inspiratie

Dak isoleren: prijs en besparingen bij dakisolatie

Wist je dat het plaatsen van dakisolatie een van de belangrijkste isolatieklussen is? Daarom starten vele doe-het-zelvers met deze klus. Warmte stijgt namelijk, waardoor je met dakisolatie meteen van meer wooncomfort geniet. Warmer in de winter en koeler in de zomer. Bovendien bespaar je met dakisolatie gemiddeld 800 euro per jaar op je energiekosten.  Na een aantal jaren verdien je dus de kosten voor je dakisolatie al terug. Laten we kijken hoeveel het kost om zelf je hellend dak of plat dak te isoleren.

Wat bepaalt de prijs om je dak te isoleren? 

De prijs voor dakisolatie hangt af van: 

 • Je gekozen isolatiemateriaal: er bestaan verschillende isolatiematerialen, zoals PIR-platen, PIF-isolatie, glaswol en rotswol. Wat je ook kiest, bij GAMMA vind je alle dakisolatie en benodigdheden om zelf je dak te isoleren.

 • De Lambda waarde van je dakisolatie en isolatiedikte: hoe lager de lambda waarde (uitgedrukt in W/Mk), hoe hoger het isolerend vermogen. Deze waarde verwijst naar de thermische weerstand van het isolatiemateriaal. Voor isolatie met een lage lambda waarde ligt de aankoopprijs hoger, maar betaal je op lange termijn minder aan energiekosten, waardoor dit zeker je investering waard is. Heb je één laag isolatie nodig of verschillende? De dikte van de isolatielaag bepaalt ook mee de totale kostprijs. 

 • Arbeid: de tweede grootste kostenpost is de arbeid. Wil je jouw dak laten isoleren door een erkend aannemer of ga je dakisolatie zelf plaatsen? Bij GAMMA vind je heldere stappenplannen om zelf een plat of schuin dak te isoleren, zo bespaar je heel wat kosten uit.  

 • Je gekozen isolatiemethode: ga je een schuin dak isoleren langs de binnen of buitenzijde isoleren? Meestal is het goedkoper om enkel de binnenzijde van je dak te isoleren. Hou er rekening mee dat je door de dikte van de isolatielaag ruimte verliest wanneer je je dak isoleert langs de binnenzijde.

 • De staat van je dak: is de constructie van je dak in goede staat? Zijn er lekkages? Bij scheuren of blazen is het nodig om eerst de bestaande dakbedekking van je plat dak te herstellen. Bij een schuin dak controleer je of alle dakpannen in goede staat zijn en kijk je of de zolder volledig vochtvrij is. 

 • Gewenste afwerking: Om je dak langs buiten te isoleren, heb je bijkomende materialen nodig, zoals bijvoorbeeld pur schuim of een nieuwe dakbedekking. Deze extra materialen zorgen voor een hogere prijs om je dak te isoleren. Ook als je jouw dak langs binnen aanpakt, heb je extra materialen nodig als je de zolder tot slaapkamer wilt inrichten. Dan werk je de binnenkant van je dak af met gipsplaten en moet je vaak nog je zoldervloer isoleren om geluiden af te schermen.

Verschillende soorten dakisolatie: prijzen 

Om het overzicht niet te verliezen bij de keuze van het juiste isolatiemateriaal, vind je hier een overzicht van de verschillende isolatiematerialen en prijzen bij GAMMA: 

Glaswol

Glaswol is een minerale wol. Dit isolatiemateriaal is sterk isolerend, brandwerend en relatief goedkoop. Bij GAMMA is glaswol verkrijgbaar in dekens en rollen. Deze glaswol druk je makkelijk samen, waardoor je alle gaten en kieren opvult:   

 • GAMMA glaswol deken: tussen € 4,49 en € 11,99/m²
 • Isover glaswoldeken: tussen € 10,50 en € 16,44/m²
 • Isover glaswol plaat: gemiddeld € 4,29/m²

PIR-platen

PIR is heel sterk isolerend; als bijkomend voordeel verlies je weinig ruimte omdat PIR-platen redelijk dun zijn (30-120 mm). PIR is iets duurder in aankoop, maar een investering die zeker loont dankzij de sterke isolatiewaarde.

 • PIR-isolatie: tussen € 29,15 en € 52,76/m²

Rotswol

Rotswol is ook een minerale wol maar steviger en dikker dan glaswol en hierdoor ook heel geschikt als akoestische isolatie. Bovendien is rotswol erg soepel en elastisch, waardoor deze isolatie erg makkelijk te plaatsen is en op elke plek perfect aansluit.

