stappenplan

Hoe leg ik een gazon aan?

Een mooi en strak gazon aanleggen kan op twee manieren: Je kunt kant-en-klare graszoden leggen maar je kunt ook zelf gras zaaien. Graszoden leggen is duurder dan gras zaaien, maar je ziet wel meteen resultaat. Heb je een grote tuin? Dan kun je met gras zaaien flink wat besparen. Kies de methode voor een gazon aanleggen die het beste bij jou past.

Vind je het lastig om te kiezen? Bepaal dan wanneer je een gazon wilt aanleggen. Gras zaaien kun je namelijk alleen in het voorjaar of najaar doen omdat het graszaad anders niet goed zal ontkiemen. Graszoden leggen daarentegen kun je in elke maand van het jaar doen zolang het niet vriest. Toch ligt het beste tijdstip tussen mei en oktober omdat de graszoden dan sneller aanslaan.

Grond voorbereiden

Voor welke methode van gazon aanleggen je ook kiest, de ondergrond moet goed voorbereid zijn. Dit kun je het beste doen door te spitten of te frezen. Spitten is een zware klus. Gebruik daarom een spade met een scherp blad en kies een steellengte die bij je lichaamslengte past. Voor de aanleg van een groot gazon kun je beter een elektrische bodemfrees gebruiken. Spit of frees alleen de bovenlaag van de grond om, wat ongeveer neerkomt op één spade diep. Als je te diep spit, kan de grond gaan nazakken en zal je nooit een strak gazon krijgen. Verwijder grote stenen en verwerk een bodemverbeteraar zoals compost.

Egaliseer de losgewoelde grond hierna met een hark. Hierna moet de grond nog goed aangestampt worden. Nog beter is om hiervoor een walsrol te gebruiken. Hark de grond daarna nog één keer lichtjes na. Maak de grond zo nodig een beetje vochtig maar niet te nat. Zet de omtrek van het gazon uit met touw.

Graszoden leggen in 5 stappen

Een gazon aanleggen met graszoden geeft snel resultaat en levert meteen een strakke, dicht begroeide grasmat op. Belangrijk is dat de graszoden in de best mogelijke conditie worden verwerkt. Koop graszoden pas op de dag dat je het gazon gaat aanleggen. Houd ze ondertussen goed vochtig en leg ze niet in de zon want dan drogen ze razendsnel uit. Als je de graszoden gaat stapelen, leg dan gras op gras en aarde op aarde.

  1. Rol de graszoden in dezelfde richting af en leg de randen strak sluitend tegen elkaar.
  2. Snijd de graszoden af op de juiste lengte met behulp van een lange plank. Loop niet op de net gelegde zode maar gebruik een plank waarop je kunt staan om de volgende zode te leggen.
  3. Vul de kieren op met potgrond en geef water.
  4. Rol de graszoden na met een walsrol.
  5. Bewater het gazon royaal met een tuinsproeier.

Als graszoden pas gelegd zijn, is het belangrijk om ze goed vochtig te houden. De graszoden hebben nog niet voldoende wortels om zelf op zoek te gaan naar water. Beloop de nieuwe grasmat nog niet, behalve als er gemaaid moet worden. De eerste maaibeurt gebeurt ongeveer een week na het gazon aanleggen. Stel de grasmaaier op de hoogste stand in zodat alleen de toppen worden gemaaid. Dit stimuleert de wortelvorming.

Na zes weken mag je voor het eerst organische gazonmest geven. Afhankelijk van het type meststof dat je gebruikt, kun je tussen de zes weken of drie maanden opnieuw bijmesten. Blijf het gazon bijmesten. Dit is en blijft de beste bestrijding tegen onkruid en mos.

Gras zaaien

Met zelf gras zaaien kun je flink wat kosten besparen. Zeker wanneer je van plan bent om een groot gazon aan te leggen. Bedenk wanneer je graszaad gaat kopen dat er verschillende soorten zaden bestaan. Zo kun je graszaad kopen voor een siergazon, speelgazon (dat veel belopen wordt) en er bestaat zelfs speciaal graszaad voor schaduwgazon.

Meer klusadvies

gras zaaien
Hoe zaai ik gras? stappenplan
gazon-bemesten-gamma-app
Alles over gazon bemesten stappenplan
gazon-herstellen
Hoe herstel ik mijn gazon? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in