inspiratie

5 tips voor een duurzame tuin

Hoe duurzaam is jouw tuin? Door onderstaande simpele tips toe te passen maak je van je tuin een slim en effectief ecosysteem. Goed voor het milieu én voor je portemonnee. Je tuin verduurzamen doe je zo:

1. Vang regenwater op

Jaarlijks besproeien we onze tuin met liters drinkwater. Maar je kunt ook regenwater opvangen om je tuin mee te onderhouden. Dit doe je niet alleen met een regenton, maar tegenwoordig ook met andere slimme wateropvangsystemen. Denk bijvoorbeeld aan de Hydroblob: een regenwaterbuffer die je eenvoudig zelf in je tuin plaatst. Wist je dat regenwater bovendien vaak beter is voor je planten? Dit bevat namelijk minder kalk dan kraanwater.

Zelf een regenton plaatsen

2. Leg een moestuin aan

Met een moestuin kweek je je eigen groenten en fruit op een duurzame manier en ben je niet afhankelijk van het aanbod in de winkels, die vaak boontjes of appels laten overvliegen uit warmere oorden. Door je oogst aan het eind van het seizoen
te conserveren, kun je er ook in winter van genieten!

Zelf een moestuin aanleggen

3. Kies voor tuinverlichting op zonne-energie

Je maakt je tuin af met sfeervolle tuinverlichting. Ook hierin kun je een duurzame keuze maken: ga voor Solar-verlichting. Dit is een verlichtingssysteem op zonne-energie. Geen onnodig stroomverbruik, maar een verlichte tuin met behulp van de natuur! Veel van deze tuinverlichting is bovendien voorzien van een handige sensor, waardoor de lampen pas aangaan als het donker is. Je plaatst de lampen heel eenvoudig in de tuingrond met de bijgeleverde aardpinnen.

Bekijk alle tuinverlichting op zonne-energie

4. Begin met composteren

Composteren is een eenvoudige manier om van je tuin een duurzame plek te maken. Op de juiste manier composteren zorgt voor minder afval – je verwerkt immers je eigen gft-afval – en bespaart energie. Bovendien heb je aan het einde van de rit je eigen milieuvriendelijke bemesting voor je planten. Om het composteringsproces goed te laten verlopen, moet je zorgen voor voldoende beluchting en variatie in grof en fijn materiaal.

Zelf compost maken

5. Zorg voor groen in je tuin

Een duurzame tuin is een groene tuin. Sierbestrating in je tuin is misschien onderhoudsvriendelijk, maar zorgt op de lange termijn voor een slechtwerkende waterafvoering: het regenwater kan nergens heen. Kies daarom liever voor een mooi gazon. Toch tegels in je tuin plaatsen? Zorg dan voor waterdoorlatende tegels en betegel alleen het hoognodige, zoals het tuinpad of een terras.

Zelf een gazon aanleggen
Deze inspiratie komt voor in