 • Rockwool steenwol deken: tussen € 11,99 en € 23,59/m²
 • Rockwool steenwol plaat: tussen € 6,59 en € 16,59/m²

PIF-isolatie

PIF-isolatie is opgebouwd uit verschillende lagen aluminiumfolie, opgevuld met luchtkussentjes die ervoor zorgen dat de temperatuur per laag geleidelijk afneemt. Deze isolatie is zeer flexibel en licht, waardoor je het erg makkelijk aan de binnenzijde van je dak plaatst.

 • PIF-deken: tussen € 11,99 en € 14,99/m²

Ontdek alle materialen

GAMMA glaswoldeken 18x60x400 cm 4,8 m² R=4,5 2 rollen (enkel in de winkel te koop) GAMMA glaswoldeken 18x60x400 cm 4,8 m² R=4,5 2 rollen (enkel in de winkel te koop) ecoCheque
Uitstekend beoordeeld
30 klantreviews
Bij GAMMA vind je een ruim assortiment aan isolatieproducten, zoals deze voordelige én energiebesparende glaswol van ons eigen merk. De glaswol isoleert zowel warmte als geluid ... Bij GAMMA vind je een ruim assortiment aan isolatieproducten, zoals deze voordelige én energiebes...
12.
99 /m²
Alleen ophalen in de winkel
Bekijk alles in glaswol
A-therm PIR 120x60 cm dikte 6 cm R=2,7 A-therm PIR 120x60 cm dikte 6 cm R=2,7 ecoCheque
Uitstekend beoordeeld
37 klantreviews
Het PIR A-Therm isolatiemateriaal uit de Idelco UNIVERSAL serie is uitermate geschikt voor de isolatie van je renovatieproject en nieuwbouw. Deze dubbelzijdig beklede plaat met ... Het PIR A-Therm isolatiemateriaal uit de Idelco UNIVERSAL serie is uitermate geschikt voor de iso...
22.
07 /m²
Bekijk alles in pir (polyisocyanuraat)
A-therm PIR 120x60 cm dikte 10 cm R=4,5 A-therm PIR 120x60 cm dikte 10 cm R=4,5 ecoCheque
Uitstekend beoordeeld
52 klantreviews
Het PIR A-Therm isolatiemateriaal uit de Idelco UNIVERSAL serie is uitermate geschikt voor de isolatie van je renovatieproject en nieuwbouw. Deze dubbelzijdig beklede plaat met ... Het PIR A-Therm isolatiemateriaal uit de Idelco UNIVERSAL serie is uitermate geschikt voor de iso...
32.
63 /m²
Bekijk alles in isolatieplaat
PIF Home isolatiefolie 60 mm 4 m² R=3,56 PIF Home isolatiefolie 60 mm 4 m² R=3,56 ecoCheque
Uitstekend beoordeeld
105 klantreviews
PIF Home isolatie kan worden gemonteerd onder de vloer en tegen het dak. Het materiaal is 50% minder dik dan andere materialen. Hierdoor is het licht en flexibel en kun je er ge... PIF Home isolatie kan worden gemonteerd onder de vloer en tegen het dak. Het materiaal is 50% min...
14.
99 /m²
Bekijk alles in reflectiefolie
PIF Home isolatieschijf 60 mm
Uitstekend beoordeeld
24 klantreviews
De PIF Home montageschijven 60 mm zijn speciaal voor het monteren van PIF isolatie onder houten vloeren en voor (schuine) daken. Met het gebruik voorkom je koudebruggen in je co... De PIF Home montageschijven 60 mm zijn speciaal voor het monteren van PIF isolatie onder houten v...
4.
19
Bekijk alles in pluggen
Isover Comfi® Alu glaswol spijkerflensdeken 390x45 cm dikte 18 cm 3,51 m² R=4,5 2 stuks (enkel in webshop te koop)
Uitstekend beoordeeld
24 klantreviews
Comfi® ALU is een glaswoldeken, aan één zijde bekleed met een kraft-aluminium dampscherm, voorzien van versterkte spijkerflenzen. Comfi® ALU onderscheidt zich van traditionele s... Comfi® ALU is een glaswoldeken, aan één zijde bekleed met een kraft-aluminium dampscherm, voorzie...
14.
99 /m²
Bekijk alles in glaswol

Besparing op dakisolatie en terugverdientijd berekenen

Dakisolatie kost gemiddeld € 10 tot € 50 per m². Zodra je dak geïsoleerd is, ga je echter jaarlijks heel wat aan energie besparen waardoor je energiefacturen een stuk lager zullen zijn. Hierdoor kan je jouw investering vaak snel terugverdienen. 

De terugverdientijd kan je heel makkelijk berekenen

Stel: Je hebt een woning met een totale dakoppervlakte van 90 m² en je laat je dak isoleren. Bij een uurtarief van € 30 per vierkante meter kost je dit € 2700 (90 m² x € 30). Afhankelijk van de gezinsgrootte en het type woning heb je gemiddeld een jaarlijkse besparing van € 400. Zonder enige premie of subsidie heb je deze investering al binnen 6-7 jaar (€ 2700/ € 400) terugverdiend. Wanneer je zelf je dak isoleert moet je enkel de materiaalkosten in rekening nemen.

Bijkomende belangrijke financiële voordelen: 

 • Je dak isoleren zorgt altijd voor lagere energiefacturen, ongeacht welke dakisolatie je kiest. Als je een extra hoge isolatiewaarde kiest, is je terugverdientijd langer, maar haal je nog altijd meer financieel voordeel. Een woning met hoogwaardige dakisolatie is namelijk meer waard en bovendien ligt je wooncomfort dan ook een stuk hoger.

 • Hoogkwalitatieve dakisolatie is essentieel om de energiescore van je woning zoveel mogelijk te verbeteren en een groen label te krijgen voor je EPC-attest. Hiermee kan je aantonen dat je woning duurzaam werd gerenoveerd.

Premies en subsidies om de investering van dakisolatie sneller terug te verdienen

Ga je zelf je dakisolatie plaatsen, dan kan je een isolatiepremie bij Fluvius aanvragen. Maar ook als je jouw dak laat isoleren, geniet je in Vlaanderen van verschillende premies en subsidies:  

Verlaagd btw-tarief

Je kunt een verlaging van het btw-tarief aanvragen (van 21% naar 6%) als je woning ouder is dan 10 jaar, als het om een privéwoning gaat en de werken rechtstreeks aan de eindgebruiker worden gefactureerd. Wil je dit met een erkend aannemer bespreken? Boek een gratis kennismakingsgesprek met een isolatiespecialist bij GAMMA. Zo win je alle informatie in om je renovatieplan concreet te maken én om te weten welke premies en subsidies je kunt aanvragen. 

Mijn VerbouwPremie

Deze premie kan je aanvragen om nieuwe dak- of zolderisolatie te plaatsen en om je dak af te breken en te vervangen, zowel voor je onderdak, dakpannen als alle andere dakbedekking. 

EPC-labelpremie

je komt mogelijk in aanmerking voor deze premie als je met je dakrenovatie een hoger EPC-label kunt behalen.

Let op!

Om een subsidie of premie te ontvangen, moet je aan specifieke voorwaarden voldoen. Controleer daarom altijd deze voorwaarden voor elke premie of subsidie die je wilt aanvragen. 

Hoe evolueren de dakisolatie prijzen in 2024?

De prijs voor dakisolatie blijft stijgen als gevolg van de stijgende grondstoffen en materiaal schaarste. Daarom kies je beter nu voor een geïsoleerd dak dan later. Het lijkt er op dat de prijzen van isolatiemateriaal alleen zullen blijven stijgen. 

Bij GAMMA maken we het jou, als doe-het-zelver, makkelijk met handige video’s om elk dak – langs binnen én buiten – te isoleren. Bekijk alle stappenplannen voor het plaatsen van dakisolatie.

Bekijk alle isolatieklussen

Isolatie liever laten doen? 

Wil je niet zelf je dakisolatie plaatsen? Dan kan je via de GAMMA Klusservice ook beroep doen op een erkend isolatiespecialist. Samen met de isolatiespecialist bespreek je wat de meest correcte plaatsing en optimale manier is om je dak te laten isoleren.

Belangrijk: Voor woningen ouder dan 10 jaar geldt het verlaagd btw-tarief van 6% i.p.v. 21%. Dit geldt enkel voor privéwoningen. Ook daar vertellen we je graag alles over tijdens een gratis kennismakingsgesprek.

Vraag een gratis adviesgesprek aan

Isolatieklussen voor je dak in de kijker 

Ontdek alle video’s om zelf te isoleren, want zo kan je heel wat kosten besparen.  Zelfs als je weinig of geen ervaring hebt met isolatieklussen, zie je in elke video meteen hoe je het isoleren handig aanpakt: 

Meer klusadvies

GB wk44-2023 EPC LP EPC Logo FR Mobiel
Alles over het EPC-attest inspiratie
Thumbnaol Hellend dak na-isoleren
Schuin dak na-isoleren met glaswol stappenplan
Klusadvies - isolatie - Vloer isoleren - Zoldervloer isoleren - Afbeelding
Hoe isoleer ik mijn zoldervloer? stappenplan
Deze inspiratie komt voor in