk die in contact staat met het buitenklimaat. Of een vloerplaat die binnen en buiten verbindt.

Warmteverlies

Zo’n koudebrug betekent warmteverlies. Logisch, want waar er rechtstreeks contact is tussen binnen (warm) en buiten (koud) gaat er warmte verloren. Het zijn natuurlijk maar details, maar het zijn net die details die bij nieuwbouw en een energetische renovatie steeds belangrijker worden.

Condensatiegevaar

Geen detail: een koudebrug is een magneet voor condensatie. In de lucht van je woning zit vocht. Da’s heel normaal - een te droge binnenlucht is zelfs storend. Wel, dat vocht slaat neer op de koudste oppervlakken in je woning. Daar condenseert het en verandert het in druppels. Dat gebeurt typisch tegen de binnenkant van je beglazing … of tegen koudebruggen.

Een goed ontwerp en een goede uitvoering

Koudebruggen vermijden, begint bij een goed ontwerp. Aan je architect en EPB-verslaggever om alle probleemzones al op de tekentafel zo goed mogelijk aan te pakken. Vervolgens is het aan je aannemers om alle details zo correct mogelijk uit te voeren.

Na-isoleren is de oplossing

Maar wat als je verbouwt? Koudebruggen in een bestaande woning pak je aan door na te isoleren. Door je huis correct in te pakken, zal ook het effect van de koudebruggen verminderen. Hoe dat kan? We hernemen het voorbeeld met de buiten- en binnenmuur, waar mortel een koudebrug vormt. Wel, als je je gevel na-isoleert, staat je oorspronkelijke buitenmuur niet langer in contact met het buitenklimaat. En is de koudebrug zo goed als verleden tijd.

Thermografie

Maar hoe weet je waar de koudebruggen zitten? Je kan uiteraard op den tast op zoek naar koude oppervlaktes in je woning. Een thermografie is net iets professioneler. Een warmtecamera brengt met infrarood de warmteverliezen van jouw woning in kaart. Zo merk je grote temperatuurverschillen in de bouwschil meteen op. En die duiden op koudebruggen. Als je gaat na-isoleren, weet je meteen waar de zwakke punten zitten.

De details tellen

Ga je zelf aan de slag? Volg dan nauwgezet de instructies van de isolatiefabrikant in kwestie. En denk eraan: de details tellen wel. Zowel voor je comfort als energiefactuur.