stappenplan

Hoe plant ik bloemen en planten in mijn tuin?

Bloemen en planten zorgen voor sfeer in je tuin. Wil jij een tuin die het hele jaar doorbloeit? Denk dan aan winterharde vaste planten en struiken in de basis. Zet ook wat (winterharde) terrasplanten op je terras en plant bloembollen die het voorjaar kleur te geven. Volg onze tips voor een altijd-bloeiende tuin.

Winterharde vaste planten voor de tuin

Vaste planten zorgen voor veel kleur in de tuin en je hebt er jarenlang plezier van. De meeste vaste planten, zoals klokjesbloemen, floxen en zonnehoed, sterven in de winter bovengronds af, maar dood gaan ze niet. De winterharde vaste planten lopen in het voorjaar weer uit en bloeien in de late lente, zomer en soms tot ver in de herfst. Kies de winterharde vaste planten uit aan de hand van de gespreide bloeitijden. Zowel in het voorjaar als in het najaar kun je vaste planten aanplanten. Zorg wel dat ze de eerste weken voldoende water krijgen.

Struiken en haagjes

In een nieuwe tuin begin je met het indelen van de groenblijvende vaste planten, vervolgens ga je verder met de struiken en lage haagjes. Dit groene geraamte zorgt voor een border die ook in de winter nog leuk is om te zien. Vergeet ook niet om rozen te planten en enkele winterbloeiende struiken, zoals de sneeuwbal en de Skimmia. Struiken die je koopt in een kunststof pot, kun je het hele jaar door planten, behalve op dagen dat het vriest. Het planten van struiken is heel eenvoudig. Graaf wel een ruim plantgat en voeg wat voedzame grond toe in het plantgat én geef de plant direct na aanplant royaal water.

Planten op de juiste plek

Voor je aan de slag gaat met planten, is het goed om eerst de behoeften van de plant te bekijken. Meestal staat er op het label of de plant van zon houdt, vochtig moet staan of juist droog. Dit is belangrijke informatie, want niet alle planten houden van volle zon, natte kleigrond of juist droge zandgrond. Let verder op de verschillende kleuren en bladsoorten: wanneer je een natuurlijk ogende tuin wilt, kun je er zelf een leuk mengsel à la de cottagetuin van maken. Het is slim om de bloemen voor je ze plant al even naast elkaar te zetten, zo zie je goed welke planten mooi naast elkaar staan.

Tip!

Maak een beplantingsplan waarin je de struiken, vaste planten en bloembollen intekent. Volg dit stappenplan voor het aanleggen van een tuinborder.

Bloembollen planten: lentebollen versus zomerbollen

Wil je een tuin die in januari in bloei komt en pas in november weer stopt? Plant dan bloembollen in je tuin. Met name lentebollen hebben het talent om in de kale periode van het jaar te bloeien. Zo bloeien sneeuwklokjes al in januari en februari, de krokussen in februari en de narcissen in maart, opgevolgd door de tulpen. Deze voorjaarsbollen plant je al in de herfst, in oktober of november. Gebruik bij het planten een bollenplanter of plantschepje en plant de bol twee à drie keer zo diep als de hoogte van de bol.

Planten maar!

Gardena bollenplanter 3412 Gardena bollenplanter 3412 ecoCheque
Uitstekend beoordeeld
12 klantreviews
De Gardena bollenplanter helpt bij het poten. Dankzij de speciale handgreep met automatische aardeloslating kan je de aarde gemakkelijk uit de bollenplanter verwijderen. Het ger... De Gardena bollenplanter helpt bij het poten. Dankzij de speciale handgreep met automatische aard...
17.
69
Bekijk alles in bollenplanter
GAMMA verplantschepje breed GAMMA verplantschepje breed ecoCheque
10 klantreviews
De Gamma verplantschep is geschikt voor kleine verplantwerkzaamheden. Het brede verplantschepje is gemaakt van verzinkt staal, dat het gereedschap tegen roestvorming beschermt e... De Gamma verplantschep is geschikt voor kleine verplantwerkzaamheden. Het brede verplantschepje i...
6.
89
Alleen ophalen in de winkel
Bekijk alles in verplantschep
GAMMA potgrond universeel 50 L
Uitstekend beoordeeld
402 klantreviews
De GAMMA universele potgrond is van superieure kwaliteit en klaar voor gebruik. Dankzij de evenwichtige samenstelling, is deze potgrond geschikt voor alle kamer-, terras-, balko... De GAMMA universele potgrond is van superieure kwaliteit en klaar voor gebruik. Dankzij de evenwi...
8.
49
Bekijk alles in potgrond
Tip!

