stappenplan

Hoe hang ik gordijnen op?

Gordijnen maken je interieur af en je kamer meteen een pak gezelliger. Bovendien kan je ze makkelijk zelf ophangen. Er zijn hiervoor drie manieren: je kan ze aan het plafond, op de wand of in het raam bevestigen. Dit stappenplan legt uit hoe je gordijnen aan het plafond ophangt met een gordijnrail.

Stap 1 – Kies je gordijnen
stap 1

Kies je gordijnen

Bij GAMMA vind je een uitgebreid aanbod aan kant-en-klare gordijnen voor elk interieur. Je hebt keuze uit verschillende kleuren en formaten. Niet helemaal wat je zoekt? Dan kan je er ook voor kiezen om jouw gordijnen op maat te laten maken.

Stel jouw gordijn samen
Stap 2 – Bepaal de lengte van de gordijnrail
stap 2

Bepaal de lengte van de gordijnrail

Kies vervolgens een gordijnrail. Om de juiste lengte te bepalen, zorgt je best dat de rail aan beide kanten van het raam ongeveer 20 cm langer is. Zo ben je zeker dat je gordijn mooi langs je raam valt. Heb je een lange rail nodig? Dan kan je meerdere rails aan elkaar bevestigen met koppelstukken. Is de gordijnrail die je gekozen hebt te lang? Dan kan je deze inkorten met een ijzerzaag.

Stap 3 – Plaats de glijders in de rail
stap 3

Plaats de glijders in de rail

Om je gordijnen aan de rail te bevestigen heb je glijders of runners nodig. Reken op minimaal tien glijders per meter rail. Zorg ook voor afsluitdopjes aan beide uiteindes van de rail zodat de glijders op hun plaats blijven. Koop je een gordijnrailset dan wordt deze geleverd met runners, afsluitdoppen en plafondsteunen bij.

Stap 4 – Bevestig de gordijnrail
stap 4

Bevestig de gordijnrail

Om de rail aan het plafond vast te kunnen maken heb je klemmen nodig. Plaats deze klemmen om de 50 centimeter op de gordijnrail. Daarna boor je om de 50 cm gaten. Plaats een plug in het gat en schroef de rail met een schroef en schroevendraaier vast. Bij een plafond uit gipsplaten kan je speciale pluggen gebruiken.

stap 5

Kort je gordijnen in

Hangt je gordijnrail tegen het plafond? Nu kan je meten of het nodig is om je gordijnen in te korten. Meet vanaf de rail tot op de vensterbank of tot op de vloer. Trek hier 1 tot 2 cm vanaf. Zo bekom je de ideale lengte voor je gordijnen en voorkom je dat je gordijnen tot op je vensterbank of vloer zullen hangen.

Stap 6 – Bevestig de gordijnhaken in de plooiband
stap 6

Bevestig de gordijnhaken in de plooiband

Nu kan je de gordijnhaken waarmee je het gordijn gaat ophangen in de plooiband steken. Bewaar hierbij eenzelfde afstand tussen elke haak. Voordat je de gordijnen ophangt, kan je ze nog strijken voor een strakker resultaat. De was- en strijkvoorschriften vind je terug op het label.

Stap 7 – Bevestig de gordijnen aan de glijders
stap 7

Bevestig de gordijnen aan de glijders

Steek daarna de gordijnhaken door de ogen van de glijders. Begin met het eerste haakje. Dat plaats je in de eindstop van de rail. Werk zo van de ene naar de andere kant tot je gordijn volledig ophangt.

Meer klusadvies

gordijnen-opmeten-gamma
Hoe meet ik gordijnen op? stappenplan
gordijnen-wassen-gamma
Hoe maak ik mijn gordijnen of lamellen schoon? stappenplan
horizontale-lamellen-ophangen-gamma
Hoe hang ik jaloezieën op? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in