stappenplan

Hoe maak ik zelf gips klaar?

Ben je van plan om je muren en plafonds te bepleisteren of om de gaten en scheuren erin te herstellen met behulp van gips? Dan is het belangrijk dat je voor de juiste samenstelling kiest en het gips correct klaarmaakt voor gebruik. Met dit stappenplan geniet je achteraf van egaal afgewerkte wanden en plafonds.

Stap 1 - Kies het juiste mengsel
stap 1

Kies het juiste mengsel

Vooraleer je de handen uit de mouwen steekt, stel je jezelf het best een aantal vragen om het juiste gipsmengsel te kiezen. Gaat het om een klus die je binnen of buiten uitvoert? Ga je aan de slag in een vochtige ruimte of in een droge? Wil je met het gips je muren en plafonds afwerken of herstellen of gaat het bijvoorbeeld dienst doen als ondergrond voor vloertegels? Als je twijfelt wat de ideale gipssoort is voor jouw specifieke klus, kan je te rade gaan in de doe-het-zelfzaak bij jou in de buurt.

Stap 2 - Tref de nodige voorbereidingen
stap 2

Tref de nodige voorbereidingen

Heb je je keuze kunnen maken? Dan is het tijd om het gips te mengen. Afhankelijk van de hoeveelheid die je nodig hebt, kan je een (schone) mortelkuip of emmer gebruiken om het mengsel in te bereiden. Vanaf dan volg je het best de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Stap 3 - Maak het gips klaar
stap 3

Maak het gips klaar

Vul je kuip of emmer eerst met de aangegeven hoeveelheid water. Giet er daarna de hoeveelheid gips bij die je nodig hebt voor jouw klus. Ook het aantal vierkante meters die je met je mengsel kan bepleisteren en hoeveel water je daarvoor nodig hebt, kan je aflezen op de verpakking. Heb je het gips bij het water gedaan? Laat het dan een vijftiental seconden rusten voor je het langzaam mengt tot een egale brij waarin de luchtbellen zijn verdwenen. Je kan daar een spatel, mengstok of eventueel een (elektrische) mixer voor gebruiken. Na anderhalve minuut zou je mengsel ongeveer klaar moeten zijn. Let erop dat het zeker niet te dun is. Heb je het gewenste resultaat bereikt? Ga dan meteen aan de slag!

Zo bepleister je een muur
Tip!

Bereid niet te veel gips in een keer, anders droogt het te snel op. Probeer zeker niet meer gips te maken dan je in ongeveer een half uur kan gebruiken. En opgelet met warm water en langer en sneller roeren, want zo versnel je het droogproces.

Benodigdheden

Materialen (1)

Meer klusadvies

Tutorial - Wanden - Hoe bepleister ik zelf mijn muur? - thumbnail
Hoe bepleister ik zelf mijn muur? stappenplan
muur-betonblokken-metselen-gamma
Hoe metsel ik een muur met betonblokken? stappenplan
gyproc-voorzetwand
Hoe plaats ik een Gyproc® voorzetwand met Metal Stud® profielen? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in