Liever een strakke tuin? Groepeer de verschillende bloemen dan op kleur of soort. Deze methode is het gemakkelijkst wanneer je een tuin gaat aanleggen voor beginners, want vakbeplanting is relatief onderhoudsvriendelijk.

Zomerbollen planten

Voor een extra kleuraccent in de zomer, kun je vanaf eind april zomerbollen en -knollen planten! Denk aan opvallende bloemen zoals dahlia’s, lelies, gladiolen of calla’s. Met al hun verschillende kleuren zorgen deze bloemen voor heel veel sfeer in je tuin. De bloemen zijn niet alleen mooi in de tuin, ook in een vaas in huis staan ze goed. Bij dahlia’s en gladiolen geldt zelfs: hoe meer je plukt, hoe meer bloemen! Zomerbollen en -knollen haal je in het najaar uit de grond en overwinter je op een vorstvrije, koele, droge plek, bijvoorbeeld in de schuur of op zolder. Het volgende jaar plant je ze eind april weer in de tuin. Zomerbollen plant je in de regel twee keer zo diep als de bol groot is.

Tip!

De bloemen zijn niet alleen mooi in de tuin, ook in een vaas in huis staan ze goed. Bij dahlia’s en gladiolen geldt zelfs: hoe meer je plukt, hoe meer bloemen!

Terrasplanten: eenjarige zomerbloeiers en kuipplanten

Je terras gezellig aankleden doe je bij voorkeur met zomerbloeiende perkplanten. Dit zijn kleurrijke eenjarige bloemen die ontzettend lang bloeien. Petunia’s, begonia’s, Pelargoniums (geraniums), Gerbera’s, vlijtige liesjes en anjers zijn bijvoorbeeld van die vrolijke perkplanten. Geef de planten een mooie sierpot of zet ze in de vollegrond. Hangplanten zijn natuurlijk heel mooi in hanging baskets of in balkonbakken. Wil je grote terrasplanten, kijk dan naar exotische planten zoals een olijfboompje of de mooie, langbloeiende Mandeville. Helaas zijn die laatste twee niet winterhard, maar je kunt ze wel overhouden op een koele, vorstvrije plek. Zet deze kuipplanten daarom bij voorkeur in een grote pot op het terras.

Winterharde terrasplanten

Houd jij van gemak en wil je bloemen en planten die op je terras kunnen blijven staan, ook in de winter? De meeste struiken en kleine boompjes kunnen in potten en bakken staan en zijn daarmee prima winterharde terrasplanten, denk maar aan een Skimmia, Magnolia ‘Susan’ of boompjes op stam, zoals Weigelia of de Japanse esdoorn. Ook winterharde vaste planten die lang bloeien, zoals Geranium ‘Rozanne’ of lavendel, zijn heel geschikt. Zorg wel dat ze in ruime potten staan met wat gaten onderin en dat ze een vlotte start krijgen in goede potgrond. Geef regelmatig water met daarin wat mest opgelost. Omdat de kluiten van potplanten wat kwetsbaarder zijn, is het slim om de potten bij strenge vorst met vliesdoek te beschermen.

Tip!

Geef terrasplanten in potten en bakken steeds voldoende water met mest erin opgelost.

Meer klusadvies

tips-duurzame-tuin
5 tips voor een duurzame tuin inspiratie
Tutorial - Tuin - Hoe gebruik ik de blauwe korrel bij het bemesten van mijn tuin? - Banner 2 image
Hoe gebruik ik blauwe korrel om mijn planten te bemesten? stappenplan
Tutorial - Tuin - Hoe verbeter ik de grond in mijn tuin? - Thumbnail
Hoe verbeter ik de grond in mijn tuin? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in