stappenplan

Hoe leg ik een balkon met houten vlondertegels aan?

Wil jij een balkonvloer met houten vlondertegels? Die kun je makkelijk zelf aanleggen. In dit plan ontdek je stap voor stap hoe je de ondergrond voorbereidt, wanneer je welke tegeldrager gebruikt en hoe je met de vlondertegels zorgt voor een speels effect op je balkon.

stap 1

Stap 1 - Zorg voor een goede dakbedekking

Voordat je start met het daadwerkelijk aanleggen van de balkonvloer met houten vlondertegels, controleer je eerst de dakbedekking. Die vormt straks de basis voor je vloer en moet in goede conditie zijn. Tref je beschadigingen aan? Repareer deze dan eerst.

Tip!

Als je geen bitumen of betonnen dakbedekking hebt, is dit eenvoudig op te lossen met betonnen tegels. Plaats de tegels op maximaal 40 cm, hart-op-hart van elkaar.

stap 2

Stap 2 - Bepaal de hoogte van je vloer

De gewenste hoogte waarop je de houten vlondertegels legt, is een persoonlijke keuze. Met verstelbare balkdragers kun je de hoogte bereiken die je zelf wilt en zorg je voor voldoende ventilatie onder de balkonvloer. Ook zorgen ze ervoor dat de ondergrond van je balkonvloer alsnog waterpas gemaakt wordt.

Tip!

Het is niet mooi wanneer de vloer boven de randen van het balkon uitsteekt. Heb je te maken met een zeer beperkte hoogte? Kies dan voor rubberen tegeldragers.

stap 3

Stap 3 - Onderlatten en balkdragers

Meet de onderlatten van de houten vlondertegels op - deze zijn meestal 25 cm van elkaar verwijderd - en plaats op die afstand steeds een rubberen tegeldrager of een verstelbare balkdrager.

stap 4

Stap 4 - Onderbalken plaatsen

Plaats de onderbalken op de tegeldragers, die kennen de standaard kopmaat 6,8 x 4 cm en zijn in verschillende houtsoorten verkrijgbaar. Je kunt kiezen voor hetzelfde hout als waarvan de vlondertegels gemaakt zijn, of kies voor een ander houtsoort.

stap 5

Stap 5 - Vlondertegels leggen

Zet de tegels vast tussen de onderlat van de vlondertegel en de balken. Daarbij is het belangrijk dat je voldoende ruimte tussen de tegels houdt, zodat er ruimte voor speling op het materiaal is. Vaak zal je een tussenruimte van 1 cm nodig hebben, maar dit is afhankelijk van de breedte, dikte en houtsoort die je kiest.

stap 6

Stap 6 - Bevestiging van de vlondertegels

Bevestig de tegels met vlonderschroeven op iedere plek waar een tegel een balk raakt. De gaten boor je voor en kun je eventueel verzinken.

stap 7

Stap 7 - Zorg voor een gelijke lengte

De balkonvloer is bijna af. Nu is het belangrijk dat je de zijkanten van de vloer recht maakt en dat de vlondertegels niet te ver over de balk doorlopen. Zaag eventueel uitstekende balken en tegels af.

stap 8

Stap 8 - Plaats de kantplanken

Nu de zijkanten van de vloer recht zijn gemaakt, verstevig je ze met rechtopstaande kantplanken. Daarmee ‘omlijst’ je de vlondertegels op je balkon. Je kunt een kantplank van hetzelfde materiaal als je vlondertegels gebruiken, of juist voor een ander houtsoort kiezen.

stap 9

Stap 9 - Verduurzaam je balkonvloer

Na het leggen van een balkonvloer van houten vlondertegels ga je ze verduurzamen. Behandel de tegels met een beits of olie waarmee je zowel hun levensduur verlengt als de kleur beschermt.

Benodigdheden

Gereedschappen (3)

Meer klusadvies

kleine-tuin-inrichten-gamma-app
Hoe richt ik een balkon of klein terras in? inspiratie
natuurscherm-plaatsen-gamma-app
Hoe plaats ik een natuurlijke schutting? stappenplan
houten-terras-piketpalen-maken-gamma
Hoe maak ik een houten terras op piketpalen? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in