Verven met borstels

3 stemmen

Klusniveau: Gemiddeld

Benodigheden

Goed aangekocht gereedschap geeft voor 100% meer plezier bij het klussen. Je zal merken dat een besparing op je gereedschap alleen maar ergernis oplevert. De kleine winst die goedkoop gereedschap verstrekt gaat voor 75% weer verloren aan tijdverlies, ergernis en een minder goed resultaat.
Gereedschap dat aangekocht wordt op basis van kwaliteit en goed onderhouden wordt, zal steeds garant staan voor kwaliteitswerk.

1.

Kies de juiste borstel: varkens- of synthetisch haar

Voor verven op waterbasis gebruik je best borstels met synthetische haren of een mengeling van van varkens- en synthetische haren. Borstels met synthetische haren geven een optimaal resultaat voor het aanbrengen van watergedragen verven.

Voor solventgedragen verven gebruik je best borstels met varkenshaar. Varkenshaar geeft een streeploos en mooi resultaat.

2.

Voor je begint te verven

Een borstel met synthetische haren hang je best voor je begint even in water.

Borstels met varkensharen hang je best de dag voor je gaat verven in een mengsel van lijnolie verdund met white spirit. Hierdoor worden de haren gevoed en neemt de borstel de verf optimaal op.

3.

Na het klussen

Wil je je klus eventjes stopzetten of 's anderendaags terug beginnen, dan volstaat het om de gebruikte borstels in plastic- of aluminiumfolie te wikkelen. Als er geen lucht bij kan, dan blijft de borstel vochtig en kan je de klus onmiddellijk verder zetten.

Wil je na het beëindigen van het schilderwerk je borstels bewaren voor een volgende keer? Reinig dan de borstels grondig vooraleer je ze opbergt:
 

  • Schraap de borstel tegen het verfblik en verwijder de overtollige verf
  • Wrijf de verf uit de borstel met een doek
  • Spoel de borstel in ofwel water voor watergedragen- of latexverf of met whitespirit, verdunner of borstelreiniger voor solventgedragen verf
  • Laat de borstel drogen zodat de haren hun vorm behouden
  • Wikkel de droge borstels in en berg ze op