Hoe isoleer ik mijn dak?

Een dak zonder isolatie verliest veel warmte en is daarmee één van de grootste energieverspillers in huis. Vaak wordt daarom het (na)isoleren van het dak als eerst gedaan. Goede dakisolatie zorgt voor flinke besparing op energiekosten en een comfortabelere woning: ’s winters blijft warmte binnen en in de zomer blijft de bovenverdieping koeler. Een overzicht van de verschillende opties.

Soorten dakisolatie

Schuin dak isoleren met glaswol

Een schuin dak van binnenuit isoleren is goedkoper dan van buitenaf en bovendien een prima klus voor de doe-het-zelver! Dit doe je door de glaswol isolatie tussen de balken van je dakconstructie te klemmen.

Bekijk het stappenplan

Schuin dak isoleren met PIF isolatie

Een schuin dak isoleren kun je eenvoudig zelf met PIF isolatiefolie. PIF isolatie is makkelijk te monteren en laat geen stofdeeltjes achter die jeuk veroorzaken.

Bekijk het stappenplan

Schuin dak isoleren met PIR-platen

Langs een ongeïsoleerd dak gaat heel wat warmte verloren. Je dak isoleren met PIR-isolatie is makkelijk en rendeert meteen!

Bekijk het stappenplan

Plat dak isoleren langs binnen

Je dak isoleren levert meer comfort op en bespaart geld. Een plat dak is het eenvoudigst te isoleren vanaf de buitenkant, maar ook vanaf de binnenkant kun je goed isoleren. Ben je klaar om aan de slag te gaan?

Bekijk het stappenplan

Plat dak isoleren langs buiten

Bestaande en nieuwe platte daken isoleren we meestal langs de buitenkant. Gebruik daarbij PUR, PIR of minerale wol zoals glaswol of rotswol. Drukvaste panelen monteer of verlijm je op het plat dak. Het dak maak je waterdicht met een dampscherm onder of boven de isolatie. Dankzij het isoleren langs buiten, wordt je plat dak ook een warmtebuffer. Overdag slaat het dak de warmte op, ’s avonds geeft het de warmte geleidelijk weer af.
Klussen maar!

TIP ISOLATIEWAARDE
Wil je isolatiematerialen goed met elkaar kunnen vergelijken? Let niet alleen op de prijs, maar zeker ook op de isolatiewaarden.

Je houdt rekening met twee termen:

• Lambdawaarde: deze waarde geeft de hoeveelheid warmte weer die het materiaal doorlaat. Hoe lager de waarde, hoe beter het materiaal isoleert.

• Rd-waarde: geeft weer hoe goed het materiaal zelf isoleert. Naast de Rd-waarde heb je nog de Rc-waarde. Die geeft aan hoe goed het dak en de isolatielaag samen isoleren.

Bekijk het stappenplan

Checklist: je dak isoleren

De eerste stap naar een energiezuinige woning? Een geïsoleerd dak. Download hier je checklist en ontdek welke materialen je hiervoor nodig hebt.

Checklist downloaden

Dak laten isoleren

Heb je geen tijd om je huis zelf te isoleren? of wil je grote isolatiewerken doorvoeren zoals het isoleren van een schuin dak van buitenaf? Dan kan je steeds beroep doen op de isolatiespecialist van GAMMA.

Boek een vakman