stappenplan

Hoe isoleer ik een plat dak van binnenuit?

Je dak isoleren levert meer comfort op en bespaart geld. Een plat dak is het eenvoudigst te isoleren vanaf de buitenkant, maar ook vanaf de binnenkant kun je goed isoleren. Het is belangrijk om vochtregulerende lucht- en dampscherm en bijbehorend tape te gebruiken om vochtproblemen te voorkomen. Ben je klaar om aan de slag te gaan? Bekijk de klusvideo en volg het stappenplan.

Let op!

Draag bij het werken met glas- en rotswol altijd een stofmasker. Draag daarnaast kleding met lange mouwen en pijpen, werkhandschoenen en een veiligheidsbril.

Algemeen

Een plat dak kan worden geïsoleerd vanaf zowel de buitenkant als de binnenkant. Bij het isoleren van een plat dak van binnenuit is het erg belangrijk om vochtregulerende lucht-en dampscherm en Vario® KB1-tape te gebruiken om eventuele vochtproblemen te voorkomen.

Stap 1 - De hoeveelheid materiaal berekenen
stap 1

Bereken de benodigde hoeveelheid materiaal

Bereken wat je nodig hebt aan: isolatiemateriaal, lucht- en dampschermen, plafondplaten en houten planken. Meet de diepte van de gordingen (dit is de houten balk die in de lengterichting van het dak is aangebracht) in je dakconstructie om de ruimte voor het isolatiemateriaal te bepalen.

Kies bij de dakisolatie voor binnen een materiaal met een maximale U-waarde van 0,24 (14 à 16 cm glaswol). Meet de lengte en breedte van het totaal te isoleren oppervlak om het aantal vierkante meters te bepalen.

Tip!

De meeste plafondbalken zijn 15,5-16 cm hoog. Hiertussen passen precies twee lagen glaswol van 80 mm of 1 laag glaswol van 160 mm dik.

Stap 2 - De isolatieplaten op maat snijden en plaatsen
stap 2

Snijd de isolatieplaten op maat

Meet de breedte tussen de plafondbalken op en zaag of snijd de dakisolatieplaten eventueel nauwkeurig op maat met een handzaag of isolatiemes. Houd een overmaat aan van 1 cm. Hoe nauwkeuriger je snijdt, hoe beter de isolatiewerking.

Doordat je 1 cm overmaat aanhoudt, klemmen de platen straks bovendien beter tussen de balken. Zorg ervoor dat de tweede laag een halve plaat verspringt. Hiermee voorkom je kieren in de isolatie tussen de glaswolplaten, zodat er geen warmte verloren gaat. Werk ongeveer twee platen vooruit en ondersteun de platen eventueel met een lat.

Tip!

Breng de isolatie direct tegen het dakbeschot aan. Zo voorkom je dat er een valse luchtspouw ontstaat tussen de isolatie van je plat dak en het dakbeschot. En hierdoor vermijd je dat er vocht ontstaat.

Stap 3 - Lucht- en dampscherm bevestigen
stap 3

Bevestig het lucht- en dampscherm

Niet het lucht- en dampscherm met een handnietmachine vast tegen de balken. Zorg dat de folielagen elkaar ongeveer 10 cm overlappen. Tape de randen en naden goed af met eenzijdige kleefband.

Let op!

Breng achteraf geen gaten meer aan in het plafond, zodat er geen vocht doorheen de laag doordringt.

Stap 4 - Latten bevestigen
stap 4

Bevestig de houten latten

Schroef houten planken of metalen profielen tegen de plafondbalken. Schroef het regelwerk dwars op de balken. Houd bij gipsplaten een hart-op-hartafstand van 30 cm aan tussen de planken. Voor stucplaten geldt een hart-op-hartafstand van 40 cm.

Hart-op-hart is de afstand tussen het midden (hart) van de ene plank tot het midden van de volgende plank.

Let op!
Gebruik dikkere latten als je plafondverlichting wilt aanbrengen. Zo heb je geen problemen met de leidingen of vocht in de constructie.

Let op!

Gebruik dikkere latten als je plafondverlichting wilt aanbrengen. Zo heb je geen problemen met de leidingen of vocht in de constructie.

Stap 5 - De gipsplaten aanbrengen
stap 5

Breng de gipsplaten aan

Breng tot slot de gipsplaten aan. Begin in de hoek en schroef de gipsplaten vast op de houten planken. Gebruik vier gipsplaatschroeven (35 mm) per plaat.

Je dak liever laten isoleren door de GAMMA Klusservice?

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het isoleren van je dak? Of heb je zelf geen tijd? Laat je klus dan gemakkelijk uitvoeren door een vakman van GAMMA Klusservice.

Dak laten isoleren

Meer klusadvies

Klusadvies - isolatie - Vloer isoleren - Plat dak isoleren langs buiten
Hoe isoleer ik mijn plat dak langs buiten? stappenplan
Klusadvies - isolatie - Dak isoleren - Hellend dak isoleren met PIR-platen
Hoe isoleer ik een schuin dak met PIR-platen? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in