stappenplan

Hoe plant ik bloemen en planten in mijn tuin?

Bloemen zorgen altijd voor sfeer in je tuin! Denk maar aan de vrolijke dahlia’s in allerlei bloemvormen en bloeikleuren of een klimroos die eindeloos doorbloeit. Het voorjaar is de geschikte tijd om je tuin op te fleuren met allerlei soorten bloeiende planten: van bloembollen en perkplanten tot vaste planten en kuipplanten!

Planten op de goede plek

Voor je aan de slag gaat met planten, is het goed om eerst de behoeften van de plant te bekijken. Meestal staat er op het label of de plant van zon houdt, vochtig moet staan of juist droog. Let verder op de verschillende kleuren en bladsoorten: wanneer je een natuurlijk ogende tuin wilt, kun je er zelf een leuk mengsel van maken. Liever een strakke tuin? Groepeer de verschillende bloemen op kleur of soort. Het is slim om de bloemen voor je ze plant al even naast elkaar te zetten, zo zie je goed welke planten mooi naast elkaar staan.

Let op!

Niet planten in het voorjaar:
Rozen en haagplanten, zoals liguster worden tijdens de rustperiode vaak verkocht met kale wortel. Deze planten plant je in het najaar, de herfst en de winter dus.

Bloembollen

Vanaf eind april is het tijd om zomerbollen en -knollen te planten! Denk aan dahlia’s, lelies, gladiolen of calla’s. Met al hun verschillende kleuren zorgen deze bloemen voor heel veel sfeer in je tuin. Zomerbollen en -knollen haal je in het najaar uit de grond en overwinter je op een vorstvrije, koele, droge plek, bijvoorbeeld in de schuur of op zolder. Het volgende jaar plant je ze eind april weer in de tuin. Zomerbollen plant je in de regel twee keer zo diep als de bol groot is. Kijk voor zomerknollen op de verpakking hoe diep je ze moet planten. Dahliaknollen plant je in ieder geval vrij ondiep; zorg dat de bovenkant van de knollen net iets onder grond zitten. Gebruik bij het planten een bollenplanter of plantschepje.

Tip!

De bloemen zijn niet alleen mooi in de tuin, ook in een vaas in huis staan ze goed. Bij dahlia’s en gladiolen geldt zelfs: hoe meer je plukt, hoe meer bloemen!

Perkplanten

Voorjaars- en zomerbloeiende perkplanten zijn heel kleurrijke eenjarige bloemen die je zowel in de tuin als in potten en bakken kunt zetten. Petunia’s, begonia’s, pelargoniums, gerbera’s, vlijtig liesjes en anjers zijn bijvoorbeeld van die vrolijke perkplanten! Geef de planten een mooie sierpot of zet ze in de vollegrond. Hangplanten zijn natuurlijk heel mooi in hanging baskets of in balkonbakken! Of gebruik ze voor grote potten met een mix aan perkplanten.

Tip!

Geef planten in potten en hanging baskets steeds voldoende water, vooral in een droge periode in de zomer.

Vaste planten

Ook vaste planten zorgen voor veel kleur in de tuin. Bovendien heb je van deze planten jarenlang plezier! De meeste vaste planten, zoals klokjesbloemen en zonnehoed, sterven in de winter bovengronds af. In het voorjaar lopen ze dan weer uit en bloeien ze in de zomer of aan het begin van de herfst. Het voorjaar is een prima tijd om vaste planten aan te planten. Zorg wel dat ze de eerste weken voldoende water krijgen! Bij droog weer moet je regelmatig gieten.

Tip!

Plant je vaste planten zo vroeg mogelijk in het voorjaar. Zo zijn ze al aangeslagen tegen de tijd dat het zomer wordt.

Struiken

Struiken in een pot of container kun je het hele jaar door planten, behalve op dagen wanneer het vriest! Het voordeel van struiken die je in een pot kweekt, is dat je ze gemakkelijk bewaart tot de juiste weersomstandigheden of wanneer je meer tijd hebt. Het planten van struiken is heel eenvoudig. Je haalt de pot van de planten, graaft een ruim plantgat en zet de plant in het plantgat. Zorg voor goede voedzame grond én geef de plant direct na aanplant royaal water.

Kuipplanten

Exotische planten zoals Mandevilla en fuchsia geven ’s zomers maandenlang bloei, maar zijn helaas niet winterhard. Daarom zet je kuipplanten het beste in een grote pot op het terras. De meeste kuipplanten houden van een warme, zonnige en beschutte plek. Fuchsia’s zijn daarop een uitzondering; zij geven de voorkeur aan een koele plek. Zet fuchsia’s daarom niet in de felle middagzon maar wel in de ochtend- of avondzon. Zet kuipplanten in de winter op een koele, vorstvrije plek.

Meer klusadvies

tips-duurzame-tuin
5 tips voor een duurzame tuin inspiratie
Tutorial - Tuin - Hoe gebruik ik de blauwe korrel bij het bemesten van mijn tuin? - Banner 2 image
Hoe gebruik ik blauwe korrel om mijn planten te bemesten? stappenplan
Tutorial - Tuin - Hoe verbeter ik de grond in mijn tuin? - Thumbnail
Hoe verbeter ik de grond in mijn tuin? stappenplan