stappenplan

Hoe snoei ik fruitbomen?

Een goed onderhouden fruitboom zorgt voor een rijkere oogst. Maar hoe en wanneer snoei je verschillende soorten fruitbomen? We leggen het hier uit.

Waarom snoeien?

Snoeien is essentieel voor de gezondheid en productiviteit van fruitbomen. Het levert dus meer en betere vruchten op. Correct snoeien zorgt voor een betere luchtcirculatie in de kroon. Ook komt er meer licht in de kroon, wat essentieel is voor de ontwikkeling van fruit. Het verwijderen van zieke, dode of beschadigde takken zorgt ervoor, dat ziekten en plagen minder kans krijgen. Elk type fruitboom heeft zijn eigen snoeibehoeften en -technieken, zoals je hieronder kunt lezen. Over het algemeen moet je hierbij de vorm van de boom behouden.

Wanneer snoeien?

Wanneer je het beste kunt snoeien, is afhankelijk van de boomsoort. De hoofdsnoei van appel- en perenbomen valt in de winter, terwijl je kersen- en pruimenbomen juist het beste in de zomer snoeit. In het algemeen geldt: Snoei altijd op een droge dag en nooit tijdens vorst. Bekijk onze snoeikalender om juist te weten wanneer je welke boom moet snoeien.

Tip!

Beperk steeds het snoeien tot ongeveer een derde van de takken om te voorkomen dat je fruitboom gestrest raakt. Te veel snoeien kan de groei ook belemmeren.

Hoe snoei ik een appel- en perenboom?

Appel- en perenbomen worden meestal in de winter gesnoeid, wanneer de boom in rust is. Het doel is om een open kroon te creëren, zodat licht en lucht de vruchten kunnen bereiken. Maar ook zomersnoei is bij appel- en perenbomen belangrijk.

Hoe snoei ik een appelboom?

Hoe snoei ik een kersenboom?

De snoei van een kersenboom vereist een zorgvuldige aanpak. Kersenbomen dragen het meeste fruit op meerjarig hout, dus vermijd overmatig snoeien. Het beste moment om te snoeien is na de oogst, tot half september. Snoei beslist niet later. De snoeiwonden helen dan minder snel, waardoor schimmels meer kans krijgen de boom binnen te dringen. Kersenbomen zijn hier erg gevoelig voor. Focus op het verwijderen van dode of kruisende takken en beperk de snoei tot het noodzakelijke. Een correct gesnoeide kersenboom zal niet alleen beter fruit dragen, maar blijft ook gezonder en sterker.

Hoe snoei ik een pruimenboom?

Pruimenbomen worden idealiter ook in de zomer gesnoeid, na de oogst. Dit helpt bij het voorkomen van loodglans, een veelvoorkomende ziekte bij pruimenbomen. Verwijder eerst dode en aangetaste takken. Focus daarna op het wegsnoeien van recht opgaande takken en kruisende takken en het openhouden van het midden van de kroon. Dit zorgt voor een goede balans in de boom en bevordert de vruchtzetting. Maar let op: snoei zo min mogelijk. Te veel snoeien kan leiden tot minder vruchten en werkt schimmelvorming in de hand. Net als kersenbomen dragen pruimenbomen het meeste fruit op meerjarig hout. Verjongingssnoei is dus niet nodig.

Hoe snoei ik een perzikboom?

Perzikbomen snoei je in maart-april. Verwijder alle dode en zieke takken. Snoei vervolgens de takken die naar binnen groeien om een open kroon te vormen. Perzikbomen hebben namelijk veel licht nodig in de kroon voor een goede vruchtontwikkeling. De vruchten verschijnen op zowel eenjarig hout (de nieuw gevormde scheuten) als tweejarige hout (scheuten die vorig jaar zijn gevormd). Belangrijk is om jaarlijks te snoeien voor nieuwe groei.

Hoe snoei ik een nectarine?

Deze snoei je in maart-april op dezelfde manier als een perzikboom. Nectarinebomen zijn gevoelig voor ziektes, dus zorg ervoor dat je gereedschap schoon en scherp is om infecties te voorkomen.

Hoe snoei ik een vijgenboom?

Snoei je vijgenboom in de winter, na de bladval en voordat de sapstroom op gang komt. Vermijd snoeien in het voorjaar, want dit kan leiden tot sapverlies waardoor de boom verzwakt. Zorg voor een open takkengestel, zodat de vruchten voldoende licht krijgen. Verwijder sowieso altijd kruisende takken en dood hout. Is je vijgenboom te groot geworden, snoei hem dan in de winter sterk terug. Het eerste jaar heb je dan wel minder vruchten.

Hoe snoei ik een abrikoos?

De beste tijd om een abrikozenboom te snoeien, is laat in de zomer of vroeg in de herfst. Verwijder net als bij perzikbomen dode en zieke takken. Haal ook alle takken weg die naar binnen groeien om de kroon luchtig te houden. Abrikozenbomen dragen vrucht op tweejarig hout, dus wees voorzichtig met het snoeien van nieuwe scheuten. Knip takken die vruchten hebben gedragen na de oogst af. Zo maak je ruimte voor de nieuwe scheuten die volgend jaar abrikozen geven.

Let op!

Let op dat je niet te veel takken wegknipt, want overmatig snoeien kan leiden tot een minder grote oogst

Hoe snoei ik een walnotenboom?

Walnotenbomen mogen alleen worden gesnoeid tussen juni en oktober, als de boom in blad staat. Snoei vooral niet later om vorstschade aan de boom te voorkomen. Door in de winter (of het voorjaar) te snoeien, kunnen de wonden gaan bloeden, want de sapstroom bij een walnotenboom komt al vroeg op gang. Het snoeien moet beperkt blijven; verwijder alleen dode of zieke takken en takken die elkaar kruisen. Een walnotenboom vereist niet veel snoei, maar regelmatig onderhoud helpt de boom gezond te houden.

Snoeien doet groeien!

Gardena Classic snoeischaar B/S Gardena Classic snoeischaar B/S ecoCheque
Uitstekend beoordeeld
21 klantreviews
De Gardena Classic snoeischaar heeft een antikleefcoating op het bovenmes en een ondermes van roestvrij staal. Hierdoor is de snoeischaar ideaal om bloemen en jonge scheuten te ... De Gardena Classic snoeischaar heeft een antikleefcoating op het bovenmes en een ondermes van roe...
18.
89
Bekijk alles in snoeischaar
GAMMA snoeischaar voor takken tot 20 mm dik GAMMA snoeischaar voor takken tot 20 mm dik ecoCheque
17 klantreviews
De Gamma snoeischaar is geschikt om levende takken tot 20 mm dik te knippen. Het mes van de snoeischaar is gemaakt van SK5 koolstofstaal van hoge kwaliteit en zorgt voor een moo... De Gamma snoeischaar is geschikt om levende takken tot 20 mm dik te knippen. Het mes van de snoei...
6.
49
Alleen ophalen in de winkel
Bekijk alles in snoeischaar
GAMMA rozenschaar GAMMA rozenschaar ecoCheque
Uitstekend beoordeeld
9 klantreviews
De Gamma rozenschaar is geschikt voor het snoeien van bloemen en takken tot 6 mm dik. De messen van de tuinschaar zijn gemaakt van Sk5 koolstofstaal van hoge kwaliteit en zorgen... De Gamma rozenschaar is geschikt voor het snoeien van bloemen en takken tot 6 mm dik. De messen v...
10.
79
Alleen ophalen in de winkel
Bekijk alles in snoeischaar
GAMMA takkenschaar GAMMA takkenschaar ecoCheque
15 klantreviews
De Gamma takkenschaar is geschikt om dikkere takken te snoeien tot een doorsnede van 42 mm. De messen hebben een tefloncoating wat het snijden en reinigen makkelijker maakt. De ... De Gamma takkenschaar is geschikt om dikkere takken te snoeien tot een doorsnede van 42 mm. De me...
26.
99
Alleen ophalen in de winkel
Bekijk alles in snoeischaar
Gardena Comfort snoeischaar B/M Gardena Comfort snoeischaar B/M ecoCheque
Uitstekend beoordeeld
36 klantreviews
Deze Classic snoeischaar van Gardena is ideaal om bloemen en jonge scheuten te snoeien. De schaar is voorzien van een antikleefcoating op het bovenmes en een ondermes van roestv... Deze Classic snoeischaar van Gardena is ideaal om bloemen en jonge scheuten te snoeien. De schaar...
31.
99
Bekijk alles in snoeischaar

Met welk gereedschap snoei je fruitbomen?

Voor het snoeien is het belangrijk om het juiste gereedschap te gebruiken. Een scherpe snoeischaar is essentieel voor kleinere takken, terwijl een takkenschaar of snoeizaag beter is voor dikkere takken. Zorg ervoor dat het gereedschap schoon en goed onderhouden is. Heb je zieke takken weggesnoeid? Ontsmet het snoeigereedschap dan met brandspiritus om infecties te voorkomen. Bij grote bomen is een degelijke ladder of trap onmisbaar. Zorg dat deze stabiel en veilig staan tijdens het gebruik. Draag tijdens het snoeien zo nodig geschikte beschermende kleding, zoals handschoenen en een veiligheidsbril.

Benodigdheden

Materialen (0)

Meer klusadvies

Tutorial - Tuin - Hoe snoei ik een druif? - Thumbnail
Hoe snoei ik een druif? stappenplan
Tutorial - Tuin - Hoe snoei ik een perenboom? - Thumbnail
Hoe snoei ik een perenboom? stappenplan
appelboom-snoeien-gamma-app
Hoe snoei ik een appelboom? